Back to top

Nordic Monitor: «Αποκαλύφθηκαν νέα μυστικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν τουρκική κατασκοπεία στην Ελλάδα»

23/08/2020 - 12:07

Σε μια νέα αποκάλυψη προχωρούν ο ιστότοπος Nordic Monitor και ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt.

Σύμφωνα με αυτήν «προέκυψαν περισσότερα απόρρητα έγγραφα που επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά, την διευρυμένη και παράνομη συλλογή πληροφοριών και δραστηριοτήτων παρακολούθησης από την ΜΙΤ, την τουρκική πρεσβεία και τα προξενεία της Τουρκίας, στην γειτονική Ελλάδα».

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι εχθρικές πράξεις των πρακτόρων της τουρκικής κυβέρνησης στην επικράτεια της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Ελλάδας, συνεχίζονται αμείωτες, ενώ η απειλή από το μακρύ χέρι του προέδρου Ερντογάν, για αδιάκοπες διώξεις σε αυτούς που του ασκούν κριτική στο εξωτερικό, συνιστά πρόκληση για την εθνική ελληνική ασφάλεια, την ώρα που δεν φαίνεται κανένα σημάδι σύντομης εξάλειψής της.

Το πρώτο έγγραφο που έχει τη σφραγίδα απόρρητο -σημειώνει το Nordic Monitor- έχει ημερομηνία 26 Μαρτίου 2019 και αναφέρεται στην υπηρεσία κατασκοπείας με τον κωδικό IV και παραθέτει λίστα με 568 άνθρωπους. Οι Τούρκοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο της ΜΙΤ, φέρεται να είχαν σχέση με το κίνημα του Γκιουλέν, γνωστός για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση Ερντογάν, σε μία σειρά θεμάτων: Από τη διαφθορά, ως τη βοήθεια που παρέχει η Τουρκία σε ριζοσπαστικές ομάδες σε Συρία και Λιβύη.

Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζει το Nordic Monitor, η ΜΙΤ παρακολούθησε στην Ελλάδα τις κινήσεις των Τούρκων αιτούντων άσυλο και προσδιόρισε ότι κάποιοι εξ αυτών έφυγαν από τη χώρα, επιβεβαιώνοντας προς ποια ευρωπαϊκή χώρα ή πολιτεία των ΗΠΑ μετέβησαν ως τελικό προορισμό μετά τη στάση τους στην Ελλάδα. Από αυτούς που ήταν αντικείμενο της κατασκοπείας, οι 288 περιγράφονται ως πρώην κυβερνητικοί υπάλληλοι οι περισσότεροι εκ των οποίων δούλευαν σε δημόσια σχολεία της Τουρκίας, πριν να εκδιωχθούν παράνομα από τις δουλειές τους χωρίς καμία διοικητική ή δικαστική έρευνα.

 

Το έγγραφο απαριθμεί 31 πρώην αστυνομικούς διευθυντές 23 πρώην στρατιωτικούς και τέσσερις πρώην διπλωμάτες που εργάστηκαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Όλοι έπρεπε να εγκαταλείψουν μια άνευ προηγουμένου καταστολή και ένα βίαιο κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν εναντίον μελών του δικτύου του Γκιουλέν.

Το απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει την ύπαρξη μίας αναφοράς πληροφοριών σχετικά με την Ελλάδα που κατέγραψε η ΜΙΤ, τοποθετήθηκε σε ένα προστατευμένο με κωδικό ψηφιακό αρχείο στους servers της αστυνομίας. Διανεμήθηκε σε δεκάδες τουρκικές επαρχίες σε ένα απόρρητο μήνυμα, για περαιτέρω αστυνομικές ενέργειες, σε βάρος αυτών που ταυτοποποιήθηκαν από τη ΜΙΤ.

Όπως αποκαλύπτει το Nordic Monitor, o αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής στην αστυνομία της Άγκυρας Χασάν Γιγίτ υπέγραψε το έγγραφο, στο οποίο υπήρχε η προειδοποίηση ότι η αναφορά της ΜΙΤ, θα ήταν διαθέσιμη μόνο για 24 ώρες, ενώ παρείχε και έναν κωδικό για πρόσβαση στον φάκελο. Προφανώς ανήσυχος για διαρροή του εγγράφου και την πιθανή επίπτωση από τη σκανδαλώδη δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια, ο Γιγίτ προειδοποίησε τις αστυνομικές μονάδες ότι η πληροφορία πρέπει να κοινοποιηθεί μόνο σε αυτούς που «πρέπει να ξέρουν» και να μην κοινοποιηθεί σε μη εξουσιοδοτημένα τρίτα μέρη.

Η επιστολή από το Αστυνομικό Τμήμα της Άγκυρας δείχνει ότι διενεργήθηκε έρευνα για όσους αναζητούσαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα:

Σε ένα άλλο σχετικό έγγραφο, επίσης με τη σφραγίδα απόρρητο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της αστυνομίας στην Άγκυρα Ερντογάν Καρτάλ, ενημέρωσε στις 5 Νοεμβρίου του 2019 για ακόμη μία αναφορά πληροφοριών πού συντάχθηκε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όμως όχι από τη ΜΙΤ, αλλά πιθανά από τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στην Ελλάδα. Η τρισέλιδη έκθεση πληροφοριών της τουρκικής πρεσβείας, υποβλήθηκε στα κεντρικά του υπουργείου Εξωτερικών και από κει διαβιβάστηκε στην αστυνομία, στη ΜΙΤ και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κωδικός V χρησιμοποιήθηκε για να ταυτοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ως πηγή αυτών των πληροφοριών.

Ο Καρτάλ προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με την μέγιστη προσοχή ζήτησε ανατροφοδότηση σχετικά με το τι μέτρα έχουν ληφθεί ενάντια στα άτομα που ταυτοποιήθηκαν και αναφέρονταν στην έκθεση. Η τρισέλιδη αναφορά -σημειώνει το Nordic Monitor- περιελάμβανε 47 Τούρκους που κατάφεραν να διαφύγουν την φυλάκιση με κατασκευασμένες κατηγορίες.

 

 

Το δεύτερο έγγραφο αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί διπλωμάτες και τους υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα ως μυστικοί πράκτορες για να κατασκοπεύουν και να συλλέγουν πληροφορίες στην επικράτεια του Κράτους, κατά παράβαση των σχετικών συμβάσεων της Βιέννης.

Αυτό είναι κάτι το άνευ προηγουμένου δεδομένου ότι η Τουρκία ήταν γενικά προσεκτική διαχωρίζοντας το διπλωματικό της έργο από την κατασκοπεία προκειμένου να προστατεύσει τους διπλωμάτες και τους προξενεί τους υπαλλήλους της και να αποφύγει την καταστροφή των διμερών σχέσεων. Οι αξιωματικοί πληροφοριών που είναι τοποθετημένοι στις τουρκικές πρεσβείες είναι γνωστοί στις χώρες υποδοχής τους και λειτουργούν απλώς ως αξιωματικοί σύνδεσμοι . Ωστόσο -επισημαίνει πάντα το Nordic Monitor κι ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ- «η μετατροπή των διπλωματών καριέρας και των αξιωματικών προξενείων σε κατασκόπους σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο και μία επικίνδυνη κλιμάκωση του τρόπου διακυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία, όπου περίπου το 30% των διπλωματών συμπεριλαμβανομένων πρεσβευτών υψηλού προφίλ εκδιώχθηκαν ή φυλακίστηκαν».

«Η Ελλάδα καθώς έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, έχει λειτουργήσει ως ένας σημαντικός προορισμός για τους αντιπάλους του καθεστώτος Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των Γκιουλενιστών προκειμένου να αποφύγουν την οργή του Ερντογάν. Η ΜΙΤ που ήδη διεξάγει επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών χρησιμοποιώντας στοιχεία από ομάδες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, προφανώς έχει εντείνει τις δραστηριότητες της στην γείτονα και μέλος του ΝΑΤΟ. Τα απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει να παρακολουθεί τους επικριτές ακόμη και όταν έχουν καταφέρει να περάσουν στην Ελλάδα και έχουν ζητήσει εκεί άσυλο βάσει των διεθνών συμβάσεων και τα ανθρώπινα δικαιώματα» καταλήγει το Nordic Monitor.

Πηγή: Νordicmonitor