Γενική Ιερατική Σύναξη εν όψει του Πάσχα έγινε το πρωί της Πέμπτης, 25 Απριλίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Κερκύρας, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος ήταν και κύριος εισηγητής.
Απευθυνόμενος προς τους κληρικούς, ο κ. Νεκτάριος έδωσε οδηγίες εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος, ενώ έκανε και μερικές καίριες επισημάνσεις για το πνευματικό κλίμα των ημερών.
Ειδικότερα, ο κ. Νεκτάριος, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Χρειάζεται να επισημάνουμε κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Παρά τις μεγάλες πιέσεις και την δυσφήμηση της πίστεως και της Εκκλησίας, ο λαός μας εξακολουθεί να θρησκεύει και να πιστεύει στον Θεό. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία έρευνα μεγάλης εταιρείας, στην οποία το 80 % του λαού δηλώνει ότι δεν αποχωρίζεται την πίστη των πατέρων και των προγόνων μας. Παρότι στην ίδια έρευνα, ένα ικανό ποσοστό δεν έχει αντίρρηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που εν μέρει μοιάζει αναμενόμενο, εφόσον δεν ενδιαφέρει προσωπικά πολλούς ένα τέτοιο θέμα, εντούτοις η έρευνα κάνει μια διαπίστωση η οποία, κατά την ταπεινή μας γνώμη, αποτελεί κόλαφο για όλους εκείνους που θέλουν να απομακρύνουν τον λαό μας από την παράδοσή του. Υπάρχουν αντιστάσεις σε όλες τις ηλικίες. Δεν είναι προφανώς στον βαθμό που θα θέλαμε. Όμως είναι ένα μήνυμα για όσους διαμορφώνουν ιδεολογικά την κοινή γνώμη και με υπερηφάνεια και κομπασμό διακηρύσσουν ότι η πίστη σβήνει από τις καρδιές των πολλών, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ας είμαστε έτοιμοι οι κληρικοί τόσο να αναδείξουμε με το λειτουργικό ήθος, την κατάνυξη, την προτροπή για συμμετοχή του λαού μας τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος, αλλά και την ίδια στιγμή να δώσουμε μία μαρτυρία παιδαγωγίας εις Χριστόν. Αυτό σημαίνει να είναι η παρουσία μας ζωντανή, ευγενική, συνεχής, με αγάπη και πνευματικότητα. Και να μπορέσουμε να αναδείξουμε το γεγονός της Αναστάσεως, το οποίο είναι το κέντρο της πίστεώς μας. Να μη μείνουμε στη συναισθηματικότητα των ημερών, αλλά να δώσουμε Χριστό. Να προτρέψουμε τους ανθρώπους να εξομολογηθούν, να νηστέψουν, να κοινωνήσουν, να κάνουν ελεημοσύνη, να έλθουν εις εαυτόν και να μη μείνουν στην επιφανειακή προσέγγιση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος. Θέλω να προβληματιστούμε όλοι για το γεγονός ότι συχνά μένουμε στον θάνατο και δεν προχωρούμε στην Ανάσταση. Ο κόσμος μας λειτουργεί στην προοπτική του μηδενισμού της υπάρξεως. Ότι μετά τον θάνατο δεν υπάρχει συνέχεια, με αποτέλεσμα να μένουν οι άνθρωποι απαρηγόρητοι σε δοκιμασίες. Όμως η πίστη μας δίδει όχι απλώς την ελπίδα της Αναστάσεως, αλλά την μαρτυρία της, με απτό παράδειγμα τον Άγιό μας Σπυρίδωνα, το σκήνωμα του οποίου μάς θυμίζει κάθε ώρα και στιγμή την ανάσταση τόσο του Χριστού, όσο και τη δική μας. Ας κάνουμε όλοι μας τους ναούς μας αρχή πνευματικής αναγεννήσεως. Να μη μείνουμε μόνο στα έθιμα και τις παραδόσεις, αλλά να ζήσουμε την παρουσία του Χριστού ως αρχή ανακαινίσεως και προσωπικής αναστάσεως. Και να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τον λαό μας την πίστη που εξακολουθεί να έχει, να την κρατήσει. Εμείς, μεταξύ μας, ας δίδουμε μαρτυρία ενότητας και αγάπης. Ας υπερβούμε πικρίες. Ας συγχωρήσουμε, για να λάβουμε συγχώρηση. Και το ανέσπερον φως που θα ανατείλει για μια ακόμη φορά από τον Πανάγιο τάφο του Κυρίου μας, ας φωτίσει τις καρδιές μας και τη ζωή μας».