Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και πνευματική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του μεγάλου Πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας αγίου Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Επ’ ονόματι του αγίου Ιεράρχου και πρώτου επισκόπου της νέας πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας τιμάται ο ομώνυμος μεγαλοπρεπής Ναός του Παλαιού Φαλήρου.
Είναι ο προστάτης και πολιούχος Άγιος της πόλεως, του οποίου τη μνήμη τιμούν με ξεχωριστή ευλάβεια όχι μόνον οι Φαληριώτες, αλλά και πολλοί χριστιανοί των γειτονικών δήμων Νέας Σμύρνης, Αλίμου και Καλλιθέας, όπως επίσης και πιστοί χριστιανοί από άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής.
Προσκεκλημένοι από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.
Την Τρίτη το απόγευμα, ώρα 7, την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο Λόγο. Ο Σεβασμιώτατος, μετά τις ευχαριστίες του προς τον οικείο Ποιμενάρχη για την τιμητική πρόσκληση, αναφέρθηκε στον πολιούχο του Παλαιού Φαλήρου και ένδοξο ιεράρχη, άγιο Αλέξανδρο.
Χαρακτηριστική φράση με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του ήταν η εξής: «Δεύτε ούν φιλέορτοι υμνήσωμεν τον μέγαν ιεράρχην Αλέξανδρον». Ο εορταζόμενος Άγιος ανεδείχθη μεγάλος ιεράρχης της Εκκλησίας, καθώς ήταν κεκοσμημένος με τα χαρίσματα εκείνα των Αγίων Αποστόλων. Από τα πολλά του χαρίσματα, από τις ποικίλες θείες δωρεές, ο Σεβασμιώτατος διάλεξε τρία που εν συνεχεία τα ανέπτυξε:
(α) Πατέρας. Ο Άγιος Αλέξανδρος ήταν πατέρας πραγματικός, καθώς ενδιαφέρεται για τα παιδιά του να περνούν καλά μέσα σε αυτόν τον κόσμο, αλλά και να φροντίζουν για τον πνευματικό κόσμο. Ως πατέρας φροντίζει να αποκτήσουν πνευματικά εφόδια, ώστε να γνωρίσουν τελικά τον μοναδικό ουράνιο Πατέρα και Δημιουργό Θεό.
(β) Ποιμένας. Ο Άγιος Αλέξανδρος ήταν καλός ποιμένας της Εκκλησίας, καθώς θυσιάζει ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Ο Ιεράρχης έζησε μέσα σε περίοδο με αναταραχές της Εκκλησίας, μέσα στον διχασμό που επέφερε ο Άρειος, ο οποίος δεν ερμήνευε πατερικώς τα δόγματα, και φέρνει αναστάτωση στην Εκκλησία. «Εγώ μαζί σας, κι εσείς μαζί μου», όπως είπε ο Χριστός, έκανε πράξη ως ποιμένας ο άγιος Αλέξανδρος. Ως σώφρων ποιμένας συγκαλεί σύνοδο για επίλυση του προβλήματος. Ποιμένας αληθινός αναδεικνύεται, που αγωνίζεται και φέρνει την ειρήνη.
(γ) Διδάσκαλος. Ο Άγιος Αλέξανδρος ήταν και πραγματικός διδάσκαλος, καθώς με τη διδασκαλία του φέρνει τη γαλήνη, ενώνει τα διεστώτα, διδάσκει την ευγένεια, την αγάπη, την καλοσύνη, τα χαρίσματα εκείνα του Αγίου Πνεύματος. Μέχρι σήμερα ο άγιος Ιεράρχης παραμένει και διδάσκει.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι σήμερα πάσχει η πατρίδα μας από πατέρες πραγματικούς, από ποιμένες καλούς, από διδασκάλους αληθινούς. Έχουμε ανάγκη σήμερα να μας διδάξει ο άγιος Αλέξανδρος, να μας δώσει έμπνευση, προκειμένου να κρατήσουμε την ενότητα μεταξύ μας. Κι αυτό θα γίνει ζητώντας το έλεος του Θεού, με τη συμμετοχή μας στην εξομολογηση και πρωτίστως με τη συχνή θεία Κοινωνία.
Στον Αρχιερατικό Εσπερινό, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, παρέστησαν βουλευτές, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, και μεγάλο πλήθος φιλόχριστου λαού. Παρέστησαν, εκτός των Εφημερίων του Ιερού Ναού, και πολλοί Ιερείς από όλες σχεδόν της Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς και από όμορες Μητροπόλεις.
Με το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της ιερής Εικόνας του Αγίου Αλεξάνδρου και τμήματος του τιμίου του Λειψάνου, διερχομένων διά των οδών Αγίου Αλεξάνδρου – Ναιάδων – Αιόλου – Αλκυόνης.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ευχαρίστησε τον πιστό λαό, τους λίαν προσφιλείς Αρχιερείς και τους λοιπούς κληρικούς, τους ιερείς, το άγημα και την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, τους συνεργάτες και εθελοντές του Ι. Ναού, καθώς και τους πατέρες του Αγίου Αλεξάνδρου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, για την άψογη προετοιμασία και επιτυχία της εφετινής Πανηγύρεως.
Οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις για τη μνήμη του αγίου Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, θα ολοκληρωθούν την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Τετάρτη 30 Αυγούστου, με την τέλεση της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας το πρωί. Το απόγευμα θα τελεσθεί ο μεθέορτος Εσπερινός και Παράκληση από τους ιερείς του Αγίου Αλεξάνδρου.