Back to top

Το γύρο του κόσμου κάνουν τα «πάρκα τσέπης» της Αθήνας..

13/03/2021 - 12:28

Τα πάρκα τσέπης που έχουν αγκαλιαστεί από τους Αθηναίους κάνουν τώρα το γύρο του κόσμου.  Ο Δήμος της Αθήνας έχει ήδη δημιουργήσει τρία πάρκα τσέπης στην Κυψέλη, τον Κολωνό και το Παγκράτι, δίνοντας «ανάσα» δροσιάς, αλλά και χρώμα σε τρεις πυκνοδομημένες περιοχές που στερούνται του πράσινου ελεύθερου χώρου.

Τι είναι τα πάρκα τσέπης

Τα Πάρκα Τσέπης είναι χώροι πρασίνου μικρής κλίμακας που σπάνια ξεπερνούν τα 600 τ.μ. και απευθύνονται στο ευρύ κοινό είτε βρίσκονται σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό χώρο. Συνήθως δημιουργούνται ευκαιριακά, πάνω σε ακανόνιστα κομμάτια κενής ή «ξεχασμένης» αστικής γης, και η μορφή τους εξαρτάται από τη διάταξη των οικοδομικών τετραγώνων και του οδικού δικτύου της περιοχής.

Τα Πάρκα Τσέπης δεν στοχεύουν στην εξυπηρέτηση μιας ολόκληρης πόλης, αλλά συνδέονται άμεσα με την γειτονιά που τα φιλοξενεί καλύπτοντας τις ανάγκες της ή συνδέονται σε ένα ευρύτερο λειτουργικό δίκτυο Πάρκων Τσέπης, μέσω πεζοδρόμων, «πράσινων» διαδρομών και ποδηλατοδρόμων, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση και χρήση σε όλους τους ενδεχόμενους χρήστες. Εξαιτίας του ευκαιριακού σχηματισμού τους ενδέχεται να έχουν θεματικό χαρακτήρα εξυπηρετώντας καλύτερα συγκεκριμένες χρήσεις και τμήμα του κοινωνικού συνόλου(π.χ. ως μέρος ξεκούρασης, παιχνιδιού, αθλητισμού, πολιτιστικών δρώμενων).

Η δράση τους για την επίτευξη της συνολικής ευημερίας του τόπου είναι πολυποίκιλη καθώς συνεισφέρει στην πολεοδομική, περιβαλλοντική, εικαστική, οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση των αστικών κέντρων.

Το Reuters για τα «πάρκα τσέπης»

Το Reuters εντόπισε τα «πάρκα τσέπης» της Αθήνας και έκανε εκτενές ρεπορτάζ, στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «μικρά οικόπεδα που κάποτε ήταν γεμάτα σκουπίδια και άναρχη βλάστηση μεταμορφώνονται σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η χρόνια ρύπανση».

Το δημοσίευμα εστιάζει και στην πηγή του προβλήματος που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, με την «… πληθυσμιακή έκρηξη που υπήρξε τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η μετανάστευση από αγροτικές περιοχές πυροδότησε την άναρχη δόμηση».

Από το αφιέρωμα του πρακτορείου ειδήσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα σιντριβάνια της πρωτεύουσας, τα οποία μετά από πολλά χρόνια επισκευάζονται, «συμβάλλοντας στη μείωση της θερμοκρασίας, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα».