«Το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην χάνουμε την στοχοπροσήλωσή μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Και φυσικά, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητικότητα.
Ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου γιατί παραβίασαν για λίγα μέτρα τα σύνορα. Διεμήνυσε στην Άγκυρα και τον Ερντογάν πως η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Και τόνισε πως όταν έχεις εσωτερικά προβλήματα, δεν τα βάζεις με τον γείτονά σου. Γι’ αυτό, είπε, περιμένει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απελευθερώσει τους δυο στρατιωτικούς, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις είχε κάνει και η Ελλάδα.
Πόλεμος δηλώσεων και εκτός ορίων η σύγκρουση Αθήνας-Άγκυρας
Πόλεμος δηλώσεων που εντείνουν ολοένα και περισσότερο το ήδη οξυμένο κλίμα στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας σημειώνεται καθημερινά. Το νέο... επεισόδιο στη σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία περιλαμβάνει τη σκληρή δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» και τη δήλωση – απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ στις προχθεσινές δηλώσεις Τσίπρα.
«Προσχεδιασμένη η σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας» υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες χθες, συμπληρώνοντας πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί «μπορεί να απελευθερωθούν σε ένα ή σε δεκαπέντε χρόνια»! Ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «τρελό»!
Ως προς την ελληνική στάση στο θέμα των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών ο κ. Καμμένος επισήμανε πως «δεν είναι ίδιες οι δύο υποθέσεις, σε εμάς ήρθαν και ζήτησαν άσυλο, εμείς μάλιστα τους επιστρέψαμε άμεσα και το ελικόπτερο».
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ήταν καθησυχαστικός γιατί οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Η απάντηση της Τουρκίας στο Μαξίμου
Χθες η Άγκυρα απάντησε στην προχθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου στην οποία τονιζόταν ότι «η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι σουλτάνο, ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».
«Οι δηλώσεις αυτές δεν αρμόζουν σε σοβαρό κράτος» σχολίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ:
«Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού χθες (01.04.2018) σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στη χώρα μας για την παράνομη παραβίαση συνόρων αποκαλύπτουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν γεωμετρικά φθίνον στιλ έναντι της χώρας. Λυπούμαστε γι' αυτές τις εκφράσεις που είναι ασυμβίβαστες με τη σοβαρότητα του κράτους. Είναι επίσης γνωστό από την πρόσφατη ιστορία μας ότι, όταν έρχεται η Ελλάδα στο προσκήνιο, προβάλλει την αρχή του κράτους δικαίου και όταν δεν λειτουργεί, αγνοεί αυτή την αρχή και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά των διεθνών δικαστηρίων».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Χακάν Τσαβούσογλου,εδωσε μια άλλη... διάσταση στην ελληνοτουρκική κόντρα. Κατηγόρησε την Αθήνα ότι η στάση της είναι προϊόν αντιπερισπασμού, για να καλύψει αποτυχίες της όπως στην οικονομία και για να αντιμετωπίσει την πολιτική της αποδυνάμωση.
«Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί περισσότερο έναν τόσο ισχυρό γείτονα. Αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα και θα βοηθήσει την Τουρκία» μας προέτρεψε.
Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό για τις δηλώσεις Καμμένου
Μέχρι να μεταφραστούν οι δηλώσεις Καμμένου στα τουρκικά και να διαβαστούν από τον Ταγιπ Ερντογάν οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την αντιπολίτευση.
Πηγές της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για «παραλήρημα ανάξιο σχολιασμού, είναι άλλωστε ανάξιος ο ίδιος για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας». Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσαν τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λεγόμενα του κ. Καμμένου.