Back to top

Η ανοσία στον κορωνοϊό διαρκεί περισσότερο, λέει η επικεφαλής εμβολιασμού της Αγγλίας

29/04/2021 - 08:40

Η ανοσία στον Covid-19 μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό μετά τον εμβολιασμό από ό, τι αρχικά είχα θεωρηθεί, σύμφωνα με την επικεφαλής εμβολιασμών της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

 «Η εξασθένιση [των αντισωμάτων] μπορεί να μην συμβαίνει τόσο γρήγορα όσο περιμέναμε», δήλωσε η η Μέρι Ράμσει, υπαινίσσοντας ότι μια ετήσια δόση θα ήταν απαραίτητη μόνο εάν μια παραλλαγή του ιού βρεθεί να αντιστέκεται στο εμβόλιο.

Όπως είπε, η πρώιμη μοντελοποίηση της διάρκειας της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό βασίστηκε στο εμβόλιο της γρίπης, το οποίο δεν προσφέρει τόσο υψηλά επίπεδα προστασίας. Είναι ένα εμβόλιο «που πρέπει να έχετε κάθε χρόνο», εξήγησε.

Η απάντηση σχετικά με το αν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις για τα εμβόλια κατά του Covid-19, σημείωσε ότι «πιθανότατα θα έρθει με τις παραλλαγές και την προστασία έναντι παραλλαγών παρά με την προσδοκία ότι θα δούμε μια ταχεία μείωση της προστασίας».

«Πιστεύουμε και ελπίζουμε και υποθέτουμε ότι [τα εμβόλια] θα επεκτείνουν την προστασία για αρκετούς μήνες ή δυνητικά χρόνια», είπε.

«Δεν έχει νόημα να ενισχύσεις αν είσαι ήδη προστατευμένος. Εάν εισέλθει μια νέα παραλλαγή και το τρέχον εμβόλιό μας δεν λειτουργεί, τότε αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πίεση μας για ενίσχυση», εξήγησε.