Back to top

Ο Πούτιν σε μια ιστορική στιγμή για τη Σύνοδο Ρώσων Επισκόπων

02/12/2017 - 14:43
Στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, πραγματοποιείται η Σύνοδος των Ρώσων Επισκόπων από την Παρασκευή.
 
Το γεγονός για την εκκλησιαστική στρατηγική είναι σαφώς μεγάλο και αν και πολλά υποσχόμενο για τις σχέσεις των εκκλησιών, θα έλεγε κανείς κι όμως δεν παραβρέθηκαν ούτε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών ούτε και ο οικουμενικός Πατριάρχης .
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όμως, ο οποίος με την παρουσία του ήθελε να τονίσει τη σημασία αυτού του γεγονότος, και που για  πρώτη φορά παρέστη ως θεσμός απεύθυνε χαιρετισμό προς τα Μέλη της Συνόδου ευχαριστώντας για την πρόσκληση.
Το μήνυμά του μάλιστα ,θα έλεγε κανείς ότι ήταν ξεκάθαρο πολιτικά, αφού τόνισε ότι το γεγονός καθορίζει την ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το λαό και΄ολόκληρη την πατρίδα.
 
Η σύνοδος αυτή μάλιστα πραγματοποιείται ακριβώς στην επέτειο για τα  100 χρόνια από την αποκατάσταση του Ρωσικού Πατριαρχείου ,  γεγονός που όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος «καθορίζει την ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για το λαό μας και για ολόκληρη την πατρίδα».
 
Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσική Εκκλησία αξίζει ένα μεγάλο σεβασμό για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ εθνών και του διαθρησκειακού διαλόγου, με τις παραδοσιακές θρησκείες της Ρωσίας.
 
«Η απόφαση περί αναβιώσεως του Πατριαρχικού θεσμού, την οποία εξέδωσε η Τοπική Κληρικολαϊκή Σύνοδος 1917-1918, ήταν πράγματι ιστορικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ρωσίας, το οποίο ἐν πολλοίς καθόρισε τὴν υψηλή ασκητική αποστολή αυτής. Παρά τις δεινές δοκιμασίες, η Εκκλησία πάντοτε ευρίσκετο στο πλευρό του λαού της, μοιραζόμενη τις χαρές και τις θλίψεις του και επιδεικνύοντας την αμέριστη φροντίδα για τις ηθικές, πατριωτικές αξίες, τα ιδανικά ειρήνης, καλοσύνης και δικαιοσύνης στη κοινωνία. Τα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αυτή ήταν η οποία στήριζε και ενέπνεε τους ανθρώπους, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν τα πνευματικά θεμέλια" τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσίας.
 
Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε μάλιστα στους τρομοκράτες αλλά και στους τζιχαντιστές, τους οποίους αποκάλεσε εχθρούς προόδου κάθε πολιτισμού.
 
"Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα, και περνάει ένα πολύ δύσκολο στάδιο. Η χώρα μας είναι αδιαχώριστη από τις παγκόσμιες διαδικασίες και τάσεις. Πρέπει να επιδιώξουμε να είμαστε ηγέτες στην τεχνολογία, την οικονομία, τη γνώση με την ευρύτερη έννοια της λέξης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών μας. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τη Ρωσία ως οδηγό για τις αμετάβλητες παραδοσιακές αξίες.." υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Πούτιν.
 
Από την πλευρά ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, ευχαρίστησε ενώπιον των Ιεραρχών των Πρόεδρο Πούτιν για την συμμετοχή του στις εργασίες της Συνόδου των Ρώσων Επισκόπων.
 
"Σήμερα βιώνουμε ένα ιστορικό γεγονός! Ο Ρώσος αρχηγός του κράτους επισκέφθηκε το Συμβούλιο της Ιεραρχίας, αφιερωμένη στην 100η επέτειο από την αποκατάσταση του Θεσμού του Πατριαρχείου Μόσχας. Εδώ συζητούμε και λαμβάνουμε σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον" υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πούτιν για το γεγονός ότι σήμερα η Εκκλησία δεν αντιμετωπίζει γραφειοκρατία, σε υπηρεσίες και οργανισμούς της Κρατικής μηχανής.
 
Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος είχε στείλει νωρίτερα και συγχαρητήριο Μήνυμα στους μετέχοντας της Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.
Αγιώτατε,
Σεβαστοί Αρχιερείς,
Σᾶς χαιρετίζω από καρδιάς ἐξ αφορμής της ενάρξεως της Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία συγκαλείται στα πλαίσια της εκατονταετηρίδος της ανασυστάσεως του Πατριαρχείου στη χώρα μας.
 
Η απόφαση περί αναβιώσεως του Πατριαρχικού θεσμού, την οποία εξέδωσε η Τοπική Κληρικολαϊκή Σύνοδος 1917-1918, ήταν πράγματι ιστορικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ρωσίας, το οποίο ἐν πολλοῖς καθόρισε τὴν υψηλή ασκητική αποστολή αυτής. Παρά τις δεινές δοκιμασίες, η Εκκλησία πάντοτε ευρίσκετο στο πλευρό του λαού της, μοιραζόμενη τις χαρές και τις θλίψεις του και επεδεικνύοντας την αμέριστη φροντίδα για τις ηθικές, πατριωτικές αξίες, τα ιδανικά ειρήνης, καλοσύνης και δικαιοσύνης στη κοινωνία. Τα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αυτή ήταν η οποία στήριζε και ενέπνεε τους ανθρώπους, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν τα πνευματικά θεμέλια.
 
Είναι χαροποιό το γεγονός, ότι στις ημέρες μας η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας επέκτεινε σημαντικά την αποστολή της. Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα μορφώσεως και φιλανθρωπίας, την διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, την προστασία της οικογένειας, της μητέρας και της παιδικής ηλικίας. Βεβαίως, σπουδαία είναι η συμβολή της στη συσπείρωση της κοινωνίας, τη διατήρηση της διεθνικής ειρήνης και ομόνοιας, την προώθηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Πολιτεία επί των πλέον σημαντικών ζητημάτων της ζωής της χώρας.
 
Είμαι πεπεισμένος ότι η παρούσα Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ως ανώτατο όργανο της ιεραρχικής διακυβερνήσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, θα διεξαχθεί καρποφόρα και εποικοδομητικά, έχοντας διευρυμένη απήχηση στην κοινωνία.
 
Σᾶς εύχομαι ευόδωση των εργασιών και κάθε καλό.
 
ὁ Β. Πούτιν