Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση κάθε είδους βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας.
Καθώς οι χώρες εφάρμοσαν μέτρα καραντίνας να σταματήσουν την διασπορά του ιού , τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών έχουν πενταπλασιαστεί.
Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι «Orange the World: Fund, Response, Prevent, Collect!». Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η φετινή Διεθνής Ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός 16ημέρου δράσεων που θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2020, που είναι η Διεθνής Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Γυναίκα- Χριστιανή: ο πλέον διωκόμενος άνθρωπος στον πλανήτη
Το να είσαι γυναίκα σε μερικές χώρες του πλανήτη, σε εντάσσει ευθύς εξ αρχής σε μία δεινή κατάσταση. Το να είσαι παράλληλα Χριστιανή σημαίνει ότι απειλείται η σωματική σου ακεραιότητα, η αξιοπρέπειά σου ακόμα και η ζωή σου.
Τραγικά, είναι τα παραδείγματα των διώξεων και των καταστροφικών επιπτώσεων στις ιστορίες γυναικών που καταγράφονται από την opendoorsusα.org
Στη τελευταία της έκθεση καταδεικνύει την τραγική πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν χριστιανές γυναίκες και κορίτσια σε χώρες όπου οι Χριστιανοί διώκονται όχι μόνο για την πίστη τους, αλλά και το φύλο τους.
Το 59% των ερωτηθέντων σε 50 χώρες τονίζουν ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις είναι συχνό χαρακτηριστικό των θρησκευτικών διώξεων και το 47% δηλώνει ότι τα κρούσματα βιασμών σχετίζονται με την διπλή ταυτότητα: αυτή της χριστιανής και της γυναίκας.
Οι Χριστιανές που δεν φορούν όπως οι μουσουλμάνες μαντήλα, αναγνωρίζονται εύκολα και αμέσως, και μπορούν να δεχθούν παρενόχληση στο δρόμο.
Περίπου το 35% των 50 χωρών που ερωτήθηκαν ανέφεραν αναγκαστικά το διαζύγιο. και το 31% των ερωτηθέντων χωρών ανέφεραν άρνηση φύλαξης παιδιών για χριστιανές γυναίκες. Πενήντα επτά τοις εκατό ανέφεραν εξαναγκασμένο γάμο ως μέσο για να διώξουν τις χριστιανικές γυναίκες
Το 55% αναγκάστηκαν να παντρευτούν προκειμένου να ελεγχθεί η χριστιανική τους πίστη από τον νέο σύζυγο.
Οι διώκτες εκμεταλλεύονται όλα τα τρωτά σημεία μιας γυναίκας: έλλειψη εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, καταναγκαστικό διαζύγιο, απαγόρευση ταξιδιών, εμπορία, φυλάκιση σε ψυχιατρική μονάδα, αναγκαστικές αμβλώσεις ή αντισύλληψη, άρνηση πρόσβασης στην εργασία και έλλειψη της επιλογής να παντρευτεί κάποιον παρόμοιας πίστης. Για κάποιον που ανήκει σε δύο μειονοτικές ομάδες, τα τρωτά σημεία μπορούν να κάνουν τη ζωή διπλά δύσκολη, ακόμη και θανατηφόρα.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι Χριστιανοί άνδρες και γυναίκες βιώνουν διώξεις με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Ειδικότερα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερη σωματική βία από τους άνδρες.
Για παράδειγμα, οι χριστιανικοί άνδρες υπόκεινται συχνά σε πιέσεις που σχετίζονται με την εργασία, στρατολόγηση και μη σεξουαλική σωματική βία, ενώ οι χριστιανικές γυναίκες υποβάλλοντα συχνότερα σε καταναγκαστικό γάμο, βιασμό και σε άλλες μορφές σεξουαλικής βίας.
Και σε αυτά δεν υπάρχει ούτε καν ο σεβασμός της ηλικίας, καθώς ακόμα και μικρά κορίτσια δέχονται τέτοιες επιθέσεις
Απομόνωση
Οι διώκτες επιχειρούν να απομονώσουν τις γυναίκες και τις έφηβες από την χριστιανική κοινότητα. Συχνά τις απαγάγουν και τις εξαναγκάζουν σε γάμους με μη Χριστιανό.
Οι καταναγκαστικοί αυτοί γάμοι πετυχαίνουν αρκετούς στόχους:
παντρεμένη με έναν Μουσουλμάνο για παράδειγμα, αυτές οι γυναίκες δεν θα δημιουργήσουν μια χριστιανική οικογένεια και επιπλέον δεν θα έχουν επαφή με την δική τους χριστιανική οικογένεια.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΟΚΑΡΟΥΝ
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA,2014), περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ήτοι ποσοστό 7 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών, 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία ήτοι ποσοστό 2 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών. Μία στις 20 γυναίκες (5 %) έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω και 18 % των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Επίσης, περίπου το 12 % των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών. Και τέλος, το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.