Πολύ πιθανό θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισπευστεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μετά την άδοξη απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από το υπουργείο Εργασίας. αλλά και τις πληροφορίες ότι παραίτηση υπέβαλε αργά το βράδυ της Δευτέρας και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημήτριου, αφού επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησε ότι η απόφαση ήταν μονόδρομος μετά την παραίτηση της συζύγου του καθώς και ότι προσανατολίζονται να επιστρέψουν στις ΗΠΑ όπου διέμεναν και εργάζονταν πριν υπουργοποιηθούν.
Η απροσδόκητη εξέλιξη όμως με την περίπτωση της κυρίας Αντωνοπούλου επανέφερε αυτό το σενάριο, αφού ήδη το κλίμα για την κυβέρνηση είναι βαρύ και τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί.
Ήδη η κυβέρνηση έχει δύο κενές θέσεις, αφού πέρα από την κυρία Αντωνοπούλου, έχει φύγει πριν ένα μήνα περίπου και ο Κώστας Ζουράρις, που κατείχε θέση υφυπουργού Παιδείας.
Το τρίτο πρόβλημα άκουγε στο όνομα του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, για την έξοδο του οποίου από την κυβέρνηση υπήρχε μία αιτία και μία αφορμή: αιτία είναι η απογοητευτική του επίδοση σε αυτό καθαυτό το αντικείμενο του υπουργείου του και η αφορμή ότι ως σύζυγος της κυρίας Αντωνοπούλου φέρει και κείνος ευθύνη για τα ευτράπελα με το επίδομα ενοικίου, που λάμβανε το ζεύγος, των 450 χιλιάδων ετήσιου εισοδήματος.
Σε αξεπέραστο πρόβλημα φαίνεται να εξελίσσεται και η παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος πέρα από την αμφισβήτηση για τις πολιτικές του από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει και θέματα υγείας.
Δυσαρέσκεια και σκεπτικισμός υπάρχει για τουλάχιστον ακόμα τρεις υπουργούς: την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη κάποια απόφαση για απομάκρυνσή τους, ωστόσο είναι έντονες οι σκέψεις και αρκετές οι εισηγήσεις για αντικατάστασή τους.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ακόμη και εντός της εβδομάδας, αφού το θέμα γίνεται βραχνάς και το ανακάτεμα της τράπουλας θα του δώσει την ευκαιρία να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, διορθώνοντας δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα.
Θα πρόκειται λένε πληροφορημένες πηγές για έναν σχετικά μικρό και διορθωτικό ανασχηματισμό και όχι για τον μεγάλο, τον «εκλογικό», με τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα διαμορφώσει το τελικό σχήμα με το οποίο θα δώσει τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται καμία απόφαση ως δεδομένη, αφού ο πρωθυπουργός θα ήθελε να κρατήσει το χαρτί του ανασχηματισμού για μία πιο δύσκολη περίσταση. Το εάν η τωρινή κατάσταση είναι όντως μία τόσο δύσκολη περίσταση θα κριθεί μάλλον τα αμέσως επόμενα 24ωρα.