Η έκτακτη συνεδρίαση στην Τουρκία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με τον Ταγίπ Ερντογάν να προεδρεύει, χθες Τετάρτη 28 Μαρτίου, και η σαφής ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της, επιβεβαιώνουν ότι ο εξ ανατολών γείτονάς μας είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει τις προκλήσεις και να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ (σ.σ. όπου οι Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να εμφανιστούν ως συνιδιοκτήτες των κοιτασμάτων φυσικού αερίου). Παράλληλα, κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας!
Φαίνεται πως καθόλου δεν ίδρωσε το αυτί του Ερντογάν μετά τη Βάρνα.
Μια μέρα πριν, την Τρίτη, κυκλοφόρησε η συνομιλία του Τούρκου προέδρου με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Βάρνα. Εκεί, ο Ερντογάν έθεσε θέμα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Ακολούθησε και το... φάουλ από ελληνικής πλευράς του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς με παράκαμψη μάλιστα της δικαιοσύνης! – δήλωση που έγινε μάλιστα και πρωτοσέλιδο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – και το κλίμα για την χώρα μας ολοένα και βαραίνει.
Τα ελληνοτουρκικά εξελίσσονται σ’ ένα συνεχές και επίμονο παιχνίδι πιέσεων προς την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει καθηλωθεί από ένα ζήτημα, το οποίο και δεν ήταν στον πολιτικό σχεδιασμό της, αλλά κυρίως η εξέλιξή του δεν εξαρτάται από εκείνη. Ουσιαστικά κινείται σχεδόν σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς όλα δείχνουν πως η Άγκυρα έχει υπερβεί τα παραδοσιακά όρια στον τρόπο που ασκεί επεκτατική πίεση στην Ελλάδα. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, εκφράζουν ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η στάση της Άγκυρας το επόμενο διάστημα. Όπως λένε, το γεγονός ότι ανεβάζει τη θερμοκρασία δημιουργεί μία δυναμική, η οποία ενδεχομένως να καταστεί κάποια στιγμή ανεξέλεγκτη.
Ο Ερντογάν μπορεί στη Βάρνα να έδειξε ένα σχετικά μετριοπαθές πρόσωπο, προκειμένου να επιτύχει την εκταμίευση της βοήθειας για το προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά δεν δεσμεύτηκε. Έτσι, λίγα εικοσιτετράωρα μετά προέβη σε έμμεση, αλλά σαφή διασύνδεση του θέματος της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων είπε πως ο ίδιος δεν είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης και «ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικώνπου έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία». Μετά, όπως ήταν αναμενόμενο, διευκρίνισε πως τα δύο θέματα δεν συνδέονται!
Ακολούθησε το ολίσθημα του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη και η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε. Ο κ. Κατσίκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε ότι Αθήνα και Άγκυρα θα μπορούσαν να έλθουν σε συνεννόηση, ώστε να παρακάμψουν τα δικαστικά συστήματα και να προβούν σε ανταλλαγή. Η κυβέρνηση έσπευσε να τον «αδειάσει» δια στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν». Ούτε, όμως, το Μαξίμου και ο υπουργός Επικρατείας θα μπορούσαν να διαψεύσουν ότι η υπόθεση έχει εισέλθει σε περίεργους ατραπούς, με το καθεστώς Ερντογάν να χρησιμοποιεί τους δύο σαν μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα.
Για να καταστήσει σαφές ότι τίποτα δεν άλλαξε στη Βάρνα, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν χάνει ευκαιρία να στέλνει το έμπρακτο μήνυμα πως οι τουρκικές διεκδικήσεις σε όλα τα μέτωπα παραμένουν ενεργά στο τραπέζι. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως η Άγκυρα θα προστατεύσει με κάθε κόστος τα δικαιώματά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης, συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις τόσο μετά την εισβολή και την κατάληψη του Αφρίν στη Συρία, όσο και στα ελληνοτουρκικά, έπειτα από τη Σύνοδο Τουρκίας-ΕΕ.
ΗΠΑ-Τουρκία
Παράλληλα με το βαρομετρικό χαμηλό στα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κόντρα Τουρκίας-ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Η Ουάσιγκτον βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και πιο συγκεκριμένα την μη παράδοση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.
Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία
Για μία ακόμα φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα στον επιθετικό γείτονα: «Τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της ΕΕ καθορίζονται σαφώς και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης από το διεθνές δίκαιο» τόνισέ, κατά την επίσκεψή του στο Συγκρότημα Αρχηγείου του Στόλου στη Σαλαμίνα. Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί «τη διεθνή νομιμότητα». Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «η μόνη διαφορά που υφίσταται σχετικώς προς επίλυση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».
Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο, δεν εμφανίζει σημάδια βελτίωσης. Ο Ερντογάν δεν έχει λόγους να ρίξει τους τόνους. Και με όρους εξωτερικής πολιτικής και με όρους εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, τον συμφέρει να συντηρεί ψηλά τη θερμοκρασία. Το βλέμμα του, εξάλλου, είναι στραμμένο στις εκλογές του Νοέμβρη 2019, οι οποίες θα καθορίσουν εν πολλοίς την εδραίωση του καθεστώτος που έχει οικοδομήσει. Η καλλιέργεια εθνικιστικού πυρετού είναι αποτελεσματική μέθοδος σε μία κοινωνία που ντοπάρεται συστηματικά και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση. Ο εθνικισμός-επεκτατισμός, που συνοδεύονται από υψηλούς επιθετικούς τόνους, διευκολύνει και τη συμμαχία του με τους Γκρίζους Λύκους του Μαχτσελί.