Από 1ης Ιανουαρίου οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις: Ένα νέο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής. Πως αντιμετωπίζουν όμως την υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων καταστηματάρχες και καταναλωτές;
Οι αποδείξεις στοιβάζονται δίπλα στην ταμειακή μηχανή του φούρνου Möbius στην Δρέσδη. Σχεδόν κανένας πελάτης δεν θέλει να πάρει μαζί του το απόκομμα πληρωμής για τα ψωμιά, τα κέικ και τα γλυκά που αγόρασε. Ο πωλητής Κλάους Μπάρχε, φανερά ενοχλημένος από την κατάσταση και την «άσκοπη χρήση χαρτιού», συλλέγει τις αποδείξεις σε ένα διαφανές κουτί. Όταν ένα ρολό χαρτιού στην ταμειακή μηχανή στο παρελθόν έφτανε για τρεις έως και πέντε εργάσιμες ημέρες, τώρα καταναλώνεται τουλάχιστον ένα ημερησίως. «Ενοχλεί κι εμάς, αλλά ενοχλεί και τους πελάτες», λέει ο Μπάρχε. Από την 1η Ιανουαρίου, οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να δίνουν στους πελάτες τους απόδειξη – πρόκειται για ένα νέο μέτρο στη Γερμανία κατά της φορολογικής απάτης. Μερικοί δείχνουν κατανόηση, αλλά η απογοήτευση είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί αναφορικά με το νέο μέτρο.
«Νομίζω ότι πρόκειται για ένα εντελώς χαζό μέτρο», λέει μια νέα γυναίκα που περιμένει στην ουρά για το ταμείο. «Δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθώ για το ψωμί μου ούτως ή άλλως, ούτε να το επιστρέψω», πράγμα που στη Γερμανία είναι εφικτό μόνο με την προσκόμιση της απόδειξης αγοράς.
Ο ιδιοκτήτης του Schawarma City, ενός σνακ μπαρ με κεμπάπ στο κέντρο του Ντίσελντορφ, παρατηρεί πως «οι μόνοι που παίρνουν μαζί τους τις αποδείξεις είναι Γερμανοί», ενώ «οι Άραβες ποτέ». Στα γειτονικά καταστήματα υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις για την υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων: «χαζομάρες» και «σπατάλη χαρτιού» τις χαρακτηρίζουν αρκετοί.
Βέβαια οι φορολογούμενοι μάλλον θα έπρεπε να χαίρονται: Η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων είναι ένα από τα πολλά μέτρα που εγκρίθηκαν το 2016. Με αυτά ο νομοθέτης επιδιώκει να σταματήσει τη φοροδιαφυγή, καθώς τα ποσά από τις συνολικές εισπράξεις του καταστήματος και οι αποδείξεις ενδεχομένως να συγκριθούν. Η απάτη με «πειραγμένες» ταμειακές οδηγεί σε φορολογικές απώλειες που ξεπερνούν τα δεκάδες δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Λόταρ Μπίντινγκ. Για εκείνους που δεν διαθέτουν ακόμη κατάλληλη ταμειακή μηχανή, προβλέπεται παρόλα αυτά μια μεταβατική φάση μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Οι κάδοι απορριμμάτων γεμίζουν με αποδείξεις
Η Κλαούντια Ραϊχενμπέχερ, ιδιοκτήτρια κρεοπωλείου στη Δρέσδη δεν μπορεί να καταλάβει την όλη αναστάτωση. «Διαθέτουμε μια ηλεκτρονική ταμειακή μηχανή και εκτυπώνουμε την απόδειξη ούτως ή άλλως», σημειώνει. Ωστόσο, σχεδόν κανένας πελάτης δεν θέλει να την πάρει μαζί του. «Ακόμη και σε ένα φαρμακείο στο Ντίσελντορφ, τα δοχεία απορριμμάτων είναι γεμάτα λευκά χαρτιά, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Γερμανίας, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν τελευταία στα κοινωνικά δίκτυα.
Η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων είναι αμφιλεγόμενη - για λόγους κόστους, λόγω της αύξησης της γραφειοκρατίας και της αυξημένης ποσότητας απορριμμάτων. Ο υπ. Οικονομίας Πέτερ Άλτμάιερ (CDU) ήθελε να εισαγάγει και κάποιες εξαιρέσεις λίγο πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, ενώ οι Φιλελεύθεροι ζήτησαν από τη γερμανική Βουλή να αλλάξει τον νόμο και να «τελειώνει με αυτές τις ανοησίες το συντομότερο», όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Κρίστιαν Ντιρ.
Υποχρεωτική η έκδοση αποδείξεων, χωρίς να προβλέπεται όμως πρόστιμο
Σε μια μεσαιωνική χριστουγεννιάτικη αγορά στη Δρέσδη, η οποία παραμένει και κατά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ανοιχτή, η έκδοση αποδείξεων δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής. Ο διευθύνων σύμβουλος Χένρι Μπίμποου τονίζει ότι δεν έχει τίποτε εναντίον της νέας νομοθεσίας. Παρόλα αυτά πρόκειται, όπως σημειώνει, για ένα δύσκολο εγχείρημα, ιδιαίτερα σε μία αγορά με μεσαιωνικό χαρακτήρα, να καταφέρουν να κρύψουν τις μοντέρνες ταμειακές μηχανές, ώστε να διατηρήσουν το χαρακτήρα της αγοράς. Ένας από τους εμπόρους της χριστουγεννιάτικης αγοράς, θεωρεί ότι η έκδοση αποδείξεων υπό αυτές τις συνθήκες είναι «αδύνατη». Έως 18.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν φέτος την αγορά. «Είναι αδύνατο να εκδίδουμε από μία απόδειξη για κάθε ένα ποτήρι ζεστό κρασί που παραγγέλνει ο κόσμος. Χρειαζόμαστε ειδική άδεια», τονίζει.
Είτε με άδεια είτε χωρίς, οι πωλητές που δεν εκδίδουν αποδείξεις μάλλον δεν θα αποκαλυφθούν και τόσο γρήγορα. «Δεν υπάρχει πλάνο για τους εργαζόμενους της εφορείας να βγαίνουν έξω με σκοπό να ελέγχουν τους πωλητές», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της γερμανικής φορολογικής ένωσης Τόμας Αϊγκενχάλερ. Επιπλέον, για τους παραβάτες δεν προβλέπονται πρόστιμα. Έτσι ποιό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί εάν κάποιος δεν εκδίδει αποδείξεις; Ότι οι εκτιμήσεις της φορολογικής υπηρεσίας αναφορικά με τις πωλήσεις θα είναι μερικά ευρώ παραπάνω - και οι φορολογικές δηλώσεις θα εξετάζονται στην περίπτωση αυτή λίγο πιο προσεχτικά.