14/03/2019 - 11:59
Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ.
Η Στρατοχωροφυλακή στο Ντιγιαρμπακίρ , συνέλαβε επ’ αυτοφώρω ένα άτομο που πουλούσε σπάνια αρχαία νομίσματα.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Η Φωνή της Αμερικής, αποκάλυψε ότι στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του δράστη βρέθηκαν επτά γραμμάρια καλιφόρνιο.
Πρόκειται για ραδιενεργό μέταλλο Cf, που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ το 1950, βομβαρδίζοντας κιούριο με σωματίδια άλφα.
Μόνο δύο περιοχές παράγουν καλιφόρνιο 252,το Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στις ΗΠΑ, και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ατομικού Αντιδραστήρα στο Dimitrovgrad,Ρωσία.
Είναι ένα πολύ επικίνδυνο υλικό, ειδικά το ισότοπο 252, και χρησιμοποιείται για την εκκίνηση πυρηνικών αντιδραστήρων, στη μελέτη υλικών με τη μέθοδο της περίθλασης νετρονίων, και σε εξειδικευμένες συσκευές ανίχνευσης κοιτασμάτων (κυρίως χρυσό και ασήμι.
Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, με θεαματικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις καρκίνου του εγκεφάλου.
Τα επτά γραμμάρια καλιφόρνιο εξετάζονται στο Ινστιτούτο Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας.
Πάντως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ντίτζλε Μπαχαντίν Γκιουμγκιούμ θεωρεί απίθανο το υλικό που βρέθηκε να είναι καλιφόρνιο. Το υλικό αυτό πωλείται σε μικρογραμμάρια γιατί είναι πανάκριβο. Το ένα μικρογραμμάριο κοστίζει 27 εκατ$. Τα επτά γραμμάρια είναι τεράστια ποσότητα γι αυτό και δεν μπορεί, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, να είναι καλιφόρνιο.
Εάν επιβεβαιωθεί η είδηση ότι πρόκειται για καλιφόρνιο, γεννάται το ερώτημα πώς και γιατί βρέθηκε στο Ντιγιαρμπακιρ. Είναι δυνατόν ένα τόσο ακριβό, άκρως επικίνδυνο υλικό να βρίσκεται στο σπίτι ενός αρχαιοκάπηλου;