Ο Άγιος Άνθιμος, το αυτοσχέδιο ξωκκλήσι στον ποταμό Έβρο, θα ευλογεί, θα προστατεύει και θα σκέπει τους ακρίτες των συνόρων. Άγιοι προστάτες των ψαράδων, του στρατού, των κτηνοτρόφων, των αγροτών, των κυνηγών, των βαρκάρηδων, των προσφύγων, συνθέτουν την εμπνευσμένη αγιογράφηση που ολοκλήρωσαν ως προσφορά 10 εθελοντές ερασιτέχνες αγιογράφοι των Φερών.
Ήταν τάμα, όνειρο ζωής, εσωτερική ανάγκη, όλα μαζί, λειτούργησαν και ο Κωνσταντίνος Τραζέρας, ένας γεννημένος φυσιολάτρης από την Αλεξανδρούπολη ακολουθώντας τα βήματα της οικογενειακής παράδοσης δίχως να απευθυνθεί πουθενά για βοήθεια και οικονομική στήριξη ανήγειρε με αυτοσχέδια υλικά που μετέφερε με την πλάβα του εκεί στο Δέλτα του Έβρου το εκκλησάκι των Αρχαγγέλων.
Κάποια άτυχη στιγμή από άγνωστη αιτία το γραφικό εξωκλήσι κάηκε ολοσχερώς και τότε αποφασίστηκε άμεσα η επανακατασκευή. Φυσικά έγινε με καλύτερες προϋποθέσεις έτσι ώστε νάναι ασφαλές, να μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο στο εσωτερικό του να τελεσθούν μυστήρια.
Ο νέος μικρός ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Άνθιμο, γιατί έτυχε της στήριξης του τότε μητροπολίτη, οι ελλείψεις πολλές και στο κάλεσμα για προσφορά εικόνων ανταποκρίθηκε μια ομάδα εθελοντών αγιογράφων από τις Φέρες που ολοκλήρωσε ήδη την αγιογράφησή του. Με την καθοδήγηση της εικαστικού-αγιογράφου Ελένης Σιρίδη δούλεψε με όρεξη για ένα εξάμηνο και πλέον το αποτέλεσμα είναι πέρα από τα αναμενόμενα.
Εκτός από την πολύωρη προσωπική τους εργασία κατέδειξαν την αγάπη τους στην ανιδιοτελή προσφορά, τον σεβασμό στα θεία, την στήριξη της περιοχής τους την παρουσία ενός ολοκληρωμένου μικρού ναού στον μοναδικό βιότοπο του Δέλτα όπου σε καθηλώνει η ομορφιά του τοπίου και τη συνύπαρξη της άγριας ζωής, σπάνιας ορνιθοπανίδας με την αρμονία της χλωρίδας.
«Θα μιλάμε για μια κιβωτό της ορθοδοξίας στο Αινήσιο δέλτα του Έβρου. Εκεί ο Αγιος Άνθιμος, έμπλεος αγίων όπως , της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας του πυροβολικού αφού οι στρατιώτες περιπολούν στην περιοχή, του Αγίου Γεωργίου προστάτη του στρατού έδάφους ξηράς, του Αγίου Δήμου εκ Μακράς Γεφύρας αλιέα προστάτη των ψαράδων, του Αγίου Ευσταθίου των κυνηγών, του Αγίου Τρύφωνα προστάτη των αγροτών, του Αγίου Εύπλου από την Αίνο προστάτη των βαρκάρηδων, του Αγίου Μόδεστου προστάτη των κτηνοτρόφων, της Αγίας Σοφίας από την παλιά κοιτίδα του ελληνισμού την Αίνο από εκεί που ξεκινά το Αινήσιο Δέλτα και με την Αγία Γλυκερία μεγαλομάρτυρα της Τραϊανούπολης όπου τελειώνει ο υδροβιότοπος πάντα υπό την σκέπη των αρχαγγέλων και της Παναγίας να λικνίζει τον μικρό Χριστό» θα πει η κ. Σιρίδου.
