Αισιόδοξος εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο ΖόρανΖάεφ όσον αφορά στην επίλυση του ονοματολογικού, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά διαμήνυσε ότι και οι δύο πλευρές δεν πρέπει να «ανοίγουν θέματα» που περιπλέκουν της διαπραγματεύσεις.
Το δεύτερο σχόλιο αφορά στην αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, κάτι το οποίο επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Σε συνέντευξή του στο BIRN, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ μέχρι την άνοιξη ή το αργότερα στις αρχές του καλοκαιριού.
«Θα ήταν καλό να λυθεί αυτό το θέμα μέχρι τον Ιούνιο γιατί αυτό θα ενθάρρυνε μια απόφαση [σ.σ. από πλευράς Βρυξελλών] για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι κάθε μήνας που περνάει [σ.σ. χωρίς να επιτυγχάνεται συμφωνία] δεν είναι υπέρ μας» τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι εάν και οι δύο πλευρές κάνουν μεγάλες προσπάθειες τότε η λύση του ονοματολογικού μπορεί να έρθει και πριν από αυτό. «Η ευχή μου και η ελπίδα μου, όπως και για όλους μας που εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία, είναι να επιτευχθεί λύση μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Δεν θα μας βοηθήσει εάν καθυστερήσουμε γιατί πάντα υπάρχουν ανταγωνιστικές δυνάμεις που είναι κατά της λύσης».
Παρόλα αυτά, ο ΖόρανΖάεφ επανέλαβε ότι η όποια λύση θα πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών. «Είμαι πεπεισμένος πάνω από όλα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματικά θέλει να βρεθεί λύση. Και βλέπω ότι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάνει προσπάθειες».
«Συνεχίζω να πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή. Αλλά, την ίδια ώρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η λύση αυτή πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών» τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Τι είπε για το Σύνταγμα
Ερωτηθείς σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, ο Ζάεφ ήταν πιο κατηγορηματικός. «Και οι δύο πλευρές δεν πρέπει να εγείρουν θέματα που θα κάνουν μια λύση αδύνατη» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Δεν έχω κανένα δίλημμα όσον αφορά στον γεωγραφικό προσδιορισμό, θα πάρουμε το βόρειο ή άνω μέρος, το νότιο ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία. Εάν σεβόμαστε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να καταπιανόμαστε με πράγματα που θα προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα και θα μας απομακρύνουν από τη λύση».
Δήλωσε, επίσης, για ακόμη μια φορά αισιόδοξος ότι το ονοματολογικό θα επιλυθεί. Μάλιστα ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι, σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10 απάντησε «οκτώ».