Στην αποκάλυψη ότι ο π. Αντώνιος είχε αρνηθεί στο παρελθόν τη βοήθεια που του πρόσφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προχώρησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών.
Όπως εξήγησε σε εκπομπή του Alpha, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να βοηθήσει τον π. Αντώνιο και την «Κιβωτό του Κόσμου» με κάποιου είδους εποπτεία, ο τελευταίος αρνήθηκε.
Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Συμεών υπογράμμισε ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είναι ιδιωτική δομή και δεν είναι υπό την εποπτεία της.
Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση
Κομβική για την υπόθεση θεωρείται η 7 σελίδων κατάθεση ενός 19χρονου πρώην φιλοξενούμενου στην «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία ήταν αυτή που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τη φρικιαστική αυτή υπόθεση. Ο 19χρονος βρέθηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ και τα όσα κατήγγειλε προκαλούν αποτροπιασμό.
Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, ο 19χρονος ανέφερε πως ένας φίλος του, του είπε ότι δύο άτομα που κατονόμασε, τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του, μέχρι που μάτωσε.
Σύμφωνα πάντα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, οι καταθέσεις στοχεύουν ένα πρόσωπο: στον πατέρα Αντώνιο, «ψυχή» της «Κιβωτού του Κόσμου», ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας, καθώς και ακόμα τρία άτομα, τα οποία ο καταγγέλλων αποκαλεί «υπηρέτες» του.
Σύμφωνα με τον 19χρονο ο πατήρ Αντώνιος πηγαινοερχόταν στην Καλαμάτα, όπου «...άρχισε να μου κάνει περίεργα πράγματα. Ας πούμε, όταν μιλάγαμε ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή ήμασταν μαζί και σηκωνόμουν να φύγω, καθώς έφευγα μου χτυπούσε τον ποπό με το χέρι. Αν και δεν μου άρεσε αυτή η κίνηση προσπαθούσα να τη δικαιολογήσω, γιατί και στο μπάσκετ αυτό έκανε. Αυτό γινόταν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στην αρχή, μετά πέντε φορές την εβδομάδα, μετά αρκετές φορές την ημέρα, μέχρι που έφτασε στο σημείο να γίνεται 15 φορές την ημέρα. Επίσης, στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχιζε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου. Στην αρχή προσπάθησα να τον δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα.
Στην πορεία φοβόμουν και δεν ήξερα πως να τον αντιμετωπίσω. Και αυτό στη θάλασσα όσο περνούσε ο καιρός το έκανε με μεγαλύτερη συχνότητα, μέχρι που έφτασε να μου το κάνει σε μια μέρα στη θάλασσα δέκα φορές. Εξαιτίας αυτού δεν ήθελα να μπαίνω στη θάλασσα. Αυτός εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι δεν μπορούσα να αντιδράσω. Επίσης, εκείνο το διάστημα στην Καλαμάτα μας πήγαινε εκδρομές. Σε μια από αυτές στη Μονεμβασιά, πριν τα Χριστούγεννα του 2020, τα βράδια πήγαινα στο δωμάτιό του να του κάνω παρέα. Καθώς βλέπαμε τηλεόραση ενώ αυτός ήταν ξαπλωμένος, μου χάιδευε το κεφάλι και κάποια στιγμή έβαλε τα δάκτυλά του μέσα στα ρουθούνια μου. Φρίκαρα και τραβήχτηκα αμέσως και λέγοντας ότι νυστάζω έφυγα από το δωμάτιό του».
«Μετά τα Χριστούγεννα του 2020 έκανε ένα χειρουργείο και επειδή ήθελε ένα παιδί να τον βοηθάει, είπε να έρθω εγώ από την Καλαμάτα. Έτσι, ήρθα στην Αθήνα όπου κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο ήμουν μαζί του. Μόνο 2 ώρες έβγαινα έξω για να πάω βόλτα τον σκύλο που τότε είχα. Ούτε η μαμά μου δεν ήξερε ότι είχα γυρίσει στην Αθήνα, δεν της το είχα πει, γιατί ο πατήρ μου είχε πει ότι θα ήμουν συνέχεια μαζί του, οπότε δεν θα μπορούσα να πάω να τη δω και θα ερχόμουν σε δύσκολη θέση.
Αν και έμενα σε ξεχωριστό δωμάτιο, σχεδόν όλη μέρα ήμουν μαζί του για να τον φροντίζω (σ.σ αναφέρεται σε πράξεις και περιγραφές που δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν). Με τραβούσε κοντά του συνέχεια κι εγώ τραβιόμουν χωρίς να του πω κάτι και μου είπε ''σήκω φύγε''. Την επόμενη μέρα που πήγα στο δωμάτιό του, άλλαξε η συμπεριφορά του, με έβριζε, μου συμπεριφερόταν υποτιμητικά, με αγριοκοιτούσε, λέγοντάς με συνεχώς ''βλάκα'' και ''ηλίθιε'', ενώ με έστελνε για δουλειές στο υπόγειο».
Τι είπε ο π. Αντώνιος
Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος, που ίδρυσε πριν χρόνια το συγκεκριμένο φορέα βοήθειας για τα παιδιά, δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις για την ουσία των καταγγελιών.
Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και ξυλοδαρμούς σε βάρος ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου προχώρησε ο πατέρας Αντώνιος ο οποίος είναι και αυτός που ίδρυσε τον φορέα χωρίς ωστόσο να δίνει απαντήσεις επί της ουσίας των καταγγελιών.
«Να σας πω ότι είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 χρονια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» είπε αρχικά μιλώντας στον Alpha. Υποστήριξε, δε, ότι τις καταγγελίες «εμείς τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο».
«Αυτό που μπορώ να σας πω και που το έχω αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις είναι ότι εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό τους παιδαγωγούς και τους ψυχιάτρους το πρώτο που κάνουμε είναι να προστατεύουσουμε το τραύμα της ψυχής των παιδιών αυτών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε και πήραμε τη θέση αυτή» πρόσθεσε ο πατέρας Αντώνιος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πατέρας Αντώνιος είπε ότι «δεν ξέρουμε το όνομά του (σ.σ. του παιδιού που έκανε την καταγγελία), το επίθετό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε απάντηση» προσθέτοντας επίσης ότι «όχι, δεν με κάλεσε κανείς (σ.σ. για την υπόθεση)».
Σε νέα ερώτηση για το αν γνωρίζει ποιον αφορούν οι καταγγελίες ο πατέρας Αντώνιος επέλεξε και πάλι να μην δώσει ουσιαστική απάντηση λέγοντας ότι «στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι. Μιλάμε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που κάνουν πράγματα. Τι να σας πω, εγώ σας λέω ότι όλα αυτά με εκπλήσσουν γιατί εμείς μενουμε στην ουσία μέσα στο έργο».
Στην παρατήρηση, δε, των δημοσιογράφων ότι θα τον περίμεναν πιο δυναμικό και κατηγορηματικό ότι θα απομακρυνθούν όσοι έχουν κάνει όσα καταγγέλονται, τότε ήταν που ο πατήρ Αντώνιος είπε ότι «εννοείται, καλά δεν το συζητάμε, από χθες την κάνουμε την κουβέντα αυτή»
«Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί να μεγαλώνετε παιδιά τα οποία έρχονται τραυματισμένα από παραβατικές οικογένειες. Είναι πάρα πολύ λυπηρό εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά ξέρουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ότι δεν είμαστε οι γονείς του» επέμεινε στην ίδια γραμμή ο πατήρ Αντώνιος.
«Λέτε να το ξέραμε και να μιλάμε εμείς αυτή τη στιγμή;» ψέλισε ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κοσμου απαντώντας στο ερώτημα αν όλα αυτά είναι αποτέλεσμα φαντασίας των παιδιών.
Ο πατήρ Αντώνιος επιχείρησε να απαντήσει και στην καταγγελία παιδαγωγού που απολύθηκε μετά από όσα είπε για ξυλοδαρμό ανηλίκων που έκανε και απάντησε ότι «μιλάμε για ένα παιδαγωγό, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Έχω ενημερωθεί για το ποιος είναι και απομακρύνθηκε από την πρώτη μέρα. Έγινε κουβέντα μαζί του αλλά ήταν πολύ εριστικός και δεν έκανε για τη δουλειά. Σύμφωνα με το διευθυντή του καταστήματος αποφάσισαν μετά από περιστατικό με μια κλοπή. Θεωρήσαμε ότι ίσως και να έχει σχέση γι αυτό και απομακρύνθηκε».
«Εννοείται ότι δεν περνάει από το μυαλό μου για ποιον μιλούν στον Κολωνό. Ψάξαμε να βρούμε τον άνθρωπο που έγραψε την αρχική καταγγελία για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες. Εμείς ζητάμε από τους εθελοντές ποινικό μητρώο και τους εκπαιδεύουμε» επέμεινε ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου χωρίς να δίνει ξανά πλήρεις απαντήσεις.
Στην ερώτηση για το αν θυμάται την εκδρομή των Χριστουγέννων του 2020 απάντησε «στην εκδρομή ήταν οι πάντες. Τι να σας πω δεν θυμάμαι πού έγινε η εκδρομή. Δεν θυμάμαι αν ήμουν στην εκδρομή αυτή του Κολωνού».
«Εγώ μετακινούμαι πάρα πολλές φορές και δεν συμμετέχω στις εκδρομές πάντα» επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν θυμάται.
«Τους εθελοντές μας τους εκπαιδεύουμε, πόσο μάλλον τους παιδαγωγούς» ενώ στην ερώτηση αν έχει κληθεί για ασέλγεια κάποιος από όσους εργάζονται στην δομή του Κολωνού απάντησε «όχι».
Επανέλαβε, δε, την ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Κιβωτός του Κόσμου ως την πρώτη απάντηση στις καταγγελίες. Έπρεπε να φτάσει το τέλος της συνέντευξης για να υποστηρίξει ο πατέρας Αντώνιος ότι «κάπου πάει το μυαλό μου, σε κάποια από τα παιδιά που ενηλικιώθηκαν και έφυγαν και ξέρω γω. Δεν είμαι σίγουρος. Με ρωτήσατε αν πάει κάπου το μυαλό μου κι εγώ απάντησα βάσει των στοιχείων».
Όταν ρωτήθηκε, ωστόσο, αν, δεδομένων των στοιχείων για το παιδί, πάει κάπου το μυαλό του για το ποιος παιδαγωγός ήταν μαζί του, ο πατέρας Αντώνιος και πάλι έδωσε «μισές» απαντήσεις λέγοντας «οι πάντες ήταν μαζί του. Τα παιδιά δεν είναι με έναν άνθρωπο».
Ο πατέρας Αντώνιος ρωτήθηκε, τέλος, για το πώς μπορεί να μετακινηθεί κάποιο παιδί από τη μια δομή στην άλλη, δεδομένου ότι αυτό συνέβη στον καταγγέλλοντα 19χρονο, και απάντησε ότι «αυτό μπορεί να γίνει αν συντρέχουν ειδικές συνθήκες όπως το να έχει αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά, συγκεκριμένες παρέες που τον οδηγούν σε άσχημα πράγματα, όχι στην Κιβωτό, στο σχολείο γιατί αρκετά από τα παιδιά αυτά έχουν στο κοινωνικό παρελθόν τους παραβατικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής κατόπιν εντολής του εισαγγελέα μετά την αναφορά που υπέβαλε ο «Συνήγορος του Πολίτη».
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 19χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου» με άλλες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εισαγγελική έρευνα έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον πέντε δομές
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχαν και άλλα παιδιά που ζούσαν τον εφιάλτη κλειδωμένα σε δωμάτια και τιμωρούνταν με άγριους ξυλοδαρμούς.
Πότε ιδρύθηκε η δομή
Ο πατέρας Αντώνιος γεννήθηκε στη Χίο το 1971, αλλά μεγάλωσε σε μια εργατούπολη, στη Δραπετσώνα, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ανάμεσα σε ανθρώπους που πάλευαν για το μεροκάματο. Από μικρή ηλικία ήταν ανήσυχος και είχε την τάση να βοηθά, να συμμετέχει σε δράσεις και να νοιάζεται για τους άλλους. Παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας με πέντε παιδιά, διδάχτηκε από νωρίς ότι σημασία δεν έχουν τα υλικά αγαθά, μόνο ο πλούτος των συναισθημάτων. Έτσι, υπηρέτησε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό, μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας με πολυάριθμα προβλήματα.
Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον εικοσιεξάχρονο τότε πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά, την ανιδιοτελή προσφορά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας στοργικής φωλιάς και φροντίδας για το παιδί, τον νέο και τον γονιό που βρίσκονται σε ανάγκη και διαβιούν στις χαραμάδες της κοινωνίας, σε μια διαφορετική Αθήνα, συγκεκριμένα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Πριν από είκοσι χρόνια, λοιπόν, αποφάσισε να πλησιάσει μια ομάδα παιδιών που έπαιζαν μπάσκετ έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με απώτερο σκοπό να τα γνωρίσει και να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους.