Ο Ιωάννης Καποδίστριας με τη δράση του ως πολιτικός και διπλωμάτης κατέχει περίοπτη στην ιστορία της Ελλάδος και σε όλη την Ευρωπαϊκή ιστορία. Η διπλωματική του ευφυΐα αναδείχθηκε ως υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου της Ρωσίας και από τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε για το μέλλον της Ευρώπης στο κρίσιμο συνέδριο της Βιέννης το 1815. Με τις εισηγήσεις του κατάφερε να επιλύσει τις διαφορές που χώριζαν τις νικήτριες Δυνάμεις και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διάλυση της ηττημένης Γαλλίας. Για την προσφορά του αυτή υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που τιμούν με ξεχωριστό τρόπο. Μια απ’ αυτές είναι η Ελβετία, η οποία τον έχει ανακηρύξει εθνικό ήρωα.
Μάλιστα, το 1817 λαμβάνει την ελβετική υπηκοότητα για τη συμβολή του στην δημιουργία του ομοσπονδιακού κράτους της Ελβετίας. Ακόμα, έγινε επίτιμος δημότης δύο καντονιών, της Γενεύης και του Βω. Λίγα χρόνια πριν ο τσάρος στέλνει τον Καποδίστρια στην Ελβετία προκειμένου να περιορίσει την επιρροή της Γαλλίας σ’ αυτήν. Με τις ενέργειες του ο Καποδίστριας πετυχαίνει την ενότητα της Ελβετίας και το διαχωρισμό της σε καντόνια (19 αυτόνομα κρατίδια). Επίσης, διαμορφώνει το ελβετικό σύνταγμα και κατορθώνει η χώρα να αποκτήσει διεθνή ουδετερότητα και ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 η πόλη της Λωζάννης μαζί με την κυβέρνηση της Ρωσίας τίμησε για άλλη μια φορά τον Ιωάννη Καποδίστρια κάνοντας αποκαλυπτήρια της προτομής του παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελβετίας και Ρωσίας, του Δημάρχου της Λωζάννης και του προέδρου της τοπικής βουλής του καντονιού, Vaud. (Ελβετία)
Η ορειχάλκινη προτομή που στήθηκε στη Λωζάννη είναι έργο του ρώσου γλύπτη Vladimir Surovtsef και αναπαριστά τον Κερκυραίο πολιτικό ως υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας. Στην όψη έχει τα στοιχεία ενός ώριμου άνδρα, οι ώμοι καλύπτονται με ένδυση τυπική της εποχής και ο γλύπτης δίνει έμφαση στο κύρος και το αξίωμα του. H ορειχάλκινη προτομή στηρίζεται σε μαρμάρινη βάση και στην μπροστινή πλευρά φέρει ανάγλυφη χάλκινη επιγραφή. Το 2003, στο πλαίσιο των εορτασμών των 300 ετών της Αγίας Πετρούπολης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ιωάννη Καποδίστρια παρουσία της Δημάρχου της πόλης, Βαλεντίνας Ματβιένκο και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Με δαπάνη της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον Ρώσο γλύπτη Vjacheslav Klykov. (Ρωσία)
Στο Κόπερ (Capo d’ Istria) της Σλοβενίας είναι τοποθετημένος στην ομώνυμη πλατεία ένας καθιστός ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια σε ανάμνηση των οικογενειακών δεσμών του Κυβερνήτη με την πόλη αυτή και ήταν δωρεά του ελληνικού κράτους. (Σλοβενία)
Το άγαλμα είναι από χαλκό και είναι δημιουργία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου το 2001. Εδώ σε ώριμη ηλικία ο Καποδίστριας είναι καθιστός και κρατά ένα βιβλίο στο αριστερό του χέρι. Το άγαλμα είναι στηρίζεται σε λίθινη χαμηλή βάση, όπου στην μπροστινή πλευρά είναι χαραγμένο το όνομα του με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου του.
Συντάκτης: Νίκος Στούπης
Πηγή: www.corfuland.gr