Δύο χιλιάδες γυναίκες απ΄όλα τα μήκη και πλάτη της γης φθάνουν σε λίγες ώρες στα νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η γυναικεία ομάδα συμμετέχει σε μια «οχηματοπομπή συνείδησης», με στόχο να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για την αγριότητα που βιώνουν οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου στη χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ,έπειτα από επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Στη Συρία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους,εκατομμύρια έχουν ξεσπιτωθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που μαίνεται παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες ηγετών και αρχηγών κρατών που πραγματοποιούνται με στόχο να βάλουν φρένο στην αιματοχυσία.
Η ομάδα των ακτιβιστριών, συνολικά από 55 χώρες, στοχεύει στο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα δεινά που ζουν οι γυναίκες,κυρίως όσες κρατούνται στη φυλακή. «Ο κόσμος πρέπει να λάβει τα καλύτερα και ταχύτερα μέτρα για την προστασία των γυναικών σε όλες τις συρράξεις, όχι μονάχα εκείνων που κρατούνται στις συριακές φυλακές»,υποστήριξε η Νουρ,ακτιβίστρια από τη Συρία. Η ίδια κατήγγειλε ότι φυλακίστηκε αδίκως για έναν μήνα από την κυβέρνηση Άσαντ λόγω του ανθρωπιστικού έργου της.«Οι γυναίκες έχουν εκτεθεί στον πόλεμο,τα βασανιστήρια και τον εκτοπισμό σε όλες τις εμπόλεμες χώρες. Απευθύνουμε έκκληση σε ολόκληρο τον κόσμο να προστατεύσει τις γυναίκες»,τόνισε η Νουρ.
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης ανέφεραν ότι 6.736 γυναίκες, περιλαμβανομένων 417 κοριτσιών, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φυλακές στη Συρία. Επιπλέον, χιλιάδες γυναίκες υπήρξαν θύματα βασανιστηρίων, σεξουαλικής κακοποίησης και απάνθρωπης συμπεριφοράς στις φυλακές στη Συρία, μετά την έναρξη του πολέμου. «Ανεξαρτήτως της θρησκείας, της φυλής ή της εθνικότητας, οι γυναίκες από κάθε γωνιά του πλανήτη ενώνουν τις δυνάμεις τους σήμερα για να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ανθρωπιάς»,τόνισε η Υβόν Ρίντλεϊ, μια ακτιβίστρια από τη Σκωτία και πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι για να βοηθήσουμε τις γυναίκες που κρατούνται στις συριακές φυλακές», πρόσθεσε.