Back to top

Ιστορικές στιγμές στην Κόρινθο- Κατέφθασε η Τιμία Ζώνη

25/06/2019 - 20:01

Ιστορικές στιγμές λαμβάνουν χώρα αυτή την ώρα στη Μητρόπολη Κορίνθου, αφού γίνεται η υποδοχή της Αγίας Ζώνης της Παναγίας μας, του μοναδικού εν ζωή Θεομητορικού κειμηλίου, στο πλαίσιο των εορταστικών Εκκλησιαστικών Εκδηλώσεων των «ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2019». Αναλυτικότερα, παρουσία πλήθους κόσμου, κλήρου και λαού, πραγματοποιείται η επίσημη υποδοχή της Αγίας Ζώνης- που κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ- αυτή την ώρα στα Προπύλαια του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η σημερινή έλευση της Αγίας Ζώνης ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των πιστών τις προηγούμενες ημέρες οι οποίοι ζούσαν και ανέπνεαν για αυτό το μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός που συμβαίνει στον τόπο τους. Με έκδηλη αγωνία αλλά και δέος υποδέχονται τώρα, όπως προαναφέρθηκε, τον ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος με λυγμούς αναφέρθηκε στη μάνα όλων μας την Παναγία και συγκίνησε όλους τους παρευρισκομένους, αφού δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, που ήταν παράλληλα και δάκρυα χαράς για την έλευση της Αγίας Ζώνης της Παναγίας στην επαρχία του.

 

Δείτε σε απευθείας μετάδοση:

 

 

Δείτε το βίντεο από την υποδοχή:

 

 

 

 

Στην υποδοχή παρίσταται και ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ αμέσως μετά την υποδοχή θα ακολουθήσει δέηση και θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία στην οποία θα ψαλλεί η Ιερά Ακολουθία της Τιμίας Ζώνης. Στην Ι. Αγρυπνία θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Η Αγίας Ζώνη της Θεοτόκου μαζί με το Ιερό Λείψανο του πολιούχου και προστάτου της πόλης Αγίου Αποστόλου Παύλου, τα Ιερά Λείψανα των εν Κορίνθω Αγίων και τις Ιερές Εικόνες της Παναγίας «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ» και των εν Κορίνθω Αγίων θα εκτίθενται εις προσκύνηση των πιστών και ευλογία των προσκυνητών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου καθημερινά, έως και το μεσημέρι της Κυριακής, 30 Ιουνίου 2019, από τις 7:00 το πρωί έως αργά το βράδυ.

Δημοσιογραφική κάλυψη: Δημήτρης Στρουμπάκος

Live: Νίκος Οικονόμου 

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Καρπαθάκης

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

 

Ιστορικό Αγίας Ζώνης

Ἡ πάνσεπτη κα χαριτόβρυτη Ζώνη της Παναγίας µας, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, είναι το μοναδικό κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή της. Κατά την ιερά παράδοση και ιστορία της Εκκλησίας µας η Υπεραγία Θεοτόκος, τρεις ηµέρες µετά την κοίµησή Της, µετέστη-ανελήφθη εν σώµατι στους ουρανούς. Κατά την διάρκεια της αναλήψεώς Της παρέδωσε στον Απόστολο Θωµά την Τιµία Της Ζώνη. Τον 12ον αιώνα επί Μανουήλ Α΄ Κοµνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε και επίσηµος εορτασµός της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, η 31η Αυγούστου εκάστου έτους. Ὁ Αυτοκράτωρ Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός (1347-1355), ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, δώρισε την Αγία Ζώνη σε αυτή. Αναρίθµητα είναι τα θαύµατα, τα οποία έγιναν ως σήµερα µε την Τιµία Ζώνη, η οποία διατηρεί «ανεκφοιτήτως» την χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας της αποδίδει τιµητική προσκύνηση, όπως και στο Τίµιο Ξύλο του Σταυρού του Κυρίου. Η Αγία Ζώνη έχει την ιδιαίτερη χάρη να θεραπεύει την στειρότητα των ατέκνων ζευγαριών και τους καρκινοπαθείς µε κορδέλα, η οποία έχει προηγουµένως ευλογηθεί επ’ αυτής και ακολούθως την ζώνονται οι στείρες γυναίκες και οι ασθενείς.

 Περισσότερα δείτε εδώ