Back to top

Θρίλερ χωρίς τέλος η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης

04/03/2018 - 07:53
Κορυφώνεται η αγωνία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις κλειστές φυλακές της Αδριανούπολης, ενώ παράλληλα "τρέχει" η σχετική έρευνα των Τουρκικών αρχών. Από ελληνικής πλευράς κρατούνται χαμηλοί τόνοι αλλά ταυτόχρονα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης για την ταχεία επιστροφή τους. 

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ήταν η τελευταία ενημέρωση που έλαβαν στο Ελληνικό Πεντάγωνο για τους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο στις Καστανιές του Έβρου, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.

Σε τακτική επαφή με τον Ανθυπολοχαγό και τον ΕΠ-ΟΠ λοχία βρίσκονται οι δυο νομικοί εκπρόσωποι τους καθώς και η Ελληνίδα πρόξενος στην Ανδριανούπολη η οποία από την πρώτη στιγμή είναι κοντά τους, αποτελώντας και τον "ασφαλή δίαυλο επικοινωνίας" όπως την χαρακτήριζε υψηλόβαθμη πηγή, με τις ελληνικές αρχές.  Και εξηγώντας τον όρο "ασφαλής δίαυλος επικοινωνίας" διευκρίνιζε ότι αφορά στην διαβόητη μηχανή της τουρκικής προπαγάνδας. 

Η ίδια πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων που γίνονται σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικό και διπλωματικό, χαρακτήριζε στο OnAlert ευφάνταστο σενάριο τις πληροφορίες που μεταδίδονταν από την άλλη πλευρά των συνόρων και ήθελαν οι δυο έλληνες στρατιωτικοί να χτυπήθηκαν από τους Τούρκους φρουρούς τους. Σενάριο μάλιστα στο οποίο ενεπλάκη και ο επικεφαλής της 3ης Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας "Ρίμινι", ο οποίος κατά τις ίδιες πηγές φέρεται να μετέβη στην Ανδριανούπολη διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασοι ότι οι δυο στρατιωτικοί του είχαν τραυματιστεί. 

Ταυτόχρονα όμως υφίσταται και προβληματισμός για την στάση που θα κρατήσουν οι τοπικοί δικαστές.

Οι τοπικοί δικαστές είναι ένας από τους αστάθμητους παράγοντες στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλεται για την επάνοδο του Ανθυπολοχαγού και του λοχία ΕΠ-ΟΠ, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ανησυχία. Αυτή θα στοιχειοθετηθεί όταν θα δοθεί το στίγμα των προθέσεων τους με την έναρξη της διαδικασίας την ερχόμενη Δευτέρα. Από την ελληνική κυβέρνηση πάντως εκτιμάται ότι καθοριστικό ρόλο στην θετική έκβαση της υπόθεσης θα έχει η παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ,  Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και το καλό κλίμα που απέρρεαν από τις διαδοχικές συνομιλίες του με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. 

Αξιολογείται ως θετικό σημάδι το ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ φέρεται να εκδήλωσε την πρόθεσή του να συμβάλλει όπως μπορεί και να κάνει ότι είναι δυνατόν για να τελειώσει αυτή η υπόθεση. Και μάλιστα όπως σημείωνε καλά ενημερωμένη πηγή του ελληνικού πενταγώνου δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι αυτές οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν ενώ ο τούρκος στρατηγός βρισκόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μαυριτανία. Πρόσθετε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση το χαρτί της "στρατιωτικής διπλωματίας" θα χρησιμοποιηθεί όσο απαιτηθεί για την επίτευξη του ενός και μοναδικού στόχου της επιστροφής δηλαδή των Ελλήνων αξιωματικών. 



Να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες, συστήνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωση που έκανε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, για την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις Αρχές της Τουρκίας. Σχετικά με την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες Τούρκους στρατιωτικούς ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε οτι "Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται, ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας. Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων και όσοι επενδύουν ή επαναλαμβάνουν παρόμοια μυθεύματα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στις σχέσεις των δύο χωρών."

Απο την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, στην πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει οτι «Έχουν γίνει και συνεχίζουν οι αναγκαίες ενέργειες, τόσο στο διπλωματικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεών μας». 

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τ. αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας τόνισε οτι «Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή. Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα».