Τα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Κύπρος κατά του πληρώματος του γεωτρύπανου «Πορθητής» της Τουρκία έχουν θορυβήσει τις τουρκικές αρχές. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για την Τουρκία και το πρόγραμμα ερευνών που σχεδιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για την Τουρκία, άλλωστε, το μείζον ζήτημα είναι ότι πολλά από τα μέλη του πληρώματος είναι από το εξωτερικό και έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak φιλοξενεί τις προτάσεις ενός Τούρκου Ναυάρχου εν αποστρατεία, του Cem Gürdeniz, στο οποίο αναφέρει ποια είναι τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Άγκυρα εφόσον ενεργοποιηθούν τα εντάλματα και εμποδίσουν τον πορθητή από το να πραγματοποιήσει τις έρευνές του.
Ο Gürdeniz υποστηρίζει κατ΄αρχήν, ότι τα συγκεκριμένα εντάλματα δεν είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και άρα είναι άκυρα. Η Κύπρος όπως αναφέρει θεωρεί τη συγκεκριμένη περιοχή ως δική της ΑΟΖ κάτι που όμως πηγάζει από το δικό της δίκαιο και όχι το διεθνές.
Η Τουρκία από την άλλη θεωρεί την περιοχή δική της και άρα δεν έχει λόγο να λάβει υπ΄όψην της τα συγκεκριμένα εντάλματα. Το σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, συνεχίζει, μπορεί να οριστεί είτε μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις, είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, είτε μέσω του Διαιτητικού Δικαστηρίου.
Το ένταλμα, άλλωστε, όπως λέει ο Gürdeniz, εκδόθηκε από ένα υπουργείο το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, άρα για την Άγκυρα είναι άκυρο. Παράλληλα η Κύπρος εξέδωσε το συγκεκριμένο ένταλμα βάσει της Συνθήκης της Θάλασσας του ΟΗΕ, στην οποία όμως η Τουρκία δε συμμετέχει.
Σε περίπτωση πάντως που ο «Πορθητής» συλληφθεί η Τουρκία μπορεί να λάβει τα εξής μέτρα
1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (Πχ η συμφωνία με τους πρόσφυγες) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος Πρέσβης στη χώρα.
2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα
3. Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο Yavuz στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της
4. Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων
5. Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα «χωρικά ύδατα» / «υφαλοκρηπίδα» του Ψευδοκράτους.
Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνει ο Τούρκος Ναύαρχος Ε.Α.