Η Σιρίδου ήταν ο άνθρωπος που επιμελήθηκε την έκθεση όλης αυτής της δουλειάς στον Πολυχώρο Κάστρο των Φερών για να μπορέσουν να την δουν και να την θαυμάσουν όσοι ίσως δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν άμεσα το εκκλησάκι μέσα στην ευθυγράμμιση του ποταμού Έβρου.
Η έκθεση και όλο το έργο αυτό που γίνεται με την ευλογία του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. κ. Ανθίμου, την υποστήριξη του αντιδημάρχου Νικόλαου Γκότση θα παραμείνει εκεί για ένα μήνα και μετά τα έργα θα μεταφερθούν στον φυσικό τους χώρο, όπου τα περιμένουν με συγκίνηση όλοι οι δραστηριοποιούμενοι κι όχι μόνο στο δέλτα του Έβρου.
Οι ηρωϊκοί καλυβιέρηδες που ζουν εκεί θα έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν για το εξωκκλήσι σαν ένα πνευματικό στήριγμα για τις δύσκολες ώρες του φουρτουνιασμένου ποταμού, για την δύναμη που πρέπει να αντλούν ζώντας εκεί ως μάρτυρες σε πνιγμούς παράτυπων μεταναστών, σε ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στις λαμαρινένιες κατασκευές τους και με τα νάζια του ποταμού που δημιουργεί φαινόμενα πλημμυρίδας κι άμπωτις που πρέπει νάσαι «μπαρουτοκαπνισμένος» για να τ΄αντιμετωπίσεις.
«Με οδηγό την μακραίωνη παράδοση της βυζαντινής αγιογραφίας, αποτυπώσαμε στον καμβά Αγίους των οποίων η χάρη προστατεύει αυτή την τόσο πλούσια κι όμορφη περιοχή» θα πουν με ενθουσιασμό όλες οι κυρίες που ολοκλήρωσαν την αγιογράφηση με δύσκολες συνθήκες και με την ανοχή των οικογενειών τους που θαύμαζαν την όρεξη και το μεράκι τους για την ολοκλήρωση της αγιογράφησης.
«Όλη η δουλειά ήταν μια προσευχή της ομάδας μας προς την Παναγία και τους Αγίους να περιφρουρούν την τόσο ευαίσθητη αυτή περιοχή και τους κατοίκους της» θα μας πουν δηλώνοντας ότι «δεν φιλοδοξούν να δρέψουν καλλιτεχνικές δάφνες αλλά να καταθέσουν την ψυχή τους, την αγάπη και την αγωνία τους για τον ευλογημένο αυτό τόπο»
Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα όλων όσων αγιογραφήσαν αφιλοκερδώς τον Άγιο Άνθιμο στο Δέλτα του Έβρου δουλεύοντας για ώρες επί ένα εξάμηνο στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Φερών. Είναι η Όλγα Αλεξανδρή, Φωτεινή Εφραιμίδου, Σόνια Κάρτσου, Μαρίνα Κωνσταντινιάκου, Αντωνία Λαδικού, Κωνσταντίνα Λεοντιαδου, Πασχαλίνα Πεϊχαμπέρη, Ηλίας Πούλος, Βαϊα Τσαρτσάρα, με την επίβλεψη και επιμέλεια της Ελένης Σιρίδου.
Θα ήταν πάντως μια εμπειρία κάποιος ευρισκόμενος στο Δέλτα παράλληλα με την ξενάγηση με βάρκα στον ποταμό σύνορο να προσκυνήσει ανάβοντας το κεράκι του στον Άγιο Άνθιμο θαυμάζοντας την ιδιότυπη αγιογράφηση σ΄ένα εξωκκλήσι μέσα σε καλαμιές αρμυρίκια στις όχθες της ευθυγράμμισης που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.