Back to top

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Εθνικό μνημόσυνο για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη

05/03/2023 - 12:06

Eορτάστηκε σήμερα ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας σε όλους τους ναούς της χώρας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών μας που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. Από τον Μητροπολιτικό Ναό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι όλοι βιώνουμε την εθνική αυτή συμφορά τονίζοντας ότι η Μεγάλη Παρασκευή φέτος ήρθε νωρίτερα.

Το πρωί τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Στη Θεία Λειτουργία παρίσταται η Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρίστανται ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, οι Υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, βουλευτές, εκπρόσωπο πολιτικών κομμάτων, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πρέσβεις ομοδόξων χωρών καθώς και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Αναπλ. Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είχε οριστεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής εορτής.

Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων και η ανάγνωση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας από τον Αρχιεπίσκοπο.

Εν συνεχεία σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. «Ἔτι δεόμεθα ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αἰωνίου ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν κεκοιμημένων δούλων τοῦ Θεοῦ, τῶν αἰφνιδίῳ θανάτῳ τελειωθέντων ἀδελφῶν ἡμῶν κατά τήν ἐπισυμβάσαν εἰς τήν Κοιλάδα τῶν Τεμπῶν σιδηροδρομικήν τραγωδίαν καί ὑπέρ τοῦ συγχωρηθῆναι αὐτοῖς πᾶν πλημμέλημα ἑκούσιον τε καί ἀκούσιον», ανέφερε η ειδική δέηση που αναγνώστηκε.

“Ζούμε μια σκληρή εθνική συμφορά. Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίτερα. Όλοι θρηνούμε για αυτά τα παιδιά”, τόνισε ο ο Αρχιεπίσκοπος αναφέροντας πως είναι χρέος όλων η τέλεση του εθνικού μνημοσύνου.

“Η σκέψη και η προσευχή μας είναι στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Ζούμε μια σκληρή εθνική συμφορά. Την Μεγάλη Παρασκευή φέτος την ζούμε νωρίτερα. Όλοι θρηνούμε για τον χαμό αυτών των παιδιών. Ο μόνος τρόπος να αγκαλιάσετε και πάλι τα παιδιά σας είναι να πιστέψετε ότι τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει ο θάνατος αλλά η ανάσταση”, σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο προς τους Συνοδικούς Αρχιερείς φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.