Η επιστολή που έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος παρέχοντας ανοικτή στήριξη στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, στον πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία στην πόλη Αφρίν της Συρίας εναντίον του Κούρδων, σχολιάσθηκε διαφοροτρόπως, όπως ήταν άλλωστε φυσικό και από πολλούς στον oμογενειακό μας χώρο.
Tου Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας
Υπενθυμίζω ότι για την επιστολή αυτή έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοσή του της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2018.
Η συγκεκριμένη παράγραφος πως «προσευχόμαστε οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις να επιτύχουν τον σκοπό τους και η επιχείρηση 'Κλάδος Ελαίας' να φέρει την ειρήνη στην περιοχή όπως λέει και το όνομά της», είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστική και σίγουρα όσοι γνωρίζουμε τον Βαρθολομαίο, από το παρελθόν τουλάχιστον, είχαμε δυσκολία να πιστέψουμε εκ πρώτης ανάγνωσης, αυτή τη γραφή.
Την Πατριαρχική επιστολή αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στην οποία φυσικά διέρρευσε για ευνόητους λόγους.
Κατ' αρχήν για να ενισχυθεί ο κ. Ερντογάν και φυσικά για να δειχθεί «εις πάντα τα έθνη» ότι και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τα πολεμοχαρή έργα των χειρών του Τούρκου Προέδρου.
Κι οι Τούρκοι είναι γεγονός ότι την προπαγάνδα την έχουν στο αίμα τους, κι αυτό φαίνεται άλλωστε σε καθημερινή βάση σε βάρος της Ελλάδος που στο Αιγαίο κάνουν το μαύρο, άσπρο για τους εαυτούς τους.
Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να συστήσω στους αγαπητούς αναγνώστες και αναγνώστριες του «Ε.Κ.», αλλά και στον Παναγιότατο Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, να διαβάσουν το αποκαλυπτικό άρθρο της κορυφαίας εφημερίδας των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κόσμου, της «New York Times» με τίτλο: «Πολεμήσαμε για τη Δημοκρατία μας. Τώρα η Τουρκία θέλει να την καταστρέψει» (We Fought for Our Democracy. Now Turkey Wants to Destroy It) γραμμένο ή μάλλον καλογραμμένο από τον Nujin Derik, στις 29 Ιανουαρίου 2018.
Κατανοητό όπως μάλιστα πληροφορήθηκα και εκ Φαναρίου ότι ο Πατριάρχης ουσιαστικά οδηγήθηκε για να στείλει αυτή την επιστολή.
Κατ' αρχήν, ο Εβραίος Ραβίνος, αλλά και ο Πατριάρχης των Αρμενίων είχαν στείλει ήδη τις προηγούμενες μέρες επιστολή στήριξης στον πολεμοχαρή κ. Ερντογάν, πράγμα που σημαίνει ότι του ζητήθηκε να κάνει το ίδιο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Βέβαια ο Πατριάρχης όντας «αιχμάλωτος» εδώ που τα λέμε μέσα στην ίδια του τη χώρα, την Τουρκία, δεν είχε και πολλές επιλογές διότι πρόκειται για θέμα επιβίωσης.
Θα μπορούσε βέβαια να έγραφε απλώς ότι η Εκκλησία μας προσεύχεται για την «ειρήνη του σύμπαντος κόσμου» και να προσέθετε ότι δεν ασχολούμεθα με την πολιτική όπως άλλωστε συνηθίζει να λέγει και να ξεπεράσει και αυτή την πίεση που συνεπάγεται η «αιχμαλωσία του», αλλά και τον κίνδυνο να βάλει τους Κούρδους της Συρίας εναντίον του.
Βέβαια αυτές τις σκέψεις και προτάσεις τις κάνουμε εμείς απολαμβάνοντες την ελευθερία και την ασφάλεια της Αμερικής, της καλύτερης αυτοκρατορίας του σύγχρονου κόσμου.
Παρά τα όποια κοινωνικά, πολιτικά και άλλα προβλήματά της, δεν παύει να είναι η Αμερική, στην οποία όλοι προσβλέπουν με δέος και σίγουρα εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπων, επιθυμούν να μεταναστεύσουν και να γίνουν πολίτες της.
Από την άλλη μεριά, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είναι στην ίδια θέση με τον Ραβίνο, ούτε με τον Αρμένη, αλλά είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθόδοξης υπό τον ουρανόν Εκκλησίας.
Μπορεί οι Τούρκοι ταπεινωτικά να τον αναφέρουν ως απλό θρησκευτικό ηγέτη του Φαναρίου για τους Ρωμιούς, στην ουσία όμως και αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά τον ιστορικό εκκλησιαστικό και θεσμικό του ρόλο.
Οι Τούρκοι προκαλώντας αυτή την επιστολή ουσιαστικά ταπείνωσαν τον Πατριάρχη ακόμα πιο πολύ στην παγκόσμια σκηνή και σίγουρα και στα μάτια της Αμερικής η οποία έχει διαμηνύσει στον κ. Ερντογάν ότι δεν είναι σύμφωνη με τις πολεμικές του συρράξεις στο Αφρίν.
Ιδού τώρα και το ζώπυρο ερώτημα: Αν κάποια στιγμή ο απρόβλεπτος και αδίστακτος Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος συνεχίζει συνεχώς και ακατάπαυστα να ερίζει και να προκαλεί στο Αιγαίο δια θαλάσσης και αέρος, αποφασίσει να «χτυπήσει» τα νησιά, τη Λέσβο και τη Λήμνο ας πούμε, και βγουν πάλι ο Εβραίος Ραβίνος και ο Αρμένης Πατριάρχης και τον στηρίξουν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τι θα κάνει άραγε αν του ζητήσει ο κ. Ερντογάν να τον στηρίξει;
Και κάτι άλλο ακόμα, δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς στο Πατριαρχείο ότι υπάρχει και η Ομογένεια της Αμερικής, η οποία ανήκει εκκλησιαστικά στο Φανάρι και έχει ευαισθησία για την Ελλάδα από την οποία και προέρχεται βασικά.
Και δεν είναι μόνο η γενιά των μεταναστών που έχει ευαισθησία, αλλά είναι και η πρώτη και η δεύτερη και η τρίτη και όλες οι γενιές των Ελληνοαμερικανών που νιώθουν περηφάνια για τις ελληνικές τους πολιτιστικές ρίζες και ασίγαστο νόστο στις καρδιές τους για τον τόπο καταγωγής των γονιών, παππούδων και προπάππων τους.
Κι αυτές οι νέες γενιές έχουν τη δική τους νοοτροπία και αντιληπτική των πραγμάτων και σίγουρα έχουν αλλιώτικη σκέψη για την ύπαρξη και λειτουργία του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου «εν αιχμαλωσία» στο Φανάρι.
Εν τω μεταξύ, η συγκυρία της παρακμιακής κατάστασης στην οποία έχει οδηγηθεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό τον σημερινό ενενηκοντούτη Αρχιεπίσκοπο και την λοιπή «ανύπαρκτη» ουσιαστικά Ιεραρχία, δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα.
Γι' αυτό «στώμεν καλώς» διότι οι καιροί μας βοούν