Τις φόρτωσαν στα βαγόνια του τρένου και τους υποσχέθηκαν ένα καλύτερο αύριο αφού προσέφεραν τους καρπούς τους για πολλούς αιώνες στη γη της Πελοποννήσου. Θα προίκιζαν το Μητροπολιτικό Πάρκο του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Τις έφεραν με φανφάρες αλλά μόλις οι κάμερες έφυγαν, έφυγαν και αυτοί που τις έφεραν και δεν ξαναγύρισαν. Δεν μας τιμά αυτή η κατάσταση. Κάντε κάτι για αυτές που δεν ξεράθηκαν τελείως».
Τι απαντά η ΓΑΙΟΣΕ
«Οι ελιές ποτίζονται δύο φορές την εβδομάδα. Υπάρχει μία αστοχία σε περίπου δέκα ελιές. Οι συγκεκριμένες βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αποθήκες και εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος. Αλλά και το έδαφος στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι και το καταλληλότερο αν και έγιναν προσπάθειες με την τοποθέτηση νέου χώματος εκεί που φυτεύτηκαν. Αν οι ελιές δεν αναρρώσουν τότε θα αντικατασταθούν» δήλωσε στο ethnos.gr η πλευρά της ΓΑΙΟΣΕ.
Η πρώτη φουρνιά υπεραιωνόβιων ελιών έφτασε με τη βοήθεια δύο φορτηγών μετά από οχτώ ώρες ταξίδι στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης πριν εννιά μήνες. Συνολικά θα μεταφυτευτούν 200 ελιές στο πάρκο Μνήμης το οποίο θα περιβάλλει το Μουσείο Ολοκαυτώματος ενώ αντίστοιχα πολλές αιωνόβιες ελιές η ΕΡΓΟΣΕ έχει ήδη φυτέψει σε καμένες περιοχές όπως στο Μάτι, σε κεντρικά σημεία της Λεωφόρου Μαραθώνος αλλά και μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας όπως στην Ομόνοια και στο Χίλτον.
Πρόκειται για υπεραιωνόβιες ελιές τις οποίες μεταφέρει η ΓΑΙΟΣΕ από έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο και την νέα σιδηροδρομική γραμμή που κατασκευάζει στη γραμμή Πάτρας-Αιγίου και η οποία περνά μέσα από ελαιώνες. όπου βρίσκονται σε εξέλιξη.