25/03/2019 - 13:45
Ο Ντόναλντ Τράμπ ζήτησε την αναγνώριση της προσάρτησης των υψωμάτων του Γκολάν. Είναι αυτό ένα σκόπιμο βήμα, γιατί τότε μπορείτε να διαφωνήσετε μαζί του για την "προσάρτηση της Κριμαίας";
Την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «ήρθε η ώρα» να αναγνωρίσει ότι τα Υψώματα του Γκολάν ανήκουν στο Ισραήλ. Στη Δαμασκό, δήλωσαν ότι είναι ανυπόφορη και αλαζονική η δήλωση του Τράμπ. Οι Βρυξέλλες τόνισαν ότι εξακολουθούν να θεωρούν το Γκολάν έδαφος της Συρίας που καταλαμβάνεται από το Ισραήλ . Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκκληση του Ντόναλντ Τράμπ για αναγνώριση της προσάρτησης του Ισραηλινού Κόλπου από τα Όρη του Γκολάν θα μπορούσε να « αποσταθεροποιήσει σημαντικά την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή».
Ωστόσο, το προηγούμενο, αν συμβεί, είναι επωφελές για τη Ρωσία όσον αφορά την εξάπλωση των παραλλήλων με την Κριμαία σε διαπραγματεύσεις με τους Δυτικούς, οι οποίοι θεωρούν την κατάσταση νομικά παρόμοια. Από την άλλη πλευρά, φυσικά, η Συρία είναι σύμμαχος μας και τέτοιες ενέργειες την αποδυναμώνουν. Ποιες θέσεις είναι πιο σημαντικές για τη Ρωσία;
Όπως δήλωσε ο Ρούντεν Ρου, διευθυντής και συντονιστής των σπουδών της Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών και Προβλέψεων του PFUR, Dmitry Yegorchenkov, «η σημερινή αμερικανική ηγεσία αναπτύσσει σταθερά στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ». Ωστόσο, θα ήταν καλό για τον Πρόεδρο Tραμπ να μελετήσει ένα πολυετές διεθνές νομικό πλαίσιο για το θέμα αυτό.
"Δείτε εάν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ βρίσκονται ήδη στα Υψώματα του Γκολάν εδώ και πολλά χρόνια και γιατί είναι εκεί, αν η απόφασή του θα οδηγήσει σε νέο γύρο αραβοϊσραηλινής αντιπαράθεσης", ανέφερε ο εμπειρογνώμονας. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Γιέγκριντσκοφ, "ούτε το Ιράν ούτε πολλά άλλα κράτη θα μείνουν εκτός αυτού του πολέμου".
Τέτοιες προσπάθειες, να βρεθούν πιθανοί λόγοι αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή φαίνονται αντιπαραγωγικοί για τον εμπειρογνώμονα. Ο εμπειρογνώμονας δεν πιστεύει ότι αυτό είναι ένα ευνοϊκό προηγούμενο για τη Ρωσία και ένα προηγούμενο γενικά.
"Στα Υψώματα του Γκολάν, πραγματοποιήθηκε κάποιο επίσημα αναγνωρισμένο δημοψήφισμα για την ένταξη στο Ισραήλ;" Ούτε, στην περίπτωση του δημοψηφίσματος εκεί, δεν θα υπάρξει ένταξη στο Ισραήλ, δεν θα γίνει, επομένως, αυτό δεν αποτελεί προηγούμενο, αλλά η επόμενη επίθεση του καουμπόη του προέδρου Tραμπ, παραμένοντας πάντοτε όλα τα πιθανά διεθνή πρότυπα συμπεριφοράς ", δήλωσε ο Ντμίτρι Egorchenkov.
Από την πλευρά του, εμπειρογνώμονας γεωπολιτικής, ένα αντίστοιχο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, Κωνσταντίνος Σοκόλοφ, δήλωσε στο Pravda.Ru ότι «η Ρωσία δεν μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη διαδικασία». Η αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας πάνω από τα Όρη του Γκολάν είναι ένα βήμα προς την εξάπλωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο πολιτικός. "Η Κριμαία είναι πρωταρχικά ρωσική επικράτεια για ιστορικούς λόγους και παραχωρήθηκε στη Ρωσία ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, αλλά τα Όρη του Γκολάν δεν ήταν ποτέ Ισραηλινό, είναι ένα καθαρά κατεχόμενο έδαφος και από την άποψη του διεθνούς δικαίου η κατάσταση δεν είναι η ίδια", δήλωσε ο Κωνσταντίνος Σοκόλοφ.
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής ,ο Κωνσταντίνος Κοσάεφ ,αποκλείει τυχόν αναλογίες μεταξύ των υψωμάτων του Γκολάν και της Κριμαίας. "Τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι ένα έδαφος που καταλαμβάνεται από στρατιωτικά μέσα ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών. Μετά από αυτό, ο πληθυσμός που ζούσε σε αυτό το έδαφος μετά το 1967 αποβλήθηκε και αντικαταστάθηκε από άλλο", ανέφερε ο γερουσιαστής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι που προσπαθούν να κατηγορήσουν τη Ρωσία για την Κριμαία, "αλλά αυτό δεν συμβαίνει απολύτως στην πραγματικότητα". Οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κοσάτσεφ, έχουν τους εξής στόχους: να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερη πίστη από τον μοναδικό σύμμαχό του στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα για το Ιράν και να δείξουν για άλλη μια φορά στη Συρία σχεδόν μηδενική θέση στις πολιτικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τις αρχές στη Δαμασκό και προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να τις μεταφέρουν από τις τρέχουσες θέσεις τους. Ως εκ τούτου, η πολιτική κατάσταση εδώ είναι καθαρή, παράνομη, και χωρίς δικαιολογία", κατέληξε ο Κοσάτσεφ.
Τώρα στα ύψη του Γκολάν, η ειρηνευτική αποστολή πραγματοποιείται από τις δυνάμεις της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας. Κατά μήκος της γραμμής "Μπράβο" η ρωσική στρατιωτική αστυνομία έχει ήδη εξοπλίσει έξι θέσεις με καταφύγια και σημεία πυροδότησης. Και ένας από αυτούς έβαλε ακόμη και το θρυλικό σοβιετικό άρμα μάχης Τ-34.