Back to top

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Κάιρο..EIKONEΣ

30/01/2022 - 11:48

Στην Θεία Λειτουργία επί την μνήμη των Τριών Ιεραρχών στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022, συμπροσευχόμενος μετά του Αρχιεπισκόπου Σιναίου κ. Δαμιανού, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κατάγκας κ. Μελέτιου, του Σεβάσμιώτατου Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Θεοδοσίου, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, και του Σεβάσμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος

Η εορταστική ημέρα ξεκίνησε με την υποδοχή του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος, ο Σεβάσμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, η Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και ο Διάκονος Παρθένιος τον περίμεναν στην είσοδο του Ναού προσφέροντάς του τρία κεριά και οδηγώντας τον στον Θρόνο για να ξεκινήσει την Θεία Λειτουργία.

Στις δέκα και μισή ο χώρος της εκκλησίας γέμισε από τους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων, της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής οι οποίοι ήρθαν για να εκκλησιαστούν συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, τον Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστο Παπαδόπουλο και από την Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, είναι μια μεγάλη και πολυεπίπεδη γιορτή. Θεωρείται ως η εορτή των ελληνικών γραμμάτων, καθόσον οι Τρεις Ιεράρχες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.

Μα πάνω από όλα ο λόγος, ο βίος, αλλά και τα έργα των Τριών Ιεραρχών συντελούν, σε αυτούς που θα ενδιαφερθούν και θα ενσκήψουν να τα μελετήσουν, στην ηθική και πνευματική τους ανάταση. Οι Τρείς Ιεράρχες στάθηκαν απέναντι στην κοινωνική αδικία, προτάσοντας μια διαφορετική ηθική στάση του ζην. Και ποιος θα μπορούσε να είναι ευληπτότερος αποδέκτης αυτής της διδασκαλίας από τους μαθητές και την νεολαία μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η καθιερωμένη για την μέρα αυτή επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των Αδελφών Αμπέτ, των ευεργετών που το φιλανθρωπικό τους έργο συνέδεσε το όνομά τους με την ιστορία της Αμπετείου Σχολής.

Επίσης τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μαθητών και των καθηγητών τους.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος στον λόγο του καλωσόρισε τον Σεπτό Γέροντα, όπως τον χαρακτήρισε τον Άγιο Σιναίου κ. Δαμιανό εκφράζοντας την χαρά του που θα είναι και σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου στην χειροτονία του πατέρα Κοσμά.

Και συνεχίζοντας τον λόγο του απευθυνόμενος στον Αρχιεπισκόπο Σιναίου κ. Δαμιανό τόνισε ότι “ήθελε να τελέσει το μνημόσυνο των αδελφών Αμπέτ μια που εσείς σαν θεοβάδιστο όρος Σινά είστε οι προστάτες και εκτελείτε την διαθήκη αυτών των μεγάλων ευεργετών”.

Αναφέρθηκε επίσης στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και τον Ευεργέτη Νέστωρα Τσανακλή που έχει παράλληλη πορεία στην Ιστορία, με τον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ως κτήτοράς του.

Χαρακτηριστικό σημείο του λόγου του ήταν όταν αναφέρθηκε στους Αρχιερείς μας που όπως είπε πορεύονται στον δρόμο που χάραξαν και ονειρεύτηκαν οι αδελφοί Αμπέτ που δεν είναι άλλος από την βοήθεια και της στήριξη της Νεολαίας.

Και ανέφερε το παράδειγμα της Κατάνγκας και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μελετίου που υπάρχουν όπως είπε 30.000 παιδιά ως μαθητιώσα νεολαία αποδεικνύοντας πόση μεγάλη σημασία έχει δώσει το Πατριαρχείου για την νεολαία.

Στην συνέχεια έστεψε την προσοχή και τον λόγο του στους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων, στην Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία αλλά και τους συνοδούς καθηγητές τους λέγοντας σε όλους ότι η παρουσία τους σήμερα δείχνει ότι δεν είναι λήσμονες, αλλά θυμάστε όπως είπε χαρακτηριστικά με πολύ σεβασμό τους ευεργέτες και στο μέλλον απευθυνόμενος προς τα παιδία τους είπε ότι «θα λέτε με περηφάνια ότι φοιτήσατε στην Αμπέτειο και στην Αχιλοπούλιο Ελληνική Σχολή, όπως το λένε τόσοι που φοίτησαν σε αυτά τα σχολεία»

Απευθύνθηκε στην συνέχεια την Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου που όπως είπε «μας αγαπά και υποστηρίζει τον αγώνα μας» και εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία της σήμερα, αλλά και για την αγάπη της Ελληνικής Κοινότητας για τα παιδιά μας.

 Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μαζί με όλους τους παριστάμενους τραγούδησε στο αύλειο χώρο με το μέτωπο του γυρισμένο στον Ιερό Ναό τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και συνέχεια προέτρεψε για τον Αιγυπτιακό Εθνικό Ύμνο.

 Η εορταστική ημέρα τελείωσε με τον Μακαριώτατο να οδηγεί μετά την λήψη της αναμνηστικής φωτογραφίας όλους τους παριστάμενους στον χώρο του Προσκοπείου προσφέροντας τους ένα πλούσιο κέρασμα.

 Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καίρου

  ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR