Νέα δεδικασμένα δημιουργεί στα Κατεχόμενα η Τουρκία, εντείνοντας τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική της και θέτοντας επί της ουσίας νέους όρους για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Κυπριακό.
Η νέα πρόκληση ήρθε δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβόυσογλου ο οποίος ανακοίνωση την ίδρυση "γενικού προξενείου" στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου , Πρόδρομος Προδρόμου, έγραψε στο έγραψε στο Twitter: «Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα «προξενείο» σε κατεχόμενη με τη βία κ λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; Άνδρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στην κατεχόμενη Γιαλούσα, την Κυριακή (8/9) είπε ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να συναντηθώ με τους Τ/κ αδελφούς της Γιαλούσας». «Θα εγκαινιάσουμε το «γενικό προξενείο» μας στην Αμμόχωστο. Θα είναι η 243η «αποστολή» μας στον κόσμο», ανέφερε.
O Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, «η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».
Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα».
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μελούτ Τσαβούσογλου μιλώντας χθες βράδυ σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, ανέφερε ότι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, «η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».
«Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. Γιατί με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πηγαίνοντας σε εκείνη την διάσκεψη, ήταν η τελευταία διαπραγμάτευση που κάναμε με αυτόν τον τρόπο. Είχα πει ότι εάν εδώ (στο Κραν Μοντάνα) υπάρξει αποτυχία, δεν θα κάνουμε ξανά τέτοιες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Φυσικό αέριο
Για το φυσικό αέριο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι παρά τις προειδοποιήσεις της τ/κ πλευράς οι Ε/κ προχώρησαν σε γεωτρήσεις, λέγοντας ότι οι Τ/κ δεν θα παραχωρήσουν τα δικαιώματά τους στην ε/κ πλευρά και σημειώνοντας ότι «στο τέλος κι η τ/κ πλευρά άρχισε γεωτρήσεις».
Η Τουρκία, πρόσθεσε, άρχισε δύο γεωτρήσεις, μία σε αδειοδοτημένο από την «τδβκ» - όπως είπε – μέρος προς την ΤΡΑΟ και η άλλη εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως υποστήριξε. «Το ντέρτι μας δεν είναι να κάνουμε καβγά με κανέναν, αλλά να θέσουμε υπό εγγύηση το δικαίωμα του τ/κ λαού».
Μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος
Ως γνωστόν φέραμε νερό στην «βόρεια» Κύπρο, τώρα εργαζόμαστε να φέρουμε και ηλεκτρισμό, δήλωσε επίσης ο κ. Τσαβούσογλου λέγοντας ότι η Τουρκία ήταν πάντοτε δίπλα στους Τ/κ και θα συνεχίσει χωρίς υποχωρήσεις και πως εργάζονται στενά με την «κυβέρνηση» για μια ακόμη πιο δυνατή τ/κ οικονομία.
Την αποφασιστικότητά του για το έργο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον «πρωθυπουργό» Τατάρ και τον «υπεξ» Οζερσάι, με την ελπίδα ότι αυτό θα μειώσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην «τδβκ», όπως ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλεσε τα κατεχόμενα.