Back to top

Εορτασμός της Πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής

15/05/2024 - 10:43

Αναφορές στο θεσμό της οικογένειας που κινδυνεύει, έκαναν οι συμμετέχοντες Αρχιερείς στον εορτασμό της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο. Στο μήνυμα της Αναστάσεως αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Κορίνθου, τον κώδωνα του κινδύνου για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης αλλά και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί έκρουσε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ζήτησε από τους παρισταμένους εκπροσώπους της πολιτείας να αγαπούν και να σέβονται την Εκκλησία. Κατά την κορύφωση των λατρευτικών εκδηλώσεων την Κυριακή το απόγευμα, ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προέτρεψε τους πιστούς να προσέρχονται στην Αγία μας Εκκλησία κλείνοντας την ακοή τους στις σειρήνες αποϊεροποιήσεως της Πατρίδας μας, ενώ σημαντική ήταν η επισήμανσή του για την διαφύλαξη του θεσμού της παραδοσιακής οικογένειας. 

Ο πανηγυρικός Εσπερινός

Στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό της παραμονής χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος στον θεολογικό και πνευματικό λόγο του αναφέρθηκε στο Μέγα Μυστήριο της Αναστάσεως του Κυρίου. “Οι προφήτες περιέγραψαν με ακρίβεια και σαφήνεια την έλευση και το κοσμοσωτήριο έργο του Κυρίου, αποκορύφωση του οποίου ήταν η Ανάσταση. Εμείς άραγε σήμερα αντιλαμβανόμαστε ποιος ήταν αυτός που έκλινε τους ουρανούς και κατέβη; Ποιος ήταν Αυτός που ως Θεός προσήλθε και προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, την οποία εξαγίασε και της έδωσε τη δυνατότητα της Αναστάσεως και της θεώσεως;” Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην επιτακτική υπαρξιακή ανάγκη του σημερινού ανθρώπου να ακολουθήσει τον Χριστό, να ακολουθήσει τα ίχνη Του, κατά τον Απόστολο Παύλο, και να φτάσει στο σημείο να πληρώνει την ύπαρξή του ο Αναστάς Κύριος. “Διότι ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να πεθάνει, για να περιέλθει στην ανυπαρξία και τη θέωση, εκμηδένιση, αλλά για να ζήσει αιώνια. Γι’ αυτό στην Αποκάλυψη λέγεται ότι ο Χριστός «εξήλθεν νικών και ίνα νικήση». Να νικήσει τον το κράτος έχοντα του θανάτου και να μας απαλλάξει από τον φόβο. Γι’ αυτό η πίστη μας στην Ανάσταση του Κυρίου είναι η νίκη η νικήσασα τον κόσμο. Τούτο δεν είναι ένα φιλοσόφημα, διότι τα φιλοσοφήματα καταρρέουν όταν αναφέρονται στον σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης, που είναι η η αιωνιότητα, ο παράδεισος. Ό,τι έχει σχέση με τον Χριστό έχει ως πρώτο συνθετικό τη λέξη «ζωή»: Ζωοδότης ο Κύριος διότι δίδει ζωή. Ζωοδόχος Πηγή η Μητέρα Του. Ζωοδόχος και ο Τάφος του Κυρίου μας διότι από αυτόν πηγάζει η ζωή και η Ανάσταση. Ο Τάφος Του είναι κενός, άδειος, άλλα και καινός δηλαδή καινούργιος διότι δίνει μια νέα δυνατότητα στον άνθρωπο την εν Χριστώ Αναστάντι ζωή. Έτσι ο Χριστός καθίσταται ο νέος γενάρχης της ανθρωπότητας… Σήμερα με τα ηλεκτρονικά κατασκευάσματα της εποχής οι επιστήμονες λένε ότι η καινή εποχή είναι η τεχνητή νοημοσύνη, ότι την καινή ζωή προσφέρουν οι τεχνητές επιστήμες, ότι η σύγχρονη ζωή θα ελέγχεται από έναν τεχνητά κατευθυνόμενο άνθρωπο, τον οποίο μάλιστα ονόμασαν Σοφία. Λοιπόν τεχνητός άνθρωπος ή Χριστός; Ποιος είναι η πηγή της ζωής; Αυτό που ζούμε μέσα στην αναστάσιμη χαρά δεν μπορεί να το επαναλάβει κανείς. Είναι τέτοιο το μέγεθος της ομοιότητος και της εικονίσεως του Θεού στον άνθρωπο που ό,τι και να κάνουν, όποιοι κι αν το κάνουν, όσο κι αν το κάνουν, όσο κι αν το αλλοιώσουν δεν θα μπορέσουν να το υπερβούν. Γι’ αυτό καλά κάνετε και ήλθατε και είστε μέσα σ’ αυτό τον πάνσεπτο Ναό και προσεύχεσθε στον Αναστάντα Κύριο και τη Ζωοδόχο Πηγή και εύχεσθε ο Ζωοδόχος Τάφος να μας δίνει υγεία, να μας δίδει ζωή, δύναμη, πνευματικότητα και παράδεισο, ώστε να μη φοβόμαστε, να μη δειλιάζουμε, αλλά με δύναμη ψυχής να διακηρύττουμε Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη.”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Ο Μητροπολίτης Πατρών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επικράτηση του ισλαμισμού στην Ευρώπη:

Την αγιώνυμο ημέρα στον πανηγυρικό Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε στον Ιερό Ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επικράτηση του ισλαμισμού στην Ευρώπη, μιλώντας με λόγια πόνου για τα όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη, με τη μετατροπή της ιστορικής Ιεράς Μονής της Χώρας, σε τζαμί. “Μετά από τόσους αιώνες”, όπως τόνισε, “αυτό έγινε κάτω από τη μύτη και τα μάτια των μεγάλων της γης. Εθελοτυφλούν όπως έκαναν και με την Κύπρο και με όλα τα άλλα εθνικά μας θέματα. Όμως εμείς συνεχίζουμε να βλέπουμε το αναστάσιμο φως να καταυγάζει την οικουμένη από εκείνη τη θαυμάσια τοιχογραφία της Μονής της Χώρας, η οποία είναι γνωστή σε όλους και είναι η χαρακτηριστική σφραγίδα της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Όσο κι αν ο πρόεδρος της Τουρκίας και όλοι οι συνεργάτες καλύπτουν, όπως έκαναν και στην Αγία Σοφία, την Παναγία, την Ανάσταση του Κυρίου και τους Αγίους, όλος ο κόσμος θα καταυγάζεται από αυτό το φως. Όμως θα είναι αργά όταν η Ευρώπη κατανοήσει το μέγεθος αυτής της καταστροφής, όταν δηλαδή θα έχει ισλαμοποιηθεί και πλέον το νερό δεν θα μπορεί να γυρίσει πίσω”. Και κατέληξε: “Ο λαός μας επορεύθη μαζί με την Παναγία, τον βοήθησε και τον βοηθά να σταθεί στα πόδια του, να παλεύει για την ελευθερία του. Τόσα πρόσωπα ιερά γονάτισαν μπροστά στην Παναγία και ακούμπησαν πάνω της ολόκληρο τον λαό. Αυτή την Παναγία ευχαριστούμε και παρακαλούμε να πρεσβεύει συνεχώς και αδιαλείπτως προς Κύριον, παρά τα πολλά μας αμαρτήματα και την αποστασία όλων μας και των κληρικών ακόμη. Είναι παρήγορο το ότι η Παναγία μας ποτέ δεν θα μας αφήσει!”.

