Back to top

Έφτασε στην Αθήνα η Εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστί» από το Άγιον Όρος

03/05/2023 - 18:08

Mε τιμές αρχηγού κράτους υποδέχεται αυτή τη στιγμή ο κλήρος και ο λαός της Αθήνας, την θαυματουργή εικόνα Άξιον Εστί.

Η τελετή υποδοχής γίνεται παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Αρχιερέων και κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η υποδοχή γίνεται στην καρδιά της Αθήνας, την Πλατεία Μητροπόλεως, εκεί όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός της Αθήνας, ο ναός στον οποίο εκτυλίσσονται τα σπουδαιότερα γεγονότα της χώρας.

Η λιτανευτική πομπή ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 18.00 από το παρεκκλήσι της Αγίας Δύναμης και κατευθύνθηκε προς τον Καθεδρικό Ναό συνοδεία αγήματος και της μπάντας του στρατού. Μετά την υποδοχή θα τελεσθεί Δοξολογία και Ιερά Παράκληση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, ο οποίος για 12 ημέρες θα αποτελεί το προσκυνηματικό κέντρο καθώς πιστοί αναμένεται να καταφθάσουν από διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και του εξωτερικού σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από αργά το μεσημέρι, παρά τον ήλιο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία Μητροπόλεως και περίμενε καρτερικά να πάρει την ευλογία Της. Μαθητές σχολείων, άνθρωποι κάθε ηλικίας κρατώντας τη γαλανόλευκη σημαία, υποδέχθηκαν τη θαυματουργή εικόνα.

Η ιστορία της Ιεράς Εικόνας

Η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου που βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι έργο του «προσωπογράφου της Παναγίας» Ευαγγελιστή Λουκά.

Η εικόνα που φιλοτεχνήθηκε την εποχή της εικονομαχίας είναι αυστηρά βυζαντινή, η δε όψη της επιβλητική, αυστηρή και συνάμα γλυκειά, θυμίζει τη Μάνα που μαλώνει και συνάμα είναι πάντα κοντά στα παιδιά της.

Το 1836 το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας σκεπάσθηκε με λιθοστόλιστο αργυροχρυσωμένο κάλυμμα ) μοναδικής αγιορείτικης τέχνης, το οποίο φέρει στο εξωτερικό της περίβλημα τις σφραγίδες των είκοσι μονών του Αγίου Όρους. Το «Άξιον Εστί» έχεις διαστάσεις 70,5×44 εκ., χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει και φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Καρυώτισσα».

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η Παναγία κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στη δεξιά αγκαλιά της. Είναι ο τύπος της Θεοτόκου της Δεξιοκρατούσας. Το αριστερό χέρι του Ιησού εισχωρεί κάτω από το μαφόριο και το κουκούλιο της Θεοτόκου, προς τον κόρφο και την καρδιά της. Αυτό δείχνει και την εξάρτηση της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού από την τροφό Μητέρα Του. Ο Ιησούς Χριστός κρατά ειλητάριο στο δεξί χέρι Του που γράφει την προφητεία του Προφήτη Ησαΐα: «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ου είνεκεν έχρισέ με…» (Προφ. Ησαΐας 61: 1). Εικόνες όπως αυτή χρησιμοποιήθηκαν κατά των αιρετικών, για την εικονογραφική διακήρυξη και διατύπωση του ορθοδόξου δόγματος της Εκκλησίας μας περί της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου.