Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών κατά το οποίο τελέστηκε η Χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου.
Ο νέος Μητροπολίτης εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, λαμβάνοντας 63 ψήφους.
Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Σύρου κ. Δωρόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.
Μεταξύ των κληρικών που έλαβαν μέρος στο συλλείτουργο ήταν και ο κατά σάρκα αδελφός του νέου Μητροπολίτη, Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Συμπροσευχόμενοι παρίστανται Μητροπολίτες και Ιερείς. Στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών βρίσκονται πολλοί πιστοί από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος καθώς ο νέος Μητροπολίτης μέχρι και την εκλογή του διακονούσε την τοπική Εκκλησία από τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, ενώ έλκη την καταγωγή του από τις Ροβιές της Βορείου Εύβοιας.
“Γίνομαι Επίσκοπος όχι για να κυβερνήσω, αλλά για να διακονήσω”
Στη συγκινητική του ομιλία ο νέος Επίσκοπος της Εκκλησίας της Γορτυνίας και Μεγαλπόλεως δοξολόγησε αρχικά τον Θεό για την μεγάλη ευλογία και τιμή να αξιωθεί της Αρχιερωσύνης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βαρυσήμαντο έργο του Επισκόπου, ιδιαίτερα στην εποχή μας, το έργο αυτό έχει μεγαλύτερη ευθύνη καθώς οι άνθρωποι αναζητούν μέσα στις προκλήσεις της εποχής να βρουν καταφύγιο στην Εκκλησία. “Ο Επίσκοπος του 21ου αίωνα χρειάζεται προφητικό χάρισμα, ενόραση και τόλμη για το έργο του”, ανέφερε.
Ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος τόνισε ότι γίνεται Επίσκοπος όχι για να κυβερνήσει, αλλά για να διακονήσει. “Ελπίζω ο Κύριος δεν θα με εγκαταλείψει σε αυτή την καμπή της ζωής μου”, υπογράμμισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους προκατόχους του το έργο των οποίων καλείται να συνεχίσει. Με συγκίνηση αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στους Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και Κορίνθου κ. Διονύσιο, στον Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, καθώς και στον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλοθεό, στους κατά σάρκα γονείς του και όλους όσους τον στήριξαν μέχρι να λάβει σήμερα τον βαθμό του Επισκόπου.
Με αναφορές στη μείωση του πληθυσμού η ομιλία του Αρχιεπισκόπου
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, τους Αγίους και Ιεράρχες που έδωσε στην Εκκλησία αλλά και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει σε συνέχεια του έργου του μακαριστού προκατόχου Μητροπολίτη κυρού Ιερεμία.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της μείωσης του πληθυσμού και σε αυτή την επαρχία και κάλεσε τον Μητροπολίτη κ. Νικηφόρο να εργαστεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς έτσι ώστε να βρουν τρόπους οι κάτοικοι να παραμείνουν στον τόπο τους. Τέλος, τον κάλεσε να παραμείνει πιστός στις αρχές και το έργο που επιτελούσε τόσα και να το συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και στα νέα του καθήκοντα.
Στη συνέχεια ακολούθησε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως από τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο με κλήρο και λαό να αναφωνούν το ΑΞΙΟΣ!
Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως
Ο Αρχιμ. Νικηφόρος (κατά κόσμον Αθανάσιος) Ευσταθίου γεννήθηκε το έτος 1967 στις Ροβιές Ευβοίας, όπου και έλαβε την εγκύκλιο μόρφωση. Επεράτωσε τις Γυμνασιακές και Λυκειακές σπουδές του στη Χαλκίδα.
Το έτος 1985 εισήχθη, κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων, στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., λαβών το πτυχίο με βαθμό «λίαν καλώς».
Κατά τα έτη 1990-1991 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, απολυθείς με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.
Την 5η Νοεμβρίου του έτους 1995 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος υπό του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου (και νυν Μητροπολίτου Κορίνθου) κ. Διονυσίου.
Συμμαρτυρήσαντος του πνευματικού του πατρός, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου (και νυν Μητροπολίτου Χαλκίδος) κ. Χρυσοστόμου (του Β΄), την 13η του μηνός Νοεμβρίου και την 6η του μηνός Δεκεμβρίου του ιδίου έτους (1995) χειροτονήθηκε, αντιστοίχως, Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη), λαβών συγχρόνως και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Το έτος 1996 χειροθετήθηκε Πνευματικός- Εξομολόγος.
Κατά τα έτη 1996-1997 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσσαπίων.
Το έτος 1998 διορίσθηκε Προϊστάμενος του παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου και της Ερανικής Επιτροπής, αναπτύσσοντας σημαντικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, φροντίζοντας, παράλληλα και σε συνεργασία με την ΙΒ’ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για την κτιριακή αποκατάσταση του Ι. Ναού, καθώς και για την ανακαίνιση των Παρεκκλησίων και του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.
Το έτος 2002 διορίσθηκε μέλος του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ι. Μητροπόλεως.
Κατά τα έτη 2003-2005 διετέλεσε διευθυντής του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Αρρένων «Η Αγία Παρασκευή».
Από του έτους 2005 υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων της Ιεράς Μητροπόλεως, το έτος 2006 διορίσθηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, διαδεχθείς τον προαχθέντα σε Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμ. Παύλο Ιωάννου, από του έτους 2007 διετέλεσε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος της ποιμαντικής μέριμνας του Στρατού και από του έτους 2008 ως Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος, διατηρώντας τις θέσεις αυτές έως και της αποσπάσεώς του το έτος 2010, λόγω μεταπτυχιακών σπουδών, στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Ιταλία, εξυπηρέτησε ως Εφημέριος τις λειτουργικές, ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες των Ενοριών Βάρης (Bari) και Φοβαίας (Foggia). Παράλληλα, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica “San Nicola” Bari της Θεολογικής Σχολής Απουλίας (Facolta Teologica Pugliese) και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του με βαθμό «Άριστα» (“Summa cum laude”).
Επιστρέφοντας το έτος 2014 στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, διορίσθηκε στη θέση του Διευθυντού του ιστορικού Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου αυτής και εφημέριος του εν αυτώ Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, εργασθείς για την ανακαίνιση και την συντήρηση των κτηριακών του εγκαταστάσεων, για την ανανέωση του δυναμικού των τροφίμων, την παροχή των μέσων για την άνετη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους, καθώς και για την συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες.Μετέχει του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος (Ε.Π.Α.Χ.), ως αντιπρόεδρος αυτού.
Από του έτους 2019 και μέχρι σήμερα υπηρετεί την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και από τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου.