Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ρέει μύρο σε Σέρβικο Μοναστήρι της Κροατίας, κάτι που αποτυπώνεται σε ένα συγκλονιστικό βίντεο. Το εν λόγω βίντεο με την εικόνα να ρέει μύρο, από την Σερβική Ορθόδοξη Μονή Κρκα κοντά στο Kistanje της Κροατίας δημοσιεύθηκε στο Twitter στις 23 Μαΐου.
Στο βίντεο και τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από τον Daniel Maximovitch, μπορεί να δει κάποιος δυο μικρά ποτάμια μύρου να τρέχουν από από τα μάτια του Αρχαγγέλου.
Η Μονή Κρκα, αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, είναι το πιο γνωστό μοναστήρι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κροατία. Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Krka, στην κεντρική Δαλματία, και προστατεύεται επισήμως ως μέρος του εθνικού πάρκου Krka. Η ίδια η μονή χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Η σημερινή εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χτίστηκε το 1422 και αποκαταστάθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Проплакала је икона Светог Архангела Михаила која се налази у манастиру Крка (Епархија далматинска). pic.twitter.com/FwBunvE70o
— Данијел Максимовић (@maks_movich) 23 Μαΐου 2019
Η ιστορία της Μονής
Το Μοναστήρι του Κρκα (στα κροατικά: Samostan Krka, στα σέρβικα: Манастир Крка) είναι σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Κρκα, στο Εθνικό Πάρκο Κρκα, 3 χιλιόμετρα ανατολικά του Kistanje, στην κεντρική Δαλματία, στην Κροατία. Είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και είναι χτισμένο πάνω σε ρωμαϊκές κατακόμβες.
Αναφέρεται πρώτη φορά το 1345, όταν συμπεριλήφθηκε στην προίκα της πριγκίπισσας Jelena Nemanjić Šubić, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του Σέρβου αυτοκράτορα Ντούσαν και σύζυγος του τοπικού δούκα του Skradin και του Bribir, Mladen III Šubić Bribirski.
Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χτίστηκε το 1422. Γύρω στο 1530 καταστράφηκε από τους Οθωμανούς αλλά αργότερα ξαναχτίστηκε. Η ολοκλήρωση των εργασιών έγινε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στο χώρο του μοναστηριού υπάρχει ένα παρεκκλήσι που κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σάββα. Τα υπόλοιπα κτίρια του μοναστηριού χτίστηκαν το 18 -19ο αιώνα. Το καμπαναριό του μοναστηριού είναι χτισμένο σε ρωμανικό ρυθμό.