Ιερά Λιτανεία

Ο Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκομένους Αρχιερείς, που φιλαδέλφως ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και με την παρουσία τους τίμησαν την Πολιούχο του Αιγίου, υπογράμμισε ότι “το μεγαλύτερο δώρο που μας έχει δώσει ο Χριστός, ώστε ως άνθρωποι να έχουμε παρρησία και να μπορούμε να προσευχόμαστε στον Θεό, είναι η Παναγία μας. Έτσι ήρθαμε σήμερα ευλαβείς προσκυνητές στο Ιερό Της Προσκύνημα, να προσευχηθούμε σε Αυτή, να αφήσουμε την ψυχή και την καρδιά μας να ακουμπήσει στην Εικόνα της. Να φύγει ένα δάκρυ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς και να Την παρακαλέσουμε έτσι ώστε να συνεχίσει αυτό το έργο παρά την αμαρτωλή ζωή, την οποία ενδεχομένως να έχει επιλέξει και να διαβαίνει ο καθένας. Η Παναγία Τρυπητή, η Μητέρα του Χριστού μας, μας υπενθυμίζει ότι όσο αμαρτωλοί και να είμαστε απέναντι στον Θεό, Αυτή θα συνεχίσει να προσεύχεται για να μας δώσει ο Θεός το έλεός Του και να μας οδηγήσει στη μετάνοια, ώστε να ενωθούμε με τον Τριαδικό Θεό.”Κατόπιν, ακολούθησε η Ιερά Λιτάνευση της Θαυματουργικής Εικόνος της Παναγίας, με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών, του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα», αγημάτων του Στρατού, μαθητών των Σχολείων και προσκόπων. Η Ιερά Πομπή κατέληξε στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου ανεπέμφθη ικετήρια δέηση και κατόπιν ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος κατέθεσε την βαθιά του ευγνωμοσύνη και συγκίνηση σκεπτόμενος πώς ήταν η κατάσταση λίγα χρόνια πριν “στις φρικτές ημέρες της πανδημίας, τότε που η καρδιά του λαού «σφίχτηκε» και η Εκκλησία σαν μάνα φιλόστοργη ενήργησε έτσι ώστε να σκουπίσει τα δάκρυα των παιδιών της. Τότε που η μάνα Εκκλησία ταπεινώθηκε ηθελημένα για να μπορέσει αυτός ο λαός να σταθεί όρθιος και να αντέξει τη μεγάλη πρόκληση”, όπως υπογράμμισε.

