Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν χθες το απόγευμα στην Λέσβο, στην περιοχή της Σκάλας Συκαμινιάς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα.
Η καταμέτρηση των αφιχθέντων είναι σε εξέλιξη όμως η πρώτη συντηρητική εκτίμηση είναι πως πρόκειται για τουλάχιστον 550 άτομα.
Έφτασαν στο νησί με 13 λέμβους.
Πρόκειται για μία από τις μαζικότερες αφίξεις μετά την έξαρση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης την διετία 2015-2016.
Το Λιμενικό επισημαίνει μάλιστα πως παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος έχει δηλώσει ότι οι ροές από την Τουρκία έχουν αυξηθεί απότομα το τελευταίο διάστημα, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχονται δύσκολη περίοδο.
Στο μεταξύ, οι συνθήκες στη Μόρια θεωρούνται πολύ δύσκολες. Χωρίς τους χθεσινούς αφιχθέντες, ο αριθμός των φιλοξενουμένων, εντός και εκτός του καταυλισμού, ξεπέρασε κατά πολύ το ιστορικό ρεκόρ των 9.200 ατόμων φτάνοντας τους 9641. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων και των αλλοδαπών που έφτασαν χθες στη Μόρια θα ζουν 10.188 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4,500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το ΚΥΤ, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι η ανακοίνωση χθες των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:
- Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου
- Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών
- Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας
- Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ
- Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων.