Καρποφόρησαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης «προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξίας 7,5 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το «γεγονός αυτό συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο αυτών κορυφαίων αγροτικών προϊόντων στην μεγάλη αμερικανική αγορά αλλά και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων προϊόντων», επισημαίνεται.
Η προσπάθεια για την περιφρούρηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, όταν ο Μάκης Βορίδης έθεσε το ζήτημα των δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Ακολούθησε στις 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, όπου επίσης τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Οι θεσμικές επαφές, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη, απέδωσαν καρπούς και έτσι τα δύο συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα (τα οποία αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ με βάση στοιχεία του 2018) θα συνεχίζουν να εξάγονται χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
«Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και συγκεκριμένες δράσεις να προστατεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να υποστηρίζει στην πράξη τις εξαγωγικές προσπάθειες των παραγωγών και εταιρειών που αποτελούν και βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.