Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, πως το ελληνικό σύμφωνο έχει σταλεί εδώ και ημέρες στα Σκόπια. «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».
Το σύμφωνο αυτό περιλαμβάνει πέντε προτάσεις για το ονοματολογικό– με επικρατέστερο το Gorna Makedonija -, μια απαράβατη «κόκκινη γραμμή», και πολλές επιφυλάξεις για την τελική στάση της κυβέρνησης Ζάεφ.
Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι η αποστολή του συμφώνου αυτού ούτε κατεύνασε τα πνεύματα τις προηγούμενες ημέρες, ούτε εμπόδισε τον "μετριοπαθή" Ζόραν Ζάεφ και τον «αδιάλλακτο» Νικολά Ντιμιτροφ από το να εξαπολύουν προκλητικές δηλώσεις με την πρώτη ευκαιρία δεξιά και αριστερά. Γνωρίζοντας πλέον ότι ο σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών είχε στα χέρια του το Σύμφωνο, μπορεί κανείς να προσδώσει άλλη βαρύτητα στις δηλώσεις του περί «παράλογων απαιτήσεων» από την πλευρά της Ελλάδας.
Παρ’ όλα αυτά, τίποτα από τα παραπάνω δεν απέτρεψε και τις δύο πλευρές να δηλώνουν αδικαιολόγητα αισιόδοξοι ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια την Πέμπτη. Το ταξίδι Κοτζιά θεωρείται καταλύτης για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Μακεδονικό και για το εάν, εν τέλει, είναι όντως δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και λύσης. Εκεί πάντως θα έχει συναντήσεις με το Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και πολιτικούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συγκεκριμένα δηλώνει αισιόδοξος για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αρκεί, όπως σημειώνει, «να είναι αξιοπρεπής και να σέβεται τα θέματα της ταυτότητας». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τόσο η επίσκεψη Κοτζιά, όσο και οι συναντήσεις υπό τον Αμερικανό διπλωμάτη, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του ζητήματος. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της Μακεδονίας, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε.
Εκτός των άλλων πάντως η Αθήνα ζητά και την εκρίζωση του αλυτρωτισμού από τα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ και επιδιώκει συνολική λύση του Σκοπιανού, ενώ οι γείτονες θα ήθελαν μια εύκολη λύση, μία σαν την Ενδιάμεση Συμφωνία, με ένα όνομα δηλαδή για διεθνή χρήση, αλλά στο εσωτερικό και στις διμερείς εξωτερικές τους σχέσεις να συνεχίσουν ως "Μακεδονία".
Εν τω μεταξύ σε καταγγελίες προέβη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Κάποιοι έχουν ξεφύγει» είπε ο κ. Βούτσης, από το βήμα της Βουλής και κατήγγειλε ότι κάποιες από τις παμμακεδονικές οργανώσεις έστειλαν στους βουλευτές κείμενο με το οποίο τους απειλούν με θάνατο ή με ισόβια εάν ψηφίσουν συμφωνία συνθέτης ονομασίας των Σκοπίων.
Τέσσερις Παμμακεδονικές οργανώσεις (Μακεδονίας, Καναδά, Ν. Αφρικής και Αυστραλίας) απέστειλαν προ ημερών εξώδικο και στους 300 Έλληνες βουλευτές απειλώντας τους ότι εάν αποδεχτούν και ψηφίσουν λύση για το ονοματολογικό με σύνθετη ονομασία τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή ισόβιας κάθειρξης ή θανάτου.
Συγκεκριμένα η αναφέρουν:
«Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά και Αφρικής απέστειλαν εξώδικες δηλώσεις
στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα,
στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά και
στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο,
με τις οποίες ζητούν να εισακουστεί η βούληση του κυρίαρχου Ελληνικού λαού, όπως αυτή διαμορφώθηκε από:
(1) τα ογκώδη συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας,
(2) τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων της Μακεδονίας
(3) τα ψηφίσματα Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Συλλόγων από όλη την Ελλάδα περί
ΜΗ ΧΡΗΣΗΣ του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το κράτος των Σκοπίων.»
Ακολουθεί η επίδοση της εξώδικης δήλωσης σε ΟΛΟΥΣ (300) τους βουλευτές και είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τον βουλευτή στον οποίον απευθύνεται.
«Καλούνται οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αντισταθούν στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και τους ζητείται να δηλώσουν ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ (αυτοί και οι αναπληρωματικοί τους) σε περίπτωση που παρακαμφθεί ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός
και τεθεί το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, ως κίνηση υποστήριξης των δικαίων του Μακεδονικού Ελληνισμού.
»Επισημαίνεται ότι παραχώρηση ονόματος ισοδυναμεί με παραχώρηση εδάφους κι ότι κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται από το Ελληνικό Σύνταγμαως Εσχάτη Προδοσία και τιμωρείται με ΘΑΝΑΤΟ.
»Καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν εξουσιοδοτείται να παραχωρήσει το ΟΝΟΜΑ και την ΙΣΤΟΡΙΑ της Μακεδονίας, ούτε να προσβάλει την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του Ελληνικού λαού. Οι Μακεδόνες ανά τω κόσμω με την παρούσα εξώδικο δήλωση ζητούν από τους πολιτικούς να πράξουν τα ΝΟΜΙΜΑ!»
Την ύπαρξη του εξωδίκου των Παμμακεδονικών Οργανώσεων αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ότι οι οργανώσεις εγκαλούν τους βουλευτές για εσχάτη προδοσία σε περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ της λύσης με σύνθετη ονομασία. «Κάποιοι έχουν ξεφύγει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.