Το 2015 ένα φωτογραφικό κάρε φιλοξενήθηκε σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου, συγκινώντας όποιον το αντίκριζε . Η φωτογραφία αποτυπώνει τρεις γιαγιάδες που κάθονται σε ένα παγκάκι στη Σκάλα της Συκαμινιάς Λέσβου, έχοντας στην αγκαλιά τους ένα μωρό που τάιζαν με τρυφερότητα, προκειμένου να ξεκουράσουν την μητέρα του, που ήταν πρόσφυγες από τη Συρία
Η κούραση στο πρόσωπο της μάνας σε συνδυασμό με το δυνατό κλάμα του μωρού κινητοποίησε τις τρεις ηλικιωμένες, οι οποίες έσπευσαν να ζητήσουν από τη γυναίκα να κρατήσουν και να ταΐσουν εκείνες το μωρό της, ώστε να μπορέσει η ίδια να ξεκουραστεί.
Ο φωτογράφος Λευτέρης Παρτσάλης που είχε ταξιδέψει στο νησί της Λέσβου για να καταγράψει στιγμιότυπα με τους πρόσφυγες, απαθανάτισε την τρυφερή αυτή στιγμή. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε σε όλες τα μήκη της.
Η Ευστρατία, η Μαρίτσα και η Μηλίτσα, οι εμβληματικές γιαγιάδες της Λέσβου, που προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, είχαν αναφέρει ότι "του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφ"».
"Μου είπε η κόρη μου ότι βγήκε η φωτογραφία μας στο Ίντερνετ. Δεν έκανα κάτι σπουδαίο, να βοηθήσω το κορίτσι ήθελα, που ήταν βρεγμένο και ταλαιπωρημένο", είχε πει η γιαγιά Μηλίτσα.
Τέσσερα χρόνια μετά, επανέρχεται στις μνήμες μας η φωτογραφία αυτή
Τον Ιανουάριο του 2019, ωστόσο, η Μαρίτσα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Οι συγχωριανοί της την αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά στο χωριουδάκι που τραβήχτηκε η συγκινητική φωτογραφία, στη Σκάλα Συκαμιάς.
Λίγους μήνες μετά ο τόπος τους τραβά ξανά τα φώτα της δημοσιότητας.
Την Τετάρτη 10 Ιουλίου, το φονικό μπουρίνι που σάρωσε τη Βόρεια Ελλάδα και που προκάλεσε το θάνατο 7 ανθρώπων στη Χαλκιδική, στο πέρασμά του πήρε μαζί και το δέντρο - σύμβολο της προσφυγικής κρίσης, τον γεροπλάτανο στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς, εκεί οπού τραβήχτηκε η φωτογραφία.
Το καρέ ήρθε για να μείνει χαραγμένο στις μνήμες μας και κάθε φορά που θα το θυμόμαστε θα παίρνουμε κουράγιο από την ψυχή των κατοίκων του νησιού και τις ιστορίες που κουβαλούν μέσα τους.