Μήνυση κατά των συντελεστών της παράστασης «Jesus Christ Superstar» κατέθεσε ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ. Συγκεκριμένα, η μήνυση αφορά στην παραβίαση των άρθρων 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος.
Απόσπασμα της μήνυσης που κατατέθηκε
ΚΑΤΑ Των ηθοποιών, των υπευθύνων παραγωγής και πάντων των συντελεστών της θεατρικής παράστασης με τον τίτλο «Jesus Christ Superstar», που παίζεται στο θέατρο «Ακροπόλ» (από 9/2/1018 και με προγραμματισμένη διάρκεια έως 29/4/2018, Σχετ.1), οδός Ιπποκράτους, αρ.9, Αθήνα
«Καταθέτω την παρούσα μήνυση κατά των μηνυομένων για παράβαση των άρθρων 198 και 199 Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος, καθόσον συμμετέχουν από κοινού σε θεατρική παράσταση που περιέχει πράξεις και δηλώσεις οι οποίες αποτελούν βαρύτατη καθύβριση της ορθόδοξης θρησκείας και ακραία βλασφημία σε βάρος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω παράσταση παρουσιάζει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ως μέλος της κοινότητας των ΧΙΠΙΣ, κοινότητα προσώπων που έχει ταυτιστεί με σεξουαλικά όργια και χρήση ναρκωτικών ουσιών (Σχετ.5). Στην παράσταση παρουσιάζεται επίσης γυναίκα με το όνομα Μαρία Μαγδαληνή, δηλαδή με αναφορά στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή, να τραγουδάει στον Ιησού ερωτικό τραγούδι (Σχετ.2, σελ.2)».
Όπως αναφέρει ο μητροπολίτης πληροφορίες για την παράσταση πήρε από πληθώρα δημοσιευμάτων ηλεκτρονικών ιστοσελίδων, αντίγραφα των οποίων προσκομίζει στη μήνυσή του.
Τι απαντά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) σχολίασε τη μήνυση του μητροπολίτη κάνοντας λόγο για «χρονίζουσα υστέρηση της ελληνικής έννομης τάξης».
Όπως επισημαίνει, οι επίμαχες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα «δεν τιμωρούν τη διακινδύνευση της κοινωνικής ειρήνης αλλά την προσβολή σε βάρος του Θεού, σαν να είχε καν ανάγκη τέτοιας προστασίας. Αλλά και η υπεράσπιση αυτών των διατάξεων με επίκληση της κοινωνικής ειρήνης είναι εξόφθαλμα υποκριτική, καθώς όσοι προβάλλουν τέτοια επιχειρήματα είναι, εν τέλει, οι ίδιοι που υποδαυλίζουν τα θρησκευτικά πάθη».
Και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του λόγου και της τέχνης, σε πείσμα της συνταγματικής κατοχύρωσής της, αποτελεί το επιφανέστερο θύμα αυτής της ποινικής μας ιδιαιτερότητας».
Είναι κατ' αρχήν παρήγορο, καταλήγει η ανακοίνωση, «ότι με την τελευταία αυτή θεατρική παράσταση έχουν μέχρι στιγμής ασχοληθεί μόνο κληρικοί και όχι αστυνομικοί ή εισαγγελείς», αλλά υπενθυμίζει ότι «ακριβώς το ίδιο συνέβη πρόσφατα στο Παλαιό Φάληρο με το γλυπτό "Φύλαξ", του οποίου η καταστροφή δεν φαίνεται να αποτέλεσε καν αντικείμενο έρευνας».