Πολλές φορές οι ηγέτες φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων όχι μόνο οι πολιτικοί, κυβερνητικοί αλλά ακόμη κι εκκλησιαστικοί.
Πολλά είναι τα γραφόμενα της ιστορίας που σήμερα αποδεικνύουν περίτρανα τα λάθη που έγιναν σε κρίσιμες στιγμές για μια χώρα ή για την Ορθοδοξία, όταν οι ηγέτες της εναγκαλίσθησαν με το αντίπαλο δέος για πρόσκαιρες επιτυχίες που αργότερα αποδείχθηκαν εγκληματικά λάθη.
Άποψη iellada.gr
Τον τελευταίο καιρό αποδεικνύεται καθημερινά ότι η Ορθοδοξία βάλλεται, και βάλλεται από τους εξωτερικούς παράγοντες που θέλλουν να την δαμάσουν και να την εξαλείψουν αλλά κυρίως και από το εσωτερικό, από τους κόλπους της ,που αυτού του είδους τα χτυπήματα δυστυχώς είναι τα πιο θανατηφόρα.
Το ουκρανικό μπορεί να είναι ένα μεγάλο θέμα που πραγματικά έδειξε το πραγματικό πρόσωπο μιας ισχυρής εκκλησίας όπως είναι αυτή της Ρωσίας, η οποία αντέδρασε σπαμωδικά, εχθρικά, εκδικητικά όχι προς το αντίπαλο δέος που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά προς το ποίμνιο και προς τους Ιερείς του , τους Μοναχούς του ,στους οποίους απαγόρευσε να επισκέπτονται ακόμη και το Άγιο Όρος που τόσο τους αναπαύει, μεταφέροντας τη διοαφωνία για τα θέματα διοίκησης και μοιρασιάς στον λαό.
Την ίδια ώρα η εκκλησία της Ελλάδος προχωρά σε διμερείς συμφωνίες και αλλαγές σε θέματα που αφορούν την δυναμική της, στα οικονομικά και στα πνευματικά της όπλα που είναι οι ίδιοι της Ιερείς.
Όταν διαπραγματεύονται οι τύχες των Ιερέων και η επιβίωσή τους , η επιβίωση των οικογενειών τους, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει κανείς το λειτούργημά τους , ούτε καν η ίδια η εκκλησιαστική διοίκηση.
Και αναρωτιέται κανείς με απλές και καθαρές σκέψεις, ο κάθε Ιερέας που θα περιμένει να πληρωθεί στο τέλος κάθε μήνα θα εξαρτάται από το αν η Μητρόπολή του έχει χρήματα ή όχι ; Από το πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει για τις πληρωμές τους ή δεν μπορεί;
Αν έχουν εκταμιευθεί χρήματα από το ΕΣΠΑ ή όχι ;
Έχει ποτέ αναλογισθεί κανείς ότι υπάρχουν Ιερείς που το χειμώνα παίρνουν το αυτοκίνητό τους και οδηγούν μέσα στα χιόνια για να φτάσουν στα χωριά να λειτουργήσουν, για να μη μείνουν οι κάτοικοι χωρίς Θεία Κοινωνία;
Αυτοί πως θα συνεχίσουν να ενισχύονται ώστε να μη μείνουν τα χωριά χωρίς Ιερέα; γιατί είναι σίγουρο ότι θα μείνουν χωρίς Ιερέα.
Όσο γραφικό και αν μπορεί να ακούγεται αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια και θα το αντιμετωπίσουμε σίγουρα.
Αναρωτηθήκατε πόσες εκκλησίες θα κλείσουν; την ώρα μάλιστα που υιοθετήσαμε τζαμιά και ιμάμηδες και δώσαμε μάχη ως κράτος να χτιστούν τζαμιά και να πάρουμε στους κόλπους μας τους Ιμάμηδες;
Αντιλάμβανεται κανείς ότι μιλάμε για υποδούλωση της Εκκλησίας στο κράτος και μάλιστα με όρους ζητιανιάς;
Η πρόθεση για συμφωνία όσον αφορά στην μισθοδοσία των κληρικών είναι μια βίαια αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και ίσως η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Το Σύνταγμα και ο Καταστατικός Χάρτης, της Εκκλησίας της Ελλάδος, ουσιαστικά εξαφανίζονται αφού η Αυτοκέφαλη Εκκλησία εξουδετερώνεται.
Δηλώνεται ασέβεια για τα εκκλησιαστικά καθεστώτα και εξανεμίζει ακόμη και την σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.Είναι αλήθεια ότι χωρίς οικονομική αυτοτέλεια, δεν μπορεί να υπάρξει μια ανεξάρτητη Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία θα αναζητά διαρκώς χρήματα , μέσω χορηγιών ή επιχορηγήσεων από οποιονδήποτε που έχει τα χρήματα, ώστε να μισθοδοτεί τους κληρικούς της Το επόμενο βήμα θα είναι η μεταφορά πόρων από το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, στην κάλυψη αναγκών μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου.
Η επιχείρηση αποδυνάμωσης του κλήρου ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί με την τρανή εξαθλίωσή του και την ανικανότητά του, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, μιας και ο κλήρος είναι αυτός που έχει άμεση σχέση κι επαφή με τον λαό. Ο Κλήρος είναι αυτός που στις δύσκολες στιγμές των οικογενειών στέκεται δίπλα τους, μέσα στην κρίση, τους αναπαύει, τους βοηθά, τους εξομολογεί, τους κατευθύνει. Αν αποδυναμωθούν τα στηρίγματα και οι κολώνες που κρατούν την εκκλησία, το οικοδόμημα θα σωριαστεί με τον πρώτο σεισμό.