Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνομίλησαν τηλεφωνικά, συζητώντας θέματα που σχετίζονται, με την πολιτική κρίση στις Μαλδίβες, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά και την κρίση με τη μειονότητα των Ροχίνγκια από την Μιανμάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να εμβαθύνει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις της με την Ινδία, υλοποιώντας μία στρατηγική αντιστάθμισης της επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί η Κίνα σε όλη την Ασία.
Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο και ο πρωθυπουργός Μόντι «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στις Μαλδίβες, αλλά και την σπουδαιότητα που έχει ο σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών και της έννομης τάξη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες, επανέλαβαν την δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Αφγανιστάν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Η Ουάσινγκτον πρόσφατα διέκοψε την αποστολή αμερικανικής βοήθειας στο Πακιστάν, που αποτελεί τον περιφερειακό ανταγωνιστή και πυρηνικό γείτονα της Ινδίας, καταγγέλλοντας την αποτυχία της κυβέρνησής του ν’ αποκόψει τους Ταλιμπάν και τους αντάρτες του δικτύου Χακάνι, που συντηρούν την μακρόχρονη πολεμική διαμάχη στο Αφγανιστάν. Η Ινδία έχει αυξήσει την βοήθεια που παρέχει στο Αφγανιστάν κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ υποσχέθηκε την αποστολή περισσότερων όπλων, το 2016. Η εξέλιξη αυτή, ενίσχυσε τους φόβους του Πακιστάν, για την πιθανότητα να βρεθεί στο μέσον μιας κλιμακούμενης έξαρσης της βίας μεταξύ των ενόπλων ομάδων του Αφγανιστάν και της Ινδίας.
Ο πρόεδρος Τραμπ κι ο πρωθυπουργός Μόντι συζήτησαν και την τύχη των περισσοτέρων από 680.000 προσφύγων Ροχίνγκια που έφυγαν από την Μιανμάρ από την προηγούμενη χρονιά, αναζητώντας καταφύγιο στο Μπαγκλαντές.
Επίσης, στην διάρκεια του τηλεφωνήματος συζητήθηκε και η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς η Ουάσινγκτον ηγείται των διπλωματικών προσπαθειών για την ενίσχυση των πιέσεων που ασκούνται στην Βόρεια Κορέα, με στόχο τον τερματισμό της ανάπτυξης του πυρηνικού, αλλά και του πυραυλικού προγράμματος που εξελίσσει η Πιονγιάνγκ. Οι διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον έχουν ενταθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των ανησυχιών ότι η Βόρεια Κορέα θ’ αποκτήσει την ικανότητα πυρηνικού πλήγματος κατά της γεωγραφικής περιοχής των ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι η Ινδία κι η Βόρεια Κορέα διατηρούν εκατέρωθεν γραφεία διπλωματικών αντιπροσωπειών στις πρωτεύουσες τους, το Νέο Δελχί έχει απαγορεύσει το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Από την απαγόρευση αυτή, έχει εξαιρεθεί η εμπορία τροφίμων, αλλά και φαρμάκων.
Η υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σούσμα Σουαράτζ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον τον περασμένο Οκτώβριο στο Νέο Δελχί, ενώ η ίδια, υπερασπίστηκε τις σχέσεις της χώρας της με την Βόρεια Κορέα. Η Ινδή ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του πλαισίου των διπλωματικών ανταλλαγών, προκειμένου να διατηρηθούν ανοιχτά τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας.