Στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, Ριγανοκάμπου Πατρών, χοροστάτησε το Σάββατο 30/9, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.
Η Πάτρα εορτάζει την επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Ειρήνης από την Μονή «Hautecombe» της Γαλλίας στην πόλη των Πατρών, όπου ευρίσκετο έως το έτος 1205, ότε ο Λατίνος Επίσκοπος των Πατρών Αντέλμος, την έστειλε ως δώρο στην Γαλλία, όπως και τον Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέου.
Η κάρα της Αγίας Ειρήνης επανεκομίσθη στην Πάτρα στις 5 Οκτωβρίου 2002 και είναι θησαυρισμένη στον ομώνυμο της Αγίας Ναό, ο οποίος ανηγέρθη πλησίον του τόπου όπου ευρέθησαν τα ερείπια παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Αγίας Ειρήνης, η οποία βασιλική χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στη θεολογία των αγίων Λειψάνων και στα στοιχεία τα οποία συνιστούν την ιερότητά τους, όπως είναι η αφθαρσία, η ευωδία και μυροβλυσία και η επιτέλεσις θαυμάτων και σημείων διά πρεσβειών των Αγίων, των οποίων τιμούμε τα Λείψανα.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ιερότητα του ανθρωπίνου σώματος, το οποίο είναι ναός του εν ημίν Αγίου Πνεύματος και το οποίο πρέπει να σεβώμεθα και να μη αμαρτάνομε, αφού ο άνθρωπος εξαγιάζεται ως ψυχοσωματική οντότης. Το σώμα αγιάζεται μαζί με την ψυχή και χαριτώνεται.
Τα Λείψανα των Αγίων μας βεβαιώνουν για την Ανάσταση, είναι ζώντες οργανισμοί και ορίζουν την Εκκλησία, αφού η Εκκλησία είναι το εργαστήριο της αγιότητος και μας χαρίζει τα άγια Λείψανα.
Σήμερα που η αμαρτία υψώνει «υπερήφανον» οφρύν και περιφέρει με αυθάδεια το πικρόν και θανατηφόρον δηλητήριό της, η φωνή των Αγίων διά των ιερών Λειψάνων τους, είναι όχι μόνο επίκαιρη, αλλά και σωτήρια.
Δυστυχώς στην Πατρίδα μας, καταλύονται χρηστά ήθη και εισάγονται νέα, καταλύονται αξίες, ισοπεδώνονται θεσμοί, όπως η οικογένεια, που είναι το κύτταρο της ζωής και της κοινωνίας. Η σαρκολατρεία θεσμοθετείται ως φυσιολογική κατάστασις. Η παντοειδής αμαρτία ως φυσικός τρόπος ζωής.
Καλούμεθα να αναμετρηθούμε με την ιστορία, με τους προγόνους μας, οι οποίοι θα κρύβουν το πρόσωπό τους, με όσα συμβαίνουν. Καλούμεθα να αναμετρηθούμε με το παρόν και το μέλλον, γιατί «κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».
Σ’ αυτό τον ισοπεδωτικό τρόπο ζωής πρέπει να αντισταθούμε, αν θέλωμε να προχωρήσωμε στο μέλλον με ορθόδοξο ήθος και φρόνημα και με το κεφάλι ψηλά».
Τέλος ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τον Προιστάμενο του Ιερού Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Ειρηναίο Σωτηρόπουλο, τον συνεφημέριό του πρωτ. π. Ιωάννη Κολώνη και όλο το προσωπικό του Ναού και ετόνισε ιδιαιτέρως την εργασία η οποία γίνεται στον νεανικό τομέα κατά τρόπο παραδειγματικό.