Χρίστος ή Χρήστος: Ποια είναι η ορθή γραφή του ονόματος
Χρίστος ή Χρήστος; Μπορεί τα ονόματα αυτά ηχητικά να είναι ακριβώς ίδια, αλλά ορθογραφικά έχουν μία πολυ μεγάλη διαφορά.
Χρίστος ή Χρήστος; Μπορεί τα ονόματα αυτά ηχητικά να είναι ακριβώς ίδια, αλλά ορθογραφικά έχουν μία πολυ μεγάλη διαφορά.
Σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου 537 έγιναν τα θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν η ημέρα που ο Ιουστινιανός φέρεται να αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομόν!». Με αυτόν τον τρόπο ο Αυτοκράτορας θέλησε να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο, το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Τα θυρανοίξια του 537 τελέστηκαν στον ναό μετά από αρκετές περιπέτειες.
Το ρόδι εννοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, ενώ αναζητώντας κανείς τις ρίζες του θα φτάσει μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβολίζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσοτητάς τους, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη. Ένα από τα παλαιότερα γιορτινά έθιμα είναι να σπάμε ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά.
Στην καρδιά του καλοκαιριού, 16 Ιουλίου είχαν τοποθετήσει οι πρόγονοί μας την δική τους πρωτοχρονιά. Ηταν την πρώτη ημέρα του μήνα Εκατομβαιώνα, που τέλειωνε στις 15 Αυγούστου με το γενέθλιον της θεάς Αθηνάς και μεγάλες γιορτές, ιδίως στην αρχαία Αθήνα. Οι Ελληνες χώριζαν το έτος σε 12 σεληνιακούς/ συνοδικούς μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Μαθηματικών και Λυκειάρχη κ.
Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου υπάρχουν οι δύο μοναδικές ευαγγελικές περιγραφές για την εμφάνιση του άστρου της Βηθλεέμ. Η πρώτη, όταν οι τρεις μάγοι βλέπουν το αστέρι στον ουρανό και αποφασίζουν να ταξιδέψουν (πιθανώς από τη Βαβυλωνία ή την Περσία) στην Ιερουσαλήμ, για να προσκυνήσουν τον νεογέννητο βασιλιά των Ιουδαίων (Ματθ.
«Τα Χριστούγεννα τα έλεγαν οι Καππαδόκες «Μικρό Πάσχα».
Οι δαίμονες-Καλικάντζαροι ταυτίζονται με τις δαιμονικές Κήρες των αρχαίων.
O εορτασμός των Χριστουγέννων την 25η Δεκεμβρίου προέκυψε κατόπιν σχετικού προβληματισμού, καθώς η ακριβής ημέρα της γέννησης του Χριστού δεν μας είναι γνωστή από τα Ευαγγέλια. Βέβαια, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, όπως και στην εορτή των Θεοφανίων, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Η 25η Δεκεμβρίου ήταν κατά το νέο τότε, ημερολόγιο η ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955) υπήρξε μια "ποπ φιγούρα" στον κόσμο της επιστήμης, με τις επαναστατικές του μελέτες να τον καθιστούν διάσημο από την ηλικία των 26 ετών, το 1905, το «θαυματουργό έτος» για τη φυσική. Ανάμεσα στις καινοτόμες θεωρίες του, η ειδική θεωρία της σχετικότητας τον έκανε διεθνώς αναγνωρίσιμο, ενώ μόλις δώδεκα χρόνια αργότερα, βραβεύτηκε με το Νομπέλ Φυσικής.
Η λέξη προέρχεται από τη λατινική calenda, στα ελληνικά καλένδες. Η λέξη σήμαινε την αρχή του νέου μήνα. Πιστεύεται ότι η ιστορία τους συνδέεται βαθιά με την Αρχαία Ελλάδα. Προέρχεται από την ελληνική λέξη «καλώ» και αναφέρεται στα δημοτικά ευχετικά τραγούδια που ψάλλονται με τη συνοδεία τριγώνου και ενίοτε άλλων μουσικών οργάνων την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών συνήθ.