Back to top

«Λίφτινγκ» στο κτήριο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου

29/09/2022 - 14:55

Περιβαλλοντική έγκριση έλαβε η ανάπτυξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Γεροσκήπου πέντε χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης (14/6/2017) στο Τμήμα Πολεοδομίας. Η Περιβαλλοντική Αρχή δεν φέρει ένσταση στην κατασκευή ξενοδοχείου και πλέον αναμένεται μετά την εξασφάλιση των αδειών πολεοδομικής και οικοδομής να αρχίσουν οι εργασίες ταυτόχρονα με την ξενοδοχειακή μονάδα και των δύο οικιστικών πύργων που έλαβαν περιβαλλοντική έγκριση στις 30/1/2018. Πρόκειται για δύο κτήρια των 11 ορόφων με συνολικά 122 διαμερίσματα.

Τότε η ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας μπήκε στον πάγο λόγω της παρουσίας αρχαιοτήτων στο προτεινόμενο τεμάχιο ανάπτυξης.

Το έργο για το οποίο άναψε το πράσινο φως για χορήγηση πολεοδομικής άδειας η Περιβαλλοντική Αρχή, αφορά την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων στον Δήμο Γεροσκήπου και για το οποίο εκδόθηκε αιτιολογημένη διαπίστωση στις 27/9/2022. Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση πολεοδομικής άδειας από το Τμήμα Πολεοδομίας και ακολούθως η έκδοση άδειας οικοδομής από τον Δήμο Γεροσκήπου. Σημειώνεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες της επένδυσης θα διαρκέσουν 2,5 έτη με κόστος €100 εκατ.

Είχε προηγηθεί η υποβολή νέων σχεδίων στις 26/5/2020 που αφορούσε την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Η Περιβαλλοντική Αρχή ανέμενε τη λήξη των ερευνών του Τμήματος Αρχαιοτήτων ώστε να τύχει ενημέρωσης των αποτελεσμάτων και στη συνέχεια να προχωρήσει στην υιοθέτηση πρόσθετων όρων στη γνωμάτευση που αφορούν το ξενοδοχείο και την τελική χωροθέτησή του.

Στις 23/7/2020 ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως με νέα σχετική επιστολή στο Τμήμα Περιβάλλοντος ενημέρωσε για τις απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τον νέο σχεδιασμό των κτηρίων και των εξωτερικών χώρων, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα Αρχαιοτήτων εγκρίνει καταρχάς τη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση κτηρίων.

Βάσει της Προκαταρκτικής Έκθεσης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ) που υποβλήθηκε στην Περιβαλλοντική Αρχή στις 25/8/2017, στον αρχικό σχεδιασμό της ξενοδοχειακής μονάδας προβλεπόταν η κατασκευή 14 επιπέδων, συμπεριλαμβανομένου ισογείου και υπόγειου χώρου με το μέγιστο ύψος του κτηρίου να ανερχόταν στα 53,31m. Το έργο ήταν δυναμικότητας 220 δωματίων/σουιτών (περιλαμβανόμενων και condos), και καταλάβανε συνολική δομημένη επιφάνεια 27.583,40 m2. Το αρχικό ποσοστό σφράγισης του εδάφους ήταν 52%, περίπου.

Τα αναθεωρημένα σχέδια αφορούν την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 484 κλινών, οκτώ ορόφων και επιπλέον ισογείου και κήπου οροφής και συνολικού ύψους 40,60 m. Με τον νέο σχεδιασμό το ποσοστό σφράγισης του εδάφους θα είναι 42% της συνολικής επιφάνειας του τεμαχίου, περίπου.

Το προτεινόμενο έργο, περιλαμβάνει: Στο υπόγειο • Κέντρο ευεξίας (γυμναστήριο, πισίνα, σάουνα μασάζ κ.λπ.). • Υποστηρικτικούς χώρους (π.χ. καθαρού και/ ακάθαρτου κλιματισμού, αποθήκες τροφίμων, κάβα κρασιών, άλλους αποθηκευτικούς χώρους, δωμάτια ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, γραφεία, χώρους εκπαίδευσης, χώρους αποβλήτων, δωμάτιο ΑΗΚ, κ.λπ.). • 44 χώρους στάθμευσης.

Στο ισόγειο • Χώρο υποδοχής, μπαρ, σαλόνι. • Εστιατόριο, κουζίνα, τραπεζαρία πρωινού. • Κατάστημα εφημερίδων, κατάστημα αναμνηστικών δώρων, υποκατάστημα τράπεζας, άλλο κατάστημα, ταξιδιωτικό πρακτορείο, κομμωτήριο. • Αίθουσα δεξιώσεων. • Αποχωρητήρια. • 130 υπαίθριους χώρους στάθμευσης.

Στον πρώτο όροφο • 16 δίκλινα δωμάτια, 3 σουίτες ενός υπνοδωματίου, 3 σουίτες δύο υπνοδωματίων. Στον δεύτερο όροφο • 31 δίκλινα δωμάτια. Στον τρίτο έως όγδοο όροφο • 186 δίκλινα δωμάτια.

Η πρόσβαση στον χώρο της ξενοδοχειακής μονάδας θα πραγματοποιείται από τη λεωφόρο Ποσειδώνος στη βόρεια πλευρά του τεμαχίου. Σημειώνεται ότι, με την κατασκευή της προτεινόμενης ξενοδοχειακής μονάδας θα πραγματοποιηθεί και η κατασκευή των δύο οικιστικών πύργων (Amethyst & Aquamarine Residential Towers).

Αποχαρακτηρίστηκε από Αρχαίο Μνημείο

Το τεμάχιο ανάπτυξης του ξενοδοχείου είχε αρχικά κηρυχθεί ως Αρχαίο Μνημείο Πίνακα «Β» (Αρχαία Μνημεία σε ιδιωτική γη) λόγω ευρημάτων αρχαίων καταλοίπων και μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα έχει αποχαρακτηρισθεί. Οι ανασκαφικές εργασίες μέχρι σήμερα, έφεραν στο φως τμήματα κτισμάτων και εγκαταστάσεων της Ελληνιστικής περιόδου, εκ των οποίων στην περιοχή του υπό εξέταση τεμαχίου βρίσκονται τα ακόλουθα:

  • Θεμέλια Οικοδομής - Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα μνημειακού οικοδομήματος της Ελληνιστικής περιόδου.
  • Αγωγός Νερού - Κατάλοιπα αρχαίου υδραγωγείου.
  • Δεξαμενή - Κατάλοιπα αρχαίου υδραγωγείου και δεξαμενής.

Εντός του υπό εξέταση τεμαχίου βρίσκεται και η πρόσφατα ανεγερθείσα εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Μέρος των ανευρεθέντων αρχαίων αρχιτεκτονικών καταλοίπων ενσωματώνονται στο υπό ανέγερση ξενοδοχείο και διατηρούνται ορατά. Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή, η ανέγερση του προτεινόμενου κτηρίου, στο παραλιακό μέτωπο, αναπόφευκτα θα επιφέρει φραγή της οπτικής επαφής με τη θάλασσα από τη λεωφόρο Ποσειδώνος και από τα πιο ενδότερα. Ως εκ τούτου, προτείνεται η λήψη μέτρων μείωσης και μετριασμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε το προτεινόμενο έργο να ενταχτεί στο περιβάλλον με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν σημαντικές και δυσμενείς στο περιβάλλον.

Κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου τέθηκε όρος να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία των αρχαίων καταλοίπων που πρόκειται να καταχωθούν ή να ενσωματωθούν στο υπό κατασκευή κτήριο σε συνεργασία με τους συντηρητές του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Οποιαδήποτε εργασία προστασίας που θα αφορά στα αρχαία κατάλοιπα που έχουν εντοπιστεί και που συνεχίζουν να εντοπίζονται στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για σκοπούς διασφάλισης της ακεραιότητας των κατασκευών.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