Back to top

Μητροπολίτης Κερκύρας: Ο Άγιος Σπυρίδων είχε την άνωθεν σοφία

12/12/2022 - 16:11

Με την τέλεση πανηγυρικής θείας λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, εκεί όπου φυλάσσεται το άφθαρτο σκήνωμά του, συνεχίστηκαν σήμερα, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την μνήμη του θαυματουργού Αγίου και προστάτου του νησιού.

Στη Θεία Λειτουργία ιερούργησε Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίο στο κήρυγμά του προς τους πιστούς αναφέρθηκε σε στίχο του Δοξαστικού του Όρθρου της εορτής, στο οποίο κατηγορίες παραβάλλονται κατηγορίες ανθρώπων με τον άγιο Σπυρίδωνα.

Στην θεία λειτουργία ήταν παρόντες οι τρεις βουλευτές της Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, οι αντιπεριφερειάρχες Κ. Ζορμπάς και Μ. Ανδριώτη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Π. Αγγελόπουλος, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές της Κέρκυρας και πλήθος λαού, ενώ παιάνισε προς τιμήν του Αγίου η Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας, όπως η παράδοση ορίζει.

Ο ναός έμεινε ανοικτός όλη την νύκτα και πλήθος λαού προσκύνησε τον Άγιο, ενώ τελέστηκε ολονύκτιος αγρυπνία.

Το λατρευτικό πρόγραμμα και το προσκύνημα θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου 2022.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτου Κερκύρας

“Οι φιλόσοφοι καλούνται να υμνήσουν τον σοφό. Φιλόσοφοι είναι όσοι καυχώνται για τις κοσμικές γνώσεις, τα πτυχία και τα διδακτορικά, όσοι έχουν την γνώση που κάνει τον νου των ανθρώπων να φουσκώνει. Αυτοί όμως, οι οποίοι απομακρύνονται από την κοινωνία με τον Θεό, καλούνται να δούνε την σοφία του Αγίου Σπυρίδωνος ο οποίος, μολονότι δεν είχε την θύραθεν παιδεία και την απλοϊκότητα, είχε την άνωθεν σοφία, είχε την Θεογνωσία, είχε την μέθεξη του Θεού, κατέστη μέτοχος των θείων ενεργειών και αναδείχτηκε έτσι μεγάλος και περίτρανος πατέρας των Εκκλησίας.

Ακόμη κι αν τον υποτιμούμε με την επίκληση της κοσμικής σοφίας, έρχεται ο Θεός και τον αναδεικνύει άγιο.

Οι αμαρτωλοί ας υμνήσουν τον άγιο, λέει πάλι ο ιερός υμνογράφος. Η αμαρτία και η φθορά μας ακολουθούν στην πορεία της πτώσης. Οι αμαρτωλοί άνθρωποι απεχθάνονται τους αμαρτωλούς στο κόσμο αυτό και αυτό το βλέπουμε στην παραβολή του αχάριστου οφειλέτη μυρίων ταλάντων, που ενώ ο Θεός τον συγχώρησε και του χάρισε το χρέος, εντούτοις πήγε και επιτέθηκε στον σύνδουλό του που του χρωστούσε ένα μικρό ποσό.

Όμως ο άγιος Σπυρίδων προσδέχεται τους αμαρτωλούς, διότι ξέρει να συγχωρεί, να παρηγορεί, να μας ανεβάζει πνευματικά, να μας δίδει την αίσθηση της πνευματικής ελευθερίας από τα δεσμά της αμαρτίας και την φθορά.

Οι εν θλίψεσι ας υμνήσουν τον παραμυθούντα, λέει ακόμη ο ιερός υμνογράφος. Πολλά τα δεινά που προσφέρουν θλίψεις στον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος δεν μπορεί να τα αντέξει και κάποτε φτάνει στην απόγνωση. Όσοι έχουμε θλίψη ας προσέλθουμε στον Άγιό μας. Εκείνος είναι η παραμυθία στην ζωή μας, που θα μας ενισχύσει, θα μας αφαιρέσει κάθε θλίψη, κάθε φθορά, κάθε απόγνωση. 

Αμαρτωλοί είμαστε και εγωιστές, νομίζοντας ότι έχουμε σοφία στην ζωή μας, και εν θλίψεσι στην ζωή μας. Ο άγιος Σπυρίδων είναι έτοιμος να θεραπεύσει τις ασθένειές μας τις πνευματικές και να μας οδηγήσει στην λύτρωση. Μπορεί μεν οι επαΐοντες και οι έχοντες ισχύν να απορρίπτουν και να διαγράφουν την αλήθεια της Εκκλησίας, εις το κενόν τα πάντα εκπίπουν. Μπορεί να προσπάθησαν να συκοφαντήσουν την Εκκλησία, ότι μέσα από αυτή προέρχονται οι ασθένειες.

Όμως δεν είναι έτσι. Οι άνθρωποι κατακλύζουν τους ναούς μας, ανοίγουν τα φυλλοκάρδια τους και παρακαλούν τον Θεό να δώσει λύτρωση και χαρά”.