Σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τους τρεις από τους σπουδαιότερους πόλους της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, Αμερική, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία, καλείται να λάβει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείο που συνεδριάζει από σήμερα και έως το Σάββατο 11 Μαϊου.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί αλλά των προθέσεων που φέρεται να έχει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι η δήλωση που έκανε σε προσκυνητές από την Θεσσαλονίκη «τώρα έχουμε εκλογές στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Αυστραλίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση θα γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και το Σάββατο θα προχωρήσει στην εκλογή.
Είναι γεγονός ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ως πραγματικός ηγέτης κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς την διαδοχή και πραγματικά κανείς δεν γνωρίζει την ενδεχόμενη επιθυμία του για τη θέση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Έχει συνηθίσει το περιβάλλον του να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και να ανακοινώνει την τελευταία στιγμή τις αποφάσεις του.
Την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προεδρευομένη υπό της Α.Θ.Π, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, αποτελούν οι κάτωθι Σεβ. Μητροπολίτες:
ο Γερμανίας κ. Αυγουστίνους
ο Τρανουπόλεως κ. Γερμανός
ο Τορόντο κ. Σωτήριος
ο Ανέων κ. Μακάριος
ο Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος
ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος
ο Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλόχιος
ο Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός
ο Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ
ο Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος
ο Σύμης κ. Χρυσόστομος
ο Σικάγου κ. Ναθαναήλ
Η ομογένεια παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Φανάρι, προσδοκώντας ότι θα δοθεί άμεσα λύση. Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να κάνει και τυπικά δεκτή την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ενώ καλείται να αποφασίσει άμεσα για την διάδοχη κατάσταση. Ένα είναι το σίγουρο ότι πρέπει άμεσα η κατάσταση να αντιμετωπιστεί ως εξαιρετικά αναγκαία για να λυθούν προβλήματα τα οποία θα παραμένουν να υφίστανται μέχρι να αποχωρήσει από την θέση του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Ήδη έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την στιγμή που έγιναν γνωστά τα οικονομικά προβλήματα στην Αρχιεπισκοπή με πλήθος δημοσιευμάτων τόσο του Ομογενειακού όσο και το ελληνικού και αμερικανικού Τύπου. Αλλά και κορυφαία στελέχη της ομογένειας στις ΗΠΑ εκφράζουν εδώ και καιρό την δυσαρέσκειά τους προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου με αποτέλεσμα να έχουν αποστασιοποιηθεί από την Αρχιεπισκοπή. Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει επίσης τα δημοσιεύματα για τις καθυστερήσεις και τις οικονομικές υπερβάσεις στην αποπεράτωση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.
Η Ομογένεια μάλιστα σύμφωνα και με παλαιότερο ρεπορτάζ το οποίο είχαμε παρουσιάσει στο Πρακτορείο μας, θεωρούσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος, χαμηλού προφίλ που απλώς του ξέφευγε ο προυπολογισμός λόγω των αλλαγών που γινόταν κατά διαστήματα, ειδικά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Μάλιστα Γραφείο Εισαγγελέα του Μανχάταν διεξάγει έρευνα τόσο στα οικονομικά του έργου όσο και σε αυτά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό κόστος του έργου υπολογιζόταν γύρω στα 30 εκατομμύρια δολάρια και ενδέχεται να ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια δολάρια.
Οι εργασίες σταμάτησαν το Δεκέμβριο του 2017 και έκτοτε αναζητείται λύση. Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει και η θεολογική σχολή Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Η πολιτεία της Μασαχουσέτης απέστειλε επιστολή στη Σχολή με την οποία ζητούσε εξηγήσεις για την πορεία της Σχολής αναφορικά με τον αριθμό των φοιτητών, αλλά και θέματα οικονομικής και διοικητικής φύσεως.
Στην επιστολή τονιζόταν ευκρινώς, πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της Πολιτείας μπορεί να προβεί σε δικαστική ακρόαση (adjudicatory hearing) για να αποφασίσει εάν θα ανακαλέσει ή θα αναστείλει την εξουσιοδότηση από το ίδρυμα να παρέχει πτυχία». Τόσο ο Ναός του Αγίου Νικολάου όσο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, αποτελούν σύμβολα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ομογενείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους αλλά και τη θλίψη τους για τις εξελίξεις αυτές. Ανησυχία για την κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής έχουν εκφράσει κατά καιρούς και κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα. Επίσης, οι παγωμένες σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου με την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη (όπως τόνιζε Ιεράρχης στο Φανάρι) να ανακτηθούν τάχιστα οι πνευματικοί δεσμοί της Μητέρας Εκκλησίας της Κων/Πόλεως με την θυγατέρα Αρχιεπισκοπή της Αμερικής». Ως εκ τούτου, η ομογένεια της Αμερικής αλλά και Ιεράρχες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν φαίνεται να συμφωνούν με το αίτημα που φέρεται να έχει κάνει ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Παναγιώτατο, να παραμένει στη θέση του μέχρι το τέλος του μήνα, και πιέζουν να οριστεί ο αντικαταστάτης του μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και αναφορικά με την Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας, μετά την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κυρού Στυλιανού.
Ήδη, στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται πέντε λαϊκοί εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής για διαβουλεύσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Όπως έγινε γνωστό, η αντιπροσωπεία από την Αυστραλία αποτελείται από τους εξής:
* Νίκο Πάπα (Παπαναστασίου) ο οποίος εκπροσωπεί τη Νέα Νότια Ουαλία.
* Ανδρέα Γεωργίου (Μελβούρνη).
* Θήο Μπακαλάκης (Κουίνσλαντ).
* Χάρη Πατσούρη (Αδελαΐδα).
* Σταν Παλάση (Δυτική Αυστραλία).