Θυμάμαι, ρώτησε κάποιο Πνευματικοπαίδι τον Γέροντά του και του είπε:
– Γέροντα», του λέει «μιλάω πέντε γλώσσες. Θέλω να πω στον Χριστό πως Τον αγαπώ! Σε ποια γλώσσα να το πω;
Έμαθα, είπε κάποιος, ότι κάπου στα βάθη της Αρμενίας υπάρχει μια φυλή Συρορθοδόξων, οι οποίοι μιλούν τα αρχαία αραμαϊκά και καυχώνται και χαίρονται ότι μιλάνε την γλώσσα του Χριστού, την αρχαϊκή γλώσσα, αυτήν που μιλούσε ο Χριστός στο Ευαγγέλιο που ακούμε «Ηλί, Ηλί λαμά σαββαχθανί», που ακόμα και οι Εβραίοι τότε, επειδή μιλούσαν δημοτική –ας πούμε ότι ήταν η καθαρεύουσα εκείνη- ο Χριστός μας όταν μιλούσε για την Γραφή, χρησιμοποιούσε την καθαρεύουσα. Μήπως να μάθω την Αραμαϊκή, να πω στον Χριστό πως τον αγαπώ στα Αραμαϊκά;
Και χαμογελάει ο Γέροντας και του λέει:
– Τι λες, του λέει, ρε ψυχάκι; Θες να πεις στον Χριστό πως Τον αγαπάς;
Και λέει:
– Ναι! Θέλω να το πω! Μήπως δεν κάνει;
– Όχι, λέει, κάνει!
– Ε, τότε, λέει, πως θα πω στον Χριστό πως Τον αγαπώ;
Κι απαντά με μια αναπάντεχη απάντηση ο Γέρων:
– Όταν η καρδιά σου αιμορραγεί και την έχει διατρήσει δίστομη ρομφαία, όταν τα δάκρυά σου τρέχουν καυτά στα μάτια σου κι όταν η αδικία έχει ξεπεράσει τις τρίχες της κεφαλής σου, τότε γονάτισε και πες στον Χριστό:
«Κύριε, μη μ΄έχεις έγνοια. Μου αρκεί η Χάρις Σου! Εμένα μου είναι αρκετό το ότι με έχεις υπό την σκέπη Σου. Υπάρχουν άλλοι που Σ΄έχουν πιο πολύ ανάγκη από μένα. Εμένα, μου αρκεί η Χάρις Σου!».
Μάλιστα, είπε την έκφραση, επειδή εκείνος που ρωτούσε χρησιμοποίησε μια παρόμοια έκφραση, είπε: «Κύριε, μη με λογάς». Μη μ΄έχεις λογισμό, δηλαδή μη μ΄έχεις έγνοια. «Κύριε, μη με λογάς. Μου αρκεί η Χάρις Σου!».
Εγώ έμεινα έκθαμβος που άκουσα την απάντηση, γιατί ήταν κάτι το αναπάντεχο! Νόμιζα ότι θα μου έλεγε κάτι: «Γονάτισε, ξέρω γω, κάνε μια ελεημοσύνη, κάνε μια νηστεία, για να πεις στον Χριστό πως Τον αγαπάς».
Και ο ερωτών ξαναρωτά και του λέει:
– Τι δηλαδή; Αν πω αυτή την κουβέντα, θα καταλάβει ο Χριστός μου πως Τον αγαπώ;
– Πως καρφώνεται, του λέει, το βέλος, απ΄τα χέρια του τοξότη, στο ξύλο; Έτσι θα καρφωθεί η προσευχή σου στον Θρόνο του Χριστού, στα πόδια του Θρόνου του Χριστού. […]
Πατρός Άρσενίου Σιναΐτου (Άπομαγνητοφωνημένη όμιλία)