Back to top

Αθήνα σε Άγκυρα: «Μόνο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες» η προγραμματισμένη επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία..

03/04/2021 - 14:51

χηρό μήνυμα στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα ενόψει της επικείμενης συνάντησης Δένδια - Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών: «Μόνο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες» τονίζει απαιτώντας να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις. Τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές – και μάλιστα δύο φορές -  ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη

.Την προηγούμενη Τετάρτη, κατά την προγραμματισμένη συνάντησης του Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, του επανέλαβε την αναγκαιότητα να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με τα διαμειφθέντα κατά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Να τονίσουμε εδώ, ότι η ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε αναφορές σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ κατηγορούσε την ελληνική πλευρά για την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο ίδιο κλίμα με τον Νίκο Δένδια κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών την Πέμπτη, όπου επεσήμανε την ανάγκη αποφυγής από την Τουρκία ενεργειών που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την ένταση και ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψη Δένδια θα γίνει μόνο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε: «Εφόσον υπάρξει μια σαφής και συνεχής αποκλιμάκωση, τουλάχιστον βελτίωση του κλίματος, που να επιτρέψει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος».

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας και καταγράφηκαν περιστατικά παρενόχλησης σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοικτά της Λέσβου. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις αδικαιολόγητες προκλήσεις, να επιστρέψει τους μετανάστες με ασφάλεια και να συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι από το υπουργείο Εξωτερικών αξιολογείται η κατάσταση και η πραγματοποίηση της επίσκεψης της 14ης Απριλίου στην Άγκυρα θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Η Αθήνα περιμένει επίσης τα αποτελέσματα της επίσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία, στις 6 Απριλίου.