Σερρών Θεολόγος: Να σέβεστε την Εκκλησία

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: “Σήμερα τα πάντα είναι γεμάτα φως και η πλατεία του Αιγίου είναι ανάμεστη από κόσμο, από τον λαό που αγαπά και τιμά την Εκκλησία και τη μάνα Παναγία”. Ακολούθως μοιράστηκε με τους πιστούς τρεις εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό με αφορμή την εν λόγω εορτή, λέγοντας: “Η πρώτη εικόνα που έρχεται στον νου μας είναι ο Ζωοδότης Χριστός, ο Οποίος δίδει ζωή στον κόσμο. Γι’ αυτό ήρθε ο Χριστός στον κόσμο, για να νικήσει τον θάνατο και να πραγματοποιήσει το πέρασμα από αυτή τη ζωή -η οποία πολλές φορές μοιάζει με θάνατο πικρό- στην αιωνιότητα της Βασιλείας του Θεού. Δεύτερη εικόνα, είναι αυτή της μάνας Παναγίας, της Ζωοδόχου Πηγής, που δέχεται τη ζωή μέσα στα παρθενικά της σπλάχνα και δίνει τον Χριστό στον κόσμο. Είναι αυτή, από την Οποία αναβλύζει αενάως αυτό το ύδωρ το ζων. Αυτό το αθάνατο αστείρευτο νερό μάς το χαρίζει πάντοτε η μάνα Παναγία, την οποία τιμούμε και σεβόμεθα. Η τρίτη εικόνα που έρχεται στον νου μας είναι επηρεασμένη από όσα πικρά συμβαίνουν και στην πατρίδα μας. Λέγει ο Θεός: «Εγώ που ήμουν πηγή από όπου ανέβλυζε το ύδωρ της ζωής, τα παιδιά μου με εγκατέλειψαν. Έστρεψαν την πλάτη τους σε εμένα και έσκαψαν με τα χέρια τους μέσα στη λάσπη και έχτισαν ένα πηγάδι κατεστραμμένο με λασπόνερο και μέσα σε αυτή την ευτέλεια προσπαθούν να ξεδιψάσουν.» Αυτή την πραγματικότητα ζούμε σήμερα. Για κάποιους ο Χριστός δεν κρίνεται απαραίτητος, βάζουν το Ευαγγέλιο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και μας οδηγούν στην παρακμή και στην αφέλεια. Φαίνεται πως κάποιο μέρος αυτού του λαού βάλθηκε να αυτοκτονήσει πνευματικώς, να αποκοπεί από τις ρίζες και να στρέψει την πλάτη του στον Χριστό, πρωτοστατούντων δυστυχώς και εκείνων που έχουν την ευθύνη για την πρόοδο αυτού του λαού. Τι να πει κανείς για το κατάντημα αυτής της πατρίδος που καθημερινά βλέπουμε… Τα παιδιά μας φτωχαίνουν σε αξίες της ζωής. Είναι ένας κόσμος ο οποίος βαδίζει χωρίς αρχές.” Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών ζήτησε από τους Αιγιαλείς να επισκέπτονται τη Μακεδονία, τον «προμαχώνα της Ελλάδας», ως προσκυνητές και να προσέχουν πού… πατούν γιατί, όπως είχε πει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, είναι τόπος αγίων και ηρώων, ευρισκομένων ακόμα στην περιοχή αυτή. Τέλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής αρχής, τους ζήτησε να αγαπούν και να σέβονται την Εκκλησία και να υιοθετούν τα όσα πρεσβεύει η Ορθόδοξη Πίστη και εκφράζει ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός. Κατόπιν, ο Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εορτής της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής για το Αίγιο, καθώς μικροί και μεγάλοι προσήλθαν στο Ιερό Προσκύνημα και βγήκαν στους δρόμους για να Την υποδεχθούν και να λάβουν τη χάρη Της. “Ευχαριστούμε την Παναγία μας για όλα αυτά που καθημερινά προσφέρει σε όλο τον κόσμο. Η Παναγία Τρυπητή μάς σκεπάζει και στις χαρές, αλλά και στις λύπες”, είπε ο Μητροπολίτης, κάνοντας αναφορά στη μαύρη περίοδο της γερμανικής κατοχής, κατά την οποία η Θεοτόκος προστάτευσε όλο το Αίγιο και απέτρεψε την έκρηξη καταστροφικής βόμβας που έπεσε στη Χαρτοποιία και ως εκ θαύματος παρέμεινε ανενεργή. Επιπροσθέτως, ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική αναφορά στους Αρχιερείς που τίμησαν τις λατρευτικές εκδηλώσεις, με ειδική μνεία στον προκάτοχό του Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο, που με ενέργειές του επιτελέστηκε η ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος. Μίλησε ακόμη για την ελπιδοφόρα αγάπη των νέων ανθρώπων προς τον Θεό, κάτι που φάνηκε και τη Μεγάλη Εβδομάδα, και ευχήθηκε η Παναγία να σκεπάζει όλο τον κόσμο. Τέλος, έδωσε τον λόγο στον Γέροντα Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο, ο οποίος απηύθυνε τον Αναστάσιμο χαιρετισμό “Χριστός Ανέστη” και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά. Στη συνέχεια, ακολούθησε η περιφορά της Εικόνος της Παναγίας με στρατιωτικό όχημα στις οδούς της πόλεως, καταλήγοντας στο Ιερό Προσκύνημα. Το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαΐου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας Τρυπητής, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με τη χορωδία Ηχοχρωμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Την Κυριακή 12 Μαΐου, οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την Ιερά Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Παναγία Τρυπητή, στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου και του Σεπτού Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου. 

ΠΗΓΗ ope.gr