Συναισθηματικά φορτισμένος θα είναι ο Ιανουάριος για τους απόγονους των Τριγλιανών προσφύγων, καθώς για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στις 19 Ιανουαρίου 2019, οπότε και γιορτάζονται τα Θεοφάνια με το παλιό ημερολόγιο, θα γίνει αγιασμός των υδάτων στην Τρίγλια, την κωμόπολη της Προύσας στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας, και πατρίδα του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.
«Θα ρίξουμε και το σταυρό, θα βουτήξουν τα παλικάρια της Νέας Τρίγλιας, της Ραφήνας και όπου αλλού έχουν πάει οι απόγονοι των Τριγλιανών», είπε σε συνέντευξή του στη Λίτσα Πισκερά για τον ρ/σ Θέμα ο μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης Ελπιδοφόρος. Ο ιστορικός βυζαντινός ναός της Παναγίας στην Τρίγλια αλλά και ο ναός που είναι αφιερωμένος στους Ταξιάρχες στη Συγή, ένα ρωμαίικο χωριό ανάμεσα στην Τρίγλια και στα Μουδανιά, ανήκαν σε ιδιώτες. Μάλιστα το 2015 είχε δημοσιευτεί αγγελία για την πώληση της Παναγίας της Παντοβασίλισσας έναντι του ποσού του 1 εκατ. δολαρίων.
«Όταν έγινα μητροπολίτης σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω και αναζήτησα τρόπους να επιβιώσει η ορθοδοξία και να επιβιώσουν τα μνημεία που άφησαν πίσω τους οι πατέρες μας σε ερειπιώδη κατάσταση. Πήγα στην Τρίγλια, στη Συγή, στην Προύσα, σε όλα τα ωραία χωριά της Προποντίδας, τα παραθαλάσσια, και αναζήτησα τα παλιά μνημεία, τους ναούς μας. Αναζητώντας βρήκα ότι κάποιοι από αυτούς τους ναούς δεν είχαν περιέλθει στο τουρκικό Δημόσιο και ήταν ιδιοκτησίες πολιτών», ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος ο οποίος χειροτονήθηκε το 2011.
Έτσι με τη βοήθεια Ελλήνων απ’ όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως από τις ΗΠΑ, συγκεντρώθηκαν τα ποσά που χρειάστηκαν και πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αναστήλωση των ναών. «Καταφέραμε με τη βοήθεια του Θεού και της ρωμιοσύνης απανταχού της γης να αγοράσουμε δύο ιστορικότατους πολύ σημαντικούς βυζαντινούς ναούς», εξήγησε ο μητροπολίτης.
Όπως αναφέρει, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν αυτός που ενέπνευσε την Πατριαρχική Αυλή και την έκανε να αγαπήσει τις παλιές μητροπόλεις. «Ο Πατριάρχης μάς έπαιρνε, είτε ήμασταν διάκονοι, είτε ήμασταν ιερείς και μας πήγαινε στην Ανατολή, στις παλιές μητροπόλεις, στις κοιτίδες του ελληνισμού, στην Καππαδοκία, στη Βιθυνία, στην Έφεσο, στην Πέργαμο, σε όλες τις ερειπωμένες εκκλησίες που υπάρχουν στα ιστορικά για τον ελληνισμό μέρη. Και μας έκανε να τα αγαπήσουμε. Και όταν ήρθε η ώρα να προαχθούμε έδωσε στον καθένα μας μια τέτοια παλιά μητρόπολη», κατέληξε.