Πόσο παλιός είναι ο τρόπος ψησίματος του αντικριστού; Ένας από τις αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι βοσκοί στις Μαδάρες και τον Ψηλορείτη χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά αυτή τη μέθοδο για να ψήσουν το κρέας τους.
Ωστόσο η παλαιότητα της μεθόδου αποδεικνύεται από μία αναφορά του Όμηρου στην Ιλιάδα, στη ραψωδία I.
Παραθέτουμε τους σχετικούς στίχους σε μετάφραση Γ. Ψυχουντάκη:
“Του συντρόφου του ο Πάτροκλος κείνα που του ‘πε πιάνει.
Κι αυτός κρεατοκούτσουρο μεγάλο τότες βάνει
έκειά στη φέξη της φωθιάς, αίγας κι αρνιού την πλάτη
Πάνω ‘θεκε, και γουρουνιού της πλάτης το κομμάτι,
π’ από το πάχος γυάλιζε, και πιάνει τα κι αρχίζει,
και βαστά ντου Αυτομέδοντας και τα χοντρομελίζει,
κατόπι σε μικρότερα κομμάτια διαμελά τα,
κι ωσάν τ’ απομορφόκοψε, στις σούβλες και περνά τα.
Κι ο Πάτροκλος ο θεϊκός φωθιά μεγάλην άφτει
κι ως η φωθιά κατάκατσεν, η φλόγα κι ασκοντάφτει,
κι αποκαταφλογόσβησε, τότες κι εκείνος παίρνει,
έστρωσε την καρβουνοσιά, τις σούβλες του και σέρνει
πάνω στα διχαλόξυλα, κι ανασηκώνοντας τις
απ’ τα διχάλια, μ’ άγιον αλάτσι πασπαλά τις.
Σαν τα ‘ψησε και τ’ άτιλωσε στην τάβλα και τα σιάζει,
σ’ ώρια πανέρια το ψωμί κι ο Πάτροκλος μοιράζει…”.