Μεταδιδόμενα νοσήματα στο νοσοκομείο της Σάμου Ανεξέλεγκτες κατάστάσεις από τους Μετανάστες. Κραυγή αγωνίας από τον Αντιπεριφεριάρχη Β. Αιγαίου “Κάνουμε το σταυρό μας, να μην κολλήσουμε τίποτα” Να κλείσει το ΚΥΤ ως ανθυγιεινή εστία για τη δημόσια υγεία, ζητά η Περιφέρεια με εισήγησή της. Προσφυγή από τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κατά της εισήγησης και καθυστερεί την υπόθεση.
θέμα iellada.gr
Στο πρώτο μέρος του ρεπορτάζ του iellada.gr αποκαλύψαμε χθες την κατάσταση που επικρατεί στο γενικό Νοσοκομείο της Σάμου με τους Μετανάστες οι οποίοι είναι φορείς μεταδιδόμενων νοσημάτων να κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους υπόλοιπους ασθενείς του νοσκομείου ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα.
Το αποτέλεσμα είναι, ασθένειες όπως ηπατίτιδα, σίφιλη, φυματίωση και ελλονοσία να απειλούν τη δημόσια υγεία και το νοσοκομείο της Σάμου που είχε ήδη ελλείψεις σε βασικές λειτουργίες να μη μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε σε αυτές τις έκτακτες και επικίνδυνες καταστάσεις.
Μετά τις καταγγελίες που δεχθήκαμε από κατοίκους, ασθενείς αλλά και εκπροσώπους φορέων του νησιού επικοινωνήσαμε με τον αντιπεριφεριάρχη Β. Αιγαίου, κ Νίκο Κατρακάζο ο οποίος μας μίλησε όχι μόνο για την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί αλλά και για τις κινήσεις που έχουν γίνει στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες αλλά δυστυχώς η κατάσταση καλύπτεται ή πάει προς τα πίσω με κινήσεις που γίνονται από τους αρμόδιους υπουργούς.
Να τονίσουμε ότι η περιφέρεια είναι αρμόδια για τη δημόσια υγεία.
“Το νοσοκομείο μας είχε ήδη τεράστιες ελλείψεις,” λέει ο αντιπεριφεριάρχης Β. Αιγαίου. Δεν υπάρχει η υποδομή να αντιμετωπιστούν τέτοια περιστατικά πρωτόγνωρα για μας και επικίνδυνα για τους κατοίκους, τους γιατρούς και τους υπόλοιπους ασθενείς. Ως περιφέρεια πήραμε απόφαση μετά από ελεγμένες εκθέσεις και εισηγηθήκαμε να κλείσει το ΚΥΤ ως ανθυγιεινή εστία για τη δημόσια υγεία.
Μόλις το κάναμε και η Περιφέρεια υπέγραψε και προώθησε την απόφαση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ Βίτσας, έκανε προσφυγή στην αποκεντρωμένη διοίκηση και τώρα η δική μας η απόφαση εκκρεμεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλη αυτή η υπόθεση πάει πίσω με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, με περιστατικά που δε μπορούν να ελεγχθούν, με πολιτική η οποία είναι κατευθυνόμενη και με πιέσεις στους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά που δεν αντιμετωπίζονται.
Κάναμε διαμαρτυρία τελευταία γι αυτό το θέμα παρόλο που ξέρουμε ότι όταν τέτοια θέματα γνωστοποιούνται μπορεί να έχουμε και επιπτώσεις στον Τουρισμό από τον οποίο ζούμε στο νησί. Αυτή τη στιγμή ζουν στο νησί περίπου 6.500 μετανάστες. Η Υπ Αρμοστία λέει 4.000, ο Στρατός λέει 6.000. Ούτε εμείς δεν ξέρουμε τελικά πόσοι μετανάστες ζουν εδώ, διότι εκτός από τους μετανάστες που ζουν στα Hot Spot, υπάρχουν πολλοί που ζουν και στα σπίτια. Δεν ελέγχεται η κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν τόσοι λίγοι εργαζόμενοι που είναι στην υποδοχή να αντιμετωπίσουν περιστατικά όταν φθάνουν εδώ κατά εκατοντάδες τη φορά. Πρέπει μέσα σε 25 μέρες να τους ελέγξουν να τους εξετάσουν και δεν προλαβαίνουν σε καμία περίπτωση να το κάνουν αυτό, οπότε είναι λογικό να περνούν περιστατικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία χωρίς να τα γνωρίζουν.
Πρόσφατα είχαμε διαμαρτυρία γονέων για θέματα υγιεινής και συνύπαρξης παιδιών μεταναστών με τα παιδιά τους, επειδή ακριβώς φοβούνται ότι δεν έχει γίνει αυτός ο έλεγχος για τη δημόσια υγεία. Σας πληροφορώ ότι προσέφυγαν κάποιοι εναντίον αυτών των γονιών και τώρα το θέμα είναι στον Άρειο Πάγο. Ένα πράγμα θα σας πω , κάνουμε το Σταυρό μας να μην κολλήσουμε τίποτα”
Το ερώτημα είναι πως με 1,6 δισ. ευρωπαϊκούς πόρους, η Ελλάδα να μην παρέχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες - πρόσφυγες και να κινδυνεύουν και οι ίδιοι και οι ντόποιοι που ζουν στο νησί. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ελεγθεί και να απαντηθεί από τους αρμόδιους και όχι κάθε φορά που κάποιος γράφει η φωνάζει το αυτονόητο να απειλείται από προσφυγές και απο τον αντιρατσιστικό νόμο. Διότι ο αντιρατσιστικός νόμος θα πρέπει να λειτουργεί όχι γι αυτούς που αναδεικνύουν τέτοια θέματα αλλά γι αυτούς που τα δημιουργούν και τα καλύπτουν αντιμετωπίζοντας το ανθρώπινο είδος σαν να είναι σκουπίδι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ
Το θέμα που θα διαβάσετε γράφτηκε μετά από πολύ σκέψη και με ιδιαίτερη προσοχή λόγω του ότι έχει να κάνει με δύο θέματα πολύ σοβαρά , με τη δημόσια υγεία και με την μετανάστευση και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πλέον οι μετανάστες, ζουν στα διάφορα μέρη τα οποία καταφθάνουν.
Αφορμή για το ρεπορτάζ αυτό στάθηκαν τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε από πολίτες της Σάμου, οι οποίοι τρομοκρατημένοι ανέφεραν στο iellada.gr ότι στο Γενικό νοσοκομείο της Σάμου υπάρχουν πολλοί ασθενείς με μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίοι κυκλοφορούν μέσα στο νοσοκομείο, στους διαδρόμους, στα δωμάτια ασθενών, χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες με τους υπόλοιπους ασθενείς ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στην απομόνωση όπως τους υπέδειξαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές.
Οι μετανάστες οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Αφρικής κυρίως μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ώστε να λάβουν την φαρμακευτική αγωγή που ενδείκνυται και να παραμείνουν στην απομόνωση για ευνόητους λόγους.
Οι ασθενείς αυτοί με τα μεταδιδόμενα νοσήματα, από τα οποία πάσχουν , αναστατώνουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο αλλά και τους κατοίκους της περιοχής αφού οι ίδιοι ενώ βρίσκονται σε καραντίνα δεν συμορφώνονται με τους κανόνες του νοσοκομείου.
Την αποκάλυψη αυτή για το περιφεριακό νοσοκομείο και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι αντί να αναδεικνύουν το θέμα προς επίλυση, έκανε καταρχήν σε μας η κ Ευαγγελία Διαμαντοπούλου η οποία λόγω μακροχρόνιας ασθένειας συγγενικού της προσώπου βρίσκεται διαρκώς στο νοσοκομείο αυτό και ζει την φρικτή κατάσταση από κοντά: “Ασθενείς που προέρχονται από αφρικανικές και άλλες χώρες λόγω του Μεταναστευτικού με μεταδοτικές ασθένειες βολτάρουν στους διαδρόμους ανενόχλητοι σκορπώντας τον φόβο και τον τρόμο στους υπόλοιπους ασθενείς” τονίζει η κ Διαμαντοπούλου. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι αφόρητη και όλοι οι ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου βρίσκεται σε πανικό”. Μάλιστα, όπως λέει η κ Διαμαντοπούλου, “έχουν γίνει πολλές φορές αναφορές για αυτά τα περιστατικά και στην διοίκηση του νοσοκομείου και στον εισαγγελέα και στον αντιπεριφεριάρχη τον κ Κατρακάζο. Η υπόθεση είναι γνωστή σε όλους αλλά κανείς δε μπορεί να κάνει κάτι και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοσκομείο είναι σε πανικό. Δηλαδή τι θα κάνουμε; Θα φοβόμαστε για πανδημία; Μάθαμε ότι κάποιος γιατρός μάλιστα παραιτήθηκε για τους παραπάνω λόγους διότι νόσησε αν και ο διοικητής του νοσοκομείου όταν ερωτήθηκε, είπε ότι ήταν άλλος ο λόγος,” υποστηρίζει η κ Διαμαντοπούλου.
“Γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ότι μπορούν αλλά δυστυχώς τα χέρια τους είναι δεμένα. Τα τοπικά μέσα αποσιωπούν το σοβαρό αυτό θέμα για τη δημόσια υγεία.”
Από την κίνηση πολιτών ΣΆΜΟΣ sos, ο κύριος Νίκος Μάρκου που εκπροσωπεί σε πολλές περιπτώσεις την κίνηση αυτή πολιτώνη , αναφέρει ότι “η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι γνωστή σε όλους και ότι έχουν ήδη γίνει συγκεντρώσεις και ψηφίσματα τα οποία δόθηκαν στους αρμόδιους φορείς.”
Οι ΜΚΟ έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο διότι δεν δέχονται καμία παρατήρηση για όλους αυτούς τους ασθενείς που φέρνουν στο νοσοκομείο και έχουν είτε ηπατίτιδα, είτε σίφιλη, είτε φυματίωση είτε aids αναφέρει εργαζόμενη από το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της”
Επικοινωνήσαμε με το ΚΕΛΠΝΟ, συνεχίζει η κ Διαμαντοπούλου, το οποίο απαντά ότι όταν κάνουν 24ωρη αγωγή δεν υπάρχει κίνδυνος.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που τους μεταφέρουν με το Εκαβ είναι και αυτοί τρομοκρατημένοι αλλά δυστυχώς δε μπορούν να κάνουν πολλά, παρόλο που ο πρόεδρος των νοσηλευτών έχει κάνει πολλές αναφορές.
Ασθενείς και πολίτες καταγγέλουν στο iellada.gr ότι βρίσκονται στο έλεος Θεού.
Τα τακτικά ιατρεία είναι γεμάτα από περιπτώσεις ασθενών από τα hot spot αλλά και μετά τις 7 το βράδυ το ΕΚΑΒ μεταφέρει διαρκώς μετάναστες οι οποίοι είτε είναι έκτακτα περιστατικά είτε προσποιούνται τους ασθενείς για να περνούν τη νύχτα στο νοσοκομείο μας λέει εργαζόμενος στο Νοσοκομείο.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι κάτοικοι της Σάμου βρίσκονται σε αδιέξοδο.
φωτογραφικό υλικό από αρχείο iellada.gr και samos24.gr