Back to top

Μητρόπολη Πειραιώς: Υποδοχή του αντιγράφου του Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου και Τιμίου Ξύλου

21/05/2023 - 12:13

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς υποδέχθηκε πιστό αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων «Κωνσταντίνεια 2023».

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 στα πρόπυλα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς. Το πιστό αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και το υποδέχθηκε, επικεφαλής κλήρου και λαού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονος.

Εψάλη δέηση και στην συνέχεια εν πομπή το ιερό θησαύρισμα μεταφέρθηκε προς προσκύνηση στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, όπου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ. 

Καλωσορίζοντας τον Γέροντα Εφραίμ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, επεσήμανε πως σε αυτή την εποχή της πνευματικής υποθερμίας, η Χάρις του Θεού φανερώνει ανθρώπους που φέρνουν τα μηνύματα του ουρανού στην φλεγομένη μας γη.

Μιλώντας για το πρόσωπο και το έργο του Ηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, σημείωσε πως διακονεί με πιστότητα, αγάπη, στοργή και δικαιοσύνη πολλά χρόνια και πως, με τη Χάρη του Θεού, προσφέρει την καρδιά και την ψυχή του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ ανέφερε τις  πνευματικές και υλικές ευεργεσίες του Γέροντος Εφραίμ και της Ιεράς Μονής στην τοπική μας Εκκλησία οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αγιάζουν το ταπεινό μας έργο».

«Έχουμε ευεργετηθεί πολυειδώς», τόνισε, θυμίζοντας την ενθρόνιση δυο ιερών εικόνων της Υπεραγίας Θεοτόκου: «της Παναγίας Παραμυθίας και της Παναγίας της Βηματάρισσας που εμπνέουν και καθοδηγούν τον λαό μας». Επίσης έκανε λόγο και για τις  υποτροφίες που προσφέρει ο Γέροντας Εφραίμ και η Ι.Μ.Μ. του Βατοπαιδίου στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, προκειμένου να  «τελεσιουργούνται τα Μυστήρια της πίστεως στα παιδιά και τους νέους μας».

Τέλος, αναφερόμενος και στις δυο Θεοσημείες του Τιμίου Σταυρού και επισημαίνοντας πως είναι «πολυτίμητος  θησαυρός και έμβλημα και θυρεός νίκης και θριάμβου», ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Γέροντα Εφραίμ και του προσέφερε ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης μία ηγουμενική βακτηρία.

Ευχαριστώντας από την πλευρά του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, σημείωσε πως είναι νωπή ακόμη η παρουσία της Αγίας Ζώνης της Παναγίας στην τοπική μας Εκκλησία, γεγονός που «σύναξε χιλιάδες λαού και έγινε η Μητρόπολη Πειραιώς μια μικρή οικουμένη».

Αναφερόμενος στον Μέγα Κωνσταντίνο και στο «Εν τούτω νίκα», υπογράμμισε πως ο Τίμιος Σταυρός μεταφέρθηκε στην τοπική μας Εκκλησία για να αναπαύσει τον κόσμο σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που ο λαός μας ζητάει πηγές πνευματικής ιάσεως. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην κοσμοσυρροή που σημειώθηκε κατά την προσκύνηση  της Εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί» στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η παρηγοριά του λαού μας είναι η Εκκλησία».

Στην συνέχεια τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονος και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Προσφωνώντας και ευχαριστώντας για την παρουσία του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ σημείωσε πως η παρουσία του στην Μητρόπολη Πειραιώς αποδεικνύει  την ενότητα της πίστεως. «Αυτή η ενότητα γίνεται ταυτοτικό γεγονός δια της συμμετοχής στο Ποτήριο της ζωής», ανέφερε, τονίζοντας πως η συμμετοχή των Αρχιερέων δεν είναι πανήγυρις κοσμική, αλλά  έκφραση της Θεολογίας της Εκκλησίας.

Λέγοντας πως είναι μεγάλη ευλογία η παρουσία του Μητροπολίτου Μαρωνείας, σημείωσε πως είναι ένας ακμαίος και εμπνευσμένος πνευματικός φωστήρας της Εκκλησίας μας, ο οποίος ποιμαίνει μια ακριτική Μητρόπολη της Θράκης που «είναι ένα πολυτίμητο διαμάντι στο στέμμα της μητέρας πατρίδος μας.