Back to top

Φθιώτιδος Συμεών: «Τιμούμε την πολυτεκνία, την καλλιτεκνία και την ευτεκνία»

04/01/2023 - 10:45

Στη ζωή μας, κάνει αισθητή την παρουσία του, τη θαυματουργία του, τη μυροβλυσία του, την αγιαστική του χάρη. Και μόνο αυτό αν σκεφτούμε, πόσο δύναμη, κουράγιο, αισιοδοξία και ελπίδα μπορούμε να πάρουμε στη ζωή μας! Και μόνο αυτό να σκεφτούμε μπορούμε να καταλάβουμε τι αγάπη έχει ο Θεός για μας, πόσο μας αγάπησε και πόσο μας στηρίζει ακόμη και τέτοιες μέρες αποστασίας, απομακρύνσεως, ιδιοτέλειας, εγωκεντρισμού, σε τέτοιες μέρες που πλεονάζει η αμαρτία άρα υπέρ περισσεύει και υπερπλεονάζει η Χάρις του Θεού.

Γι’ αυτό και τούτο το μήνα δεν εορτάζουμε μόνο στην Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Εφραίμ και του Οσίου Συμεών, αλλά έχουμε και τη μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος στις 22 Ιανουαρίου και ακριβώς θα έχουμε τη μεγάλη χάρη και τη μεγάλη ευλογία το Άφθαρτο Σκήνωμά του να λιτανευθεί στις 20 Ιανουαρίου από τη Μονή Αγάθωνος στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδος, στην πόλη της Λαμίας. Να υποδεχθούμε τον Άγιο μέσα στην καρδιά μας, μέσα στην πλατεία της καρδιάς μας, μέσα στις πλατείες της ψυχής μας και να εκφράσουμε με αυτό τον τρόπο την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό που σε αυτούς τους καιρούς και σε αυτούς τους χρόνους, μας χαρίζει ένα τέτοιο τεράστιο δώρο, το οποίο ασφαλώς και δεν είμαστε άξιοι αλλά το Έλεος το Μέγα του Κυρίου έρχεται και μας προσφέρει αυτήν την ευλογία και αυτή την ζωντανή παρουσία της αγάπης του Θεού στη ζωή μας.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου σε όλους μας να καταλάβουμε επιτέλους πόσο πολύ μας αγαπά ο Θεός.

Αν ο άνθρωπος καταλάβει πόσο πολύ τον αγαπάει ο Θεός, γίνεται τόσο χαρούμενος που πετάει από χαρά, γίνεται τόσο χαρούμενος που δεν μπορεί τίποτα, μα τίποτα να τον κάμψει, να τον φοβίσει, να τον ρίξει κάτω. Αυτήν την χαρά να έχουμε μες στην καρδιά μας».

Ακολούθως, στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε η εορτή των πολυτέκνων οικογενειών του Ν. Φθιώτιδος, η ευλογία της βασιλόπιτας υπό του Σεβασμιωτάτου, καθώς και η καθιερωμένη βράβευση από την τοπική Εκκλησία στους νεοεισαχθέντες φοιτητές στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε όλα αυτά τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών της Φθιώτιδος, που πέτυχαν τον στόχο τους και ξεκίνησαν τις σπουδές τους.

Ένα ικανό οικονομικό βοήθημα για τα πρώτα φοιτητικά έξοδα περιείχε το δώρο του κ. Συμεών για κάθε νέο φοιτητή και φοιτήτρια, το οποίο συνοδευόταν από την πατρική του αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές του για καλές σπουδές και πάντα επιτυχίες στην ζωή τους.

Τις ευχαριστίες όλων των πολυτέκνων οικογενειών του Νομού Φθιώτιδος για την έμπρακτη στήριξη και πατρική αγάπη του ιδίου του Σεβασμιωτάτου και της τοπικής Εκκλησίας προς αυτές, εξέφρασε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευμορφία Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη.

Ο κ. Συμεών στην πατρική του προσλαλιά προς τα παιδιά χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Για την τοπική μας Εκκλησία η πολυτεκνία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χαρά της ζωής. Η χαρά είναι που νοηματοδοτεί τη ζωή μας και νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας και ότι κάνουμε μέσα στη ζωή μας το κάνουμε για να είμαστε χαρούμενοι, για να χαιρόμαστε τα δώρα που μας έδωσε ο Θεός και τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός και κορυφαίο χάρισμα, το οποίο μας έχει δώσει είναι το χάρισμα της αγάπης και μέσα από το χάρισμα της αγάπης έρχονται τα παιδιά μέσα στον κόσμο και έρχεται η ζωή μέσα στον κόσμο. Η χαρά είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος.

Ο Θεός θέλησε δι’ αυτού του τρόπου να έρχεται η ζωή στον κόσμο, μόνο δια της αγάπης, και εκτός αυτού δεν υπάρχει άλλος ευλογημένος τρόπος.

 

Αφετέρου δε η αγάπη μας αναδεικύνει ότι οφείλουμε να εργαζόμαστε όχι μόνο για το «ζην» αλλά και για τον «ευ ζην», και εδώ έχει θέση η καλλιτεκνία, η οποία μνημονεύεται στο Μυστήριο του Γάμου. Η Εκκλησία εύχεται και για “ευτεκνία” και για “καλλιτεκνία”. Επειδή λοιπόν μας ενδιαφέρει η καλλιτεκνία, ένα δείγμα, όχι αποκλειστικό, που δίνει ένα στίγμα της σπουδαιότητας της καλλιτεκνίας είναι και η βράβευση των παιδιών, που εισήχθησαν με τον κόπο τους και με τον αγώνα τους και με δυσκολίες πολλές φορές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Ο Σεβασμιώτατος, στο πλαίσιο της εκδηλώσεως αυτής, βράβευσε επίσης και στελέχη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, τα οποία κατά την περσινή περίοδο διηκόνισαν εκατοντάδες παιδιά, τα οποία φιλοξενήθηκαν στο παραθαλάσσιο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στο Καινούργιο Λοκρίδος «Η Αγία Αικατερίνη». «Τα παιδιά αυτά διακονούν εθελοντικά στο Κατασκηνωτικό μας Κέντρο την πολυτεκνία, την καλλιτεκνία και την ευτεκνία» τόνισε ο κ. Συμεών με ιδιαίτερο νόημα.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και στην εόρτια εκδήλωση βράβευσης των παιδιών των Πολυτέκνων οικογενειών και των στελεχών του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Ντούζγος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Χρήστος Πλουμάκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου