Ενα διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν απο Τούρκους επειδή φέρεται οτι πέρασαν στην άλλη πλευρά του Έβρου. Το μέγαλο στοίχημα δεν είναι τόσο οι κατηγορίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αλλα οι μεθοδεύσεις του κράτους του Ερντογάν και κυρίως πόσο θα χρησιμοποιήσει την περίπτωση αυτή ως μοχλό για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του και να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει με την Δικαιοσύνη της Ελλάδας.
Στήν πρώτη περίπτωση τα πράγματα θα εξελιχθούν μάλλον καλά για τους δύο Έλληνες οι οποίοι μπορει να επιστρέψουν στην χώρα ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Στην άλλη περίπτωση όμως ξεκινά μια περιπέτεια που μπορει να διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα.
Το λάθος και η σύλληψη Η νέα περιπέτεια στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκίνησε τη νύχτα της Πέμπτης όταν οι δύο Έλληνες στρατιώτες που πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή Καστανιές – υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες – πέρασαν λανθασμένα σε τουρκικό έδαφος και συνελήφθησαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο. Ακολούθως οδηγήθηκαν στην στρατοχωροφυλακή Αδριανούπολης όπου και ανακρίθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νομαρχία Αδριανούπολης ενημέρωσε τα τουρκικά υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών και αυτά με τη σειρά τους τις ελληνικές Αρχές. Τουρκικοί ελιγμοί για διαδικασίες ρουτίνας Παρά το γεγονός όμως ότι τέτοιου είδους περιστατικά αποτελούν σύνηθες φαινόμενο και ακολουθείται μια γρήγορη διαδικασία επιστροφής των στρατιωτών και από τις δύο πλευρές, αυτή τη φορά η Τουρκία έδειξε πως ήθελε καθυστέρηση αλλά και τη δημιουργία μεγαλύτερου ζητήματος.
Αυτός είναι και ο λόγος που διεκόπη ο χειρισμός της υπόθεσης από τον στρατό και οι διπλωμάτες ανέλαβαν δράση με σκοπό τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση. Στην Αδριανούπολη έφτασε άμεσα η Ελληνίδα πρόξενος που έχει έδρα στη συγκεκριμένη πόλη και επισκέφθηκε τους δύο στρατιώτες. Τα τουρκικά ΜΜΕ, οι 8 αξιωματικοί και η… «κατασκοπεία».
Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ έδιναν διάσταση στο θέμα με ορισμένα εξ αυτών να συνδέουν την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτών με την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Άγκυρα. Τουρκικές ιστοσελίδες ανέφεραν σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι κατάσκοποι που απλά φορούσαν στολή ή είχαν σχέδιο να συναντήσουν είτε Κούρδους είτε οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Συνεχής ενημέρωση Τσίπρα
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της τηρεί στάση αναμονής με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο και ενημερώνεται για τις εξελίξεις.
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε δηλώσει πως οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν όπως επιβάλλει ο τουρκικός νόμος και εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Ελλάδα.
Παράλληλα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως οι δύο αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Αποστολάκης και Ακάρ, συνομίλησαν σε καλό κλίμα δύο φορές για το θέμα αυτό. Η προφυλάκιση και οι καταθέσεις Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου με τις κατηγορίες της προσπάθειας κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή.
Ωστόσο το δικαστήριο όπως φαίνεται έκανε δεκτή μόνο την κατηγορία της παράνομης εισόδου αλλά επέβαλε την προφυλάκισή τους με τον φόβο ότι μπορεί να αποδράσουν και να παραποιήσουν στοιχεία. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις καταθέσεις των δύο Ελλήνων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είπαν πως δεν είναι κατάσκοποι και ότι ακολουθώντας ίχνη παπουτσιών, που εκτιμούσαν ότι ανήκαν σε παράνομους μετανάστες, έπεσαν μπροστά στους Τούρκους στρατιώτες που τους ακινητοποίησαν και τους πήραν τα όπλα.
Υπό αμερικανικό βλέμμα
Την κατάσταση πάντως παρακολουθούν στενά και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συζήτηση με τον Αλέξη Παπαχελά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, οι ΗΠΑ είναι «μέσα» στο θέμα. Ο ίδιος ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για μια «αθέλητη» σύγκρουση, όπως είπε, